UNDER 45 MIN | Medel

Ribollita med vita bönor

Laga ribollita, en rustik italiensk soppa med kål, bönor och bröd. Basen utgörs av lök, selleri och tomat som blir en mustig buljong. Soppan gratineras i ugn med grova brödkrutonger och toppas med smakrik parmesan vid servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skiva morötterna. Skiva sellerin. Ansa kålen och bryt bladen i mindre bitar. Häll av och skölj bönorna. Bryt brödet i små bitar.
  3. Fräs lök, vitlök, morötter och selleri i 3 msk olja (för 4 port) ca 10 minuter på medelvärme i en ugnstålig gryta eller kastrull tills de mjuknar lite.
  4. Tillsätt tomater, vatten, parmesankanten och chiliflakes och låt koka upp. Tillsätt bönorna och kålen och rör om. Smaka av med salt och peppar. Lyft upp kantbiten från parmesanosten. 
  5. Blanda brödet med 2 msk olja (för 4 port) och lägg ovanpå soppan. Sätt in grytan högt upp i ugnen tills brödet får lite färg.
  6. Till servering: Lägg upp soppan i tallrikar och strö över parmesan och ringla gärna över lite olivolja.

För alla

Fri från laktos. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja en ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym t ex. parmigiano reggiano.
Osten kan innehålla löpe.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 300 g morötter
  • 3 selleristjälkar
  • 100 g svartkål
  • 2 burkar kokta cannellinibönor (à 380 g)
  • ca 100 g ljust surdegsbröd (100 g motsvarar ca 2 - 3 skivor bröd)
  • olivolja
  • 1 burk hela tomater (à 400 g)
  • 6 dl vatten
  • 1 kantbit från parmesanost
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • salt
  • svartpeppar
Till servering
  • 2 dl finriven parmesanost