Ribollita med vita bönor
Laga ribollita, en rustik italiensk soppa med kål, bönor och bröd. Basen utgörs av lök, selleri och tomat som blir en mustig buljong. Soppan gratineras i ugn med grova brödkrutonger och toppas med smakrik parmesan vid servering.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2020
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
300 g morötter
3 selleristjälkar
100 g svartkål
2 burkar kokta cannellinibönor (à 380 g)
ca 100 g ljust surdegsbröd (100 g motsvarar ca 2 - 3 skivor bröd)
olivolja
1 burk hela tomater (à 400 g)
6 dl vatten
1 kantbit från parmesan
1/2 tsk chiliflakes
salt
svartpeppar
Till servering
2 dl finriven parmesan
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2093 KJ / 500 kCal
Fett24 g
Salt1 g
Kolhydrater42 g
Protein23 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Hur länge ska soppan koka? Den ska väl inte bara "koka upp" och sen är den klar?
Andreas
2024-11-04Hej Andreas! Jo, det räcker med att den bara kokar upp men sen ska den ju in i ugnen också. Hoppas det smakar! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-11-05Supergod gryta som går att förbereda dagen innan. Skippa i n t e gratineringen - men andra gången jag lagade detta så hade jag mindre olivolja och la på krutonger plus ost precis innan grytan åkte in i ugnen för gratinering. Högst upp och på grill så att allt blev frasigt.
Anna
2024-01-14Jättegod men den här gången la jag till bacon, färsk timjan, lagerblad och vitt vin. Jag såg det i ett annat recept på soppan. Nästa gång ska jag låta soppan dra i kylskåpet över natten som det stod i det andra receptet.
Maria
2023-03-22