Tomater är fyllda av sötma, syra och umami. Har du koll på tomatsorterna och vilken du ska använda till vad? Vet du vad som är skillnaden på plommontomat och kvisttomat? Här guidar vi dig och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Tips: Här hittar du alla våra
recept med tomat!
Aromatisk med frisk och syrlig smak.
Passar bäst till: Att grilla och i sås/grytor.
Små saftiga och söta körsbärstomater på kvist med inslag av citrus. Namnet kommer från italienskans "piccolini" som betyder "jättesmå".
Passar bäst: Som snacks, i sallad och på grillen.
Mellanstor tomat som säljs på kvist. Krispig och mild med jordiga toner.
Passar bäst: Att grilla samt i sås och grytor.
En av de vanligaste tomatsorterna i grönsaksdisken. Plommontomaten har en avlång form och är köttig, mild och saftig med inslag av gräsiga toner. Finns i olika storlekar och färger. Den här sorten ska kännas fast och spänstig i sitt skal, då smakar den bäst. Italienarnas favorittomat nummer ett!
Mycket små tomater med ett tunt skal. Smaken är något söt och körsbärstomaten finns i röda, gula och orange varianter.
Passar bäst: I sallad, sås/grytor och i tacos.
Finns i två typer: de som är naturligt gröna och röda tomater som ännu inte mognat men som ändå är goda att äta. I södra USA är stekta gröna tomater en klassisk frukosträtt men tomaterna passar lika bra i en gryta eller att sylta.
Söt och aromatisk med inslag av syrliga frukter.
Passar bäst: I salad och tacos.
Stora, lätt veckade tomater med köttig textur. Saftiga och söta i smaken. Finns i olika sorter, exempelvis den större beauty lottringa, den mindre coeur de boeuf (oxhjärta), och den mörkfärgade black krim.
Aromatisk, fast tomat med tydlig sötma och fina nyanser av kiwi, plommon och vanlj.
Passar bäst: Som snacks och i sallad.
Brunlila eller svartröda körsbärstomater med saftigt fruktkött och söt, kraftig smak. En något ovanlig sort som kan vara svår att få tag på i grönsaksdisken.
En saftig och smakrik tomat med gräsiga toner. Den har ett fast fruktkött och ett smidigt format.
Passar bäst: Som snacks, i sallad och på grillen.
Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.