Bild laddas
Matskola

Grodda mungbönor

Mungbönor är enkelt att grodda, och med en hålsil blir det ännu enklare - fort, gott och nyttigt. De groddar som säljs i butik som böngroddar är just mungbönsgroddar. Här visar vi steg för steg hur du groddar mungbönor.

Grodda mungbönor steg för steg

  1. Bild laddas

    1. Skölj mungbönorna

    Skölj av mungbönorna i en sil eller durkslag i kallt vatten för att få bort eventuell smuts.

  2. Bild laddas

    2. Blötlägg

    Lägg mungbönorna i blöt i kallt vatten ca åtta timmar, till exempel över natten. Tänk på att mungbönorna ökar minst till det dubbla i volym så lägg dem i rikligt med vatten.

  3. Bild laddas

    3. Skölj igen

    Häll mungbönorna i sil eller durkslag. Skölj dem i kallt vatten. Vänd runt varsamt så att alla blir ordentligt avsköljda.

  4. Bild laddas

    4. Dags att grodda

    Ställ silen eller durkslaget över en bunke eller djup tallrik. Se till att silen eller durkslaget inte nuddar botten, så att bönorna inte kommer i kontakt med eventuellt vatten som rinner av.

  5. Bild laddas

    5. Groddar trivs i mörker

    Täck groddarna med en handduk och ställ dem gärna lite mörkt, eller i alla fall inte i direkt solljus.

  6. Bild laddas

    6. Skölj morgon och kväll

    Skölj groddarna noga minst två gånger per dygn, gärna oftare. Det värsta groddar vet är att torka ut helt så några extra sköljningar är inte fel, och kan snabba på groddningstempot.

  7. Bild laddas

    7. Färdiggroddat

    Efter ca tre till fem dagar är groddarna färdiga att använda. Smaka dig fram till när du tycker de smakar bäst.

  8. Bild laddas

    8. Rensa bort skalen

    Det är lite pilligt att rensa bort de gröna skalen, och egentligen inte nödvändigt, de smakar bra även med skal. Men vill man rensa så lägg groddarna i en stor bunke. Rör runt bland groddarna så att skalen lossnar och flyter upp till ytan. Ta bort skalen med till exempel en hålslev. Rör runt igen och upprepa processen. Nu är groddarna färdiga att använda!

Recept att laga med dina groddar

Pad thai

49
6
Thailands nationalrätt nummer ett! För vem kan motstå smaken av solig semester på en paradisstrand som man lätt får associationer till från denna nudelrätt med räkor, ägg, jordnötter och lime. Böngroddar ger den extra crunch och citron piggt sting.
Pad thai

Koreansk kycklingpytt med syrat grönt

15
2
En matig rispytt inspirerad av den koreanska rätten bibimbap med sköna, gröna inslag. Marinerad gurka, rivna morötter med surkål, sesamkryddade böngroddar och stekt ägg – en grym rätt som måste upplevas!
Koreansk kycklingpytt med syrat grönt

Ramen med svamp och böngroddar

16
3
Ramen med svamp och böngroddar är en perfekt soppa till vardagsmiddag. Sambal oelek, salladslök och japansk soja ger extra djup åt buljongen. Nudlar, pak choi och ägg ger mättnad, toppa ramensoppan med koriander. Mums!
Ramen med svamp och böngroddar

Poké bowl med marinerade böngroddar och sojamajonnäs

9
3
Lyxa till det med en poké bowl gjord med marinerade böngroddar, mango, avokado och krispiga rädisor. Såsen svänger du enkelt ihop genom att blanda majonnäs och soja. Använd gärna sushiris som är lite extra klibbigt och passar utmärkt i en poké bowl.
Poké bowl med marinerade böngroddar och sojamajonnäs

Långkok på koreanska

94
18
Ett mustigt långkok på högrev och lite av en blinkning till den koreanska rätten bibimbap där marinerat kött bjuds i en skål med ris och grönsaksplock. Laga gärna högrevsgrytan en dag eller två i förväg – den blir bara godare ju längre den står.
Långkok på koreanska

Bibimbap

85
7
Bibimbap är en koreansk maträtt där mängder av goda tillbehör serveras tillsammans med ris. Marinerad entrecôte och grönsaker som spenat, böngroddar eller gurka är exempel på toppings som är vanliga. Och självklart – ett stekt ägg på toppen!
Bibimbap

Nudelsoppa med biff

29
6
En kryddig och mustig thailändsk nudelsoppa med smak av kanel och stjärnanis värmer härligt. Grytbitar, risnudlar och grönsaker som lök, morot, champinjoner gör soppan matig.
Nudelsoppa med biff
Kom till skott

Goda groddar och skott

Boosta allt från mackor till smoothies eller sallader med nyttiga groddar och skott.
Bild laddas
Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Bild laddas
Lager på lager

Höjdartårtan, så gör du!

Impa på gästerna med en riktig höjdartårta – god är den också!
Bild laddas
Matskola

Öppna ostron, så gör du!

Med rätt teknik är det lätt att öppna denna delikatess.
Bild laddas
Odling för otåliga

6 groddar & 5 skott du kan odla själv

Krispigt, gott och nyttigt. Här lär du dig hur man groddar och odlar skott på nolltid!
Bild laddas
Vi testar!

Gräddkola utan mjölk

Vi har testat att göra kola på växtbaserad grädde, se resultatet!
Bild laddas
Vi testar!

Kola med olika alternativ till socker

Vi ersätter socker och sirap med andra söta alternativ. Se hur resultatet blev!
Bild laddas
Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till
Bild laddas
Guide

Kungen av kål

Följ med på en djupdykning i savoykålens värld.
Bild laddas