Ribollita med vita bönor

54
6 Klimatsmart
Ribollita med vita bönor

Laga ribollita, en rustik italiensk soppa med kål, bönor och bröd. Basen utgörs av lök, selleri och tomat som blir en mustig buljong. Soppan gratineras i ugn med grova brödkrutonger och toppas med smakrik parmesan vid servering.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2020

Ribollita med vita bönor

Ingredienser

4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
300 g morötter
3 selleristjälkar
100 g svartkål
2 burkar kokta cannellinibönor (à 380 g)
ca 100 g ljust surdegsbröd (100 g motsvarar ca 2 - 3 skivor bröd)
olivolja
1 burk hela tomater (à 400 g)
6 dl vatten
1 kantbit från parmesan
1/2 tsk chiliflakes
salt
svartpeppar

Till servering

2 dl finriven parmesan

För alla

Fri från laktos. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja en ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym t ex. parmigiano reggiano.
Osten kan innehålla löpe.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

54

Kommentarer

Sofia

2022-03-08

Skippade sellerin, vart supergott och kul med något annorlunda!

Ilya

2021-06-08

Väldigt gott soppa med grönsaker. Har lagt lite parmesan flarn istället i soppan

Johanna

2021-01-14

Gillar inte selleri så jag skippade det och det blev bra ändå. Nästa gång kör jag en buljongtärning i. Gick hem hos barnen också. Åttaåringen tyckte att det var för mycket svartkål. Femåringen gillade inte svartkålen alls. I övrigt gillade de det. Gjorde krutongerna separat.

Näringsvärde per portion

Energi 2093 KJ / 500 kCal
Fett 24 g
Salt 1 g
Kolhydrater 42 g
Protein 23 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden