Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Vare sig du klipper upp en tetra eller präktigt lägger i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Lär känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och proteinligans höjdare sojabönan.

Text: Lina Wallentinson Foto: Lennart Weibull

Goda bönor, ärtor & receptips

  • Cannellini

    Cannellini

    Toskansk älskling. Krämig, mild smak. Fin i lammrätter. Eller testa dem i den här snabba och krämiga soppan.

    Het bönsoppa med rucolapesto

  • Liten vit böna

    Liten vit böna

    Kusin med kidney- och svarta bönor. Krämig med neutral smak. Låt dem koka med i den här mustiga soppan.

    Toscansk bönsoppa

  • Stor vit böna

    Stor vit böna

    Smör, lima och jumbo är olika typer av namn för den här bönan. Smörig med mandelliknande smak. Mixa ihop dem till den här guldgula och kryddiga dippen.

    Limadipp

  • Mungböna

    Mungböna

    Grön miniböna. Smakar lite som släktingen grön ärta. Gillar att groddas. Passar också utmärkt i Indiens nationalrätt daal.

    Indisk daal

  • Black eye

    Black eye

    Plirig snygging. Mjäll, snäll böna med lite ärtig smak. Använd som bas i de här mumsiga vegoburgarna.

    Bönburgare med coleslaw och avokado

  • Borlotti

    Borlotti

    Italiensk favorit. Spräckligheten försvinner vid kokning. Krämig och nötig smak. Blanda dem med bönor i andra färger i den här lättlagade salladen.

    Bönsallad

  • Kidneyböna

    Kidneyböna

    Amerikaböna, men odlas nu också i Sverige. Mild, söt och lite mjölig. Använd dem i den här rustika chiligrytan kryddad med kakao.

    Cowboy chili

  • Svart böna

    Svart böna

    Rik på järn och söt smak. Kan färga av sig; skölj efter kokning om den ska blandas. Oväntat goda blir de i den här trendiga brownien med chiafrön.

    Black bean chiabrownie

  • Sojaböna

    Sojaböna

    Toppar proteinligan! Gott om järn och kalcium. Blir till tofu, miso och tempeh. Proteinboosta brödet med sojabönor.

    Bröd med bönor

  • Gul ärta

    Gul ärta

    Sopphjälte! Matig och lite mjölig, perfekt som stekta biffar och friterade bollar. Testa dem i de här frasigt goda ärtbiffarna.

    Ärtbiffar

  • Kikärta

    Kikärta

    Flexibel poppisärta blir till hummus, falafel, mjöl. Nötig och krämig. Sugen på ärtsoppa? Testa dem i den här upphottade ärtsoppan med viltfräs.

    Ärtig soppa med viltfräs