Guide

Tomatsorter

Tomater är fyllda av sötma, syra och umami. Har du koll på tomatsorterna och vilken du ska använda till vad? Vet du vad som är skillnaden på plommontomat och kvisttomat? Här guidar vi dig och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Tips: Här hittar du alla våra recept med tomat!

Olika sorters tomater

  • Stor tomat

    Stor tomat

    Aromatisk med frisk och syrlig smak.
    Passar bäst till: Att grilla och i sås/grytor.

  • Piccolini

    Piccolini

    Små saftiga och söta körsbärstomater på kvist med inslag av citrus. Namnet kommer från italienskans "piccolini" som betyder "jättesmå".
    Passar bäst: Som snacks, i sallad och på grillen.

  • Kvisttomat

    Kvisttomat

    Mellanstor tomat som säljs på kvist. Krispig och mild med jordiga toner.
    Passar bäst: Att grilla samt i sås och grytor.

  • Plommontomat

    Plommontomat

    En av de vanligaste tomatsorterna i grönsaksdisken. Plommontomaten har en avlång form och är köttig, mild och saftig med inslag av gräsiga toner. Finns i olika storlekar och färger. Den här sorten ska kännas fast och spänstig i sitt skal, då smakar den bäst. Italienarnas favorittomat nummer ett!

  • Körsbärstomat

    Körsbärstomat

    Mycket små tomater med ett tunt skal. Smaken är något söt och körsbärstomaten finns i röda, gula och orange varianter.
    Passar bäst: I sallad, sås/grytor och i tacos.

  • Babyplommontomat

    Babyplommontomat

    Söt och aromatisk med inslag av syrliga frukter.
    Passar bäst: I salad och tacos.

  • Bifftomat

    Bifftomat

    Stora, lätt veckade tomater med köttig textur. Saftiga och söta i smaken. Finns i olika sorter, exempelvis den större beauty lottringa, den mindre coeur de boeuf (oxhjärta), och den mörkfärgade black krim.

  • Romantica

    Romantica

    En saftig och smakrik tomat med gräsiga toner. Den har ett fast fruktkött och ett smidigt format.
    Passar bäst: Som snacks, i sallad och på grillen.

Goda recept med tomater

  • Fetaost- och tomatpasta

    Fetaost- och tomatpasta

    Betyg 4 av 5.
    765 personer har röstat
    Receptet har 60 kommentarer.

    Denna krämiga tiktokpasta är en snabb fetaost- och tomatpasta. Det du behöver är fetaost, tomater, basilika, vitlök och olivolja. Koka pastan och laga tomaterna tillsammans med osten i ugnen. Blanda ihop, krydda med basilika och svartpeppar och pastan är klar att servera.

    Fetaost- och tomatpasta
  • Kall tomatsoppa

    Kall tomatsoppa

    Betyg 3.8 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Kall tomatsoppa är utmärkt som förrätt eller lättare lunch varma dagar. I denna veganska tomatsoppa får de ugnsbakade, söta tomaterna skina och tillsammans med het chili, paprika och vitlök lyfts smakerna till nya höjder.

    Kall tomatsoppa
  • Tomattarte på smördeg

    Tomattarte på smördeg

    Betyg 4.5 av 5.
    49 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Ta tillvara säsongens tomater i olika färg och form och laga en tarte med ricottaost och tomat. Resultatet blir en vacker paj med tomater i fokus som passar både som förrätt eller middagens huvudnummer.

    Tomattarte på smördeg
  • Semitorkade tomater

    Semitorkade tomater

    Betyg 4.6 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Ett smart och enkelt sätt att bevara tomaterna längre är att torka dem i ugnen. Semitorkade tomater passar lika bra i vardagspastan, på frukostmackan eller i en matig sallad.

    Semitorkade tomater
  • Krämig tomatpasta med citron och burrata

    Krämig tomatpasta med citron och burrata

    Betyg 4.7 av 5.
    419 personer har röstat
    Receptet har 81 kommentarer.

    Magisk pasta i all sin enkelhet! Krämig tomatpasta med citron toppas med den italienska gräddiga osten burrata – en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till fest.

    Krämig tomatpasta med citron och burrata
  • Panzanella - italiensk brödsallad

    Panzanella - italiensk brödsallad

    Betyg 4.6 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Tomater spelar huvudrollen i den italienska salladen panzanella som är en perfekt sommarlunch. Tomat, inlagd paprika, gurka och oliver smaksätts med en fräsch vinägrett och blir matigare och godare tillsammans med det rostade brödet. Toppa med basilika.

    Panzanella - italiensk brödsallad
  • Grön tomatmarmelad

    Grön tomatmarmelad

    Betyg 3.9 av 5.
    47 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Grön tomatmarmelad med citron och ingefära. Gröna tomater ger en härligt grön marmelad som du enkelt tillagar själv. Koka ihop de gröna tomaterna tillsammans med citron, ingefära och syltsocker. Förvara marmeladen svalt i glasburkar.

    Grön tomatmarmelad
  • Tomatsås med örter

    Tomatsås med örter

    Betyg 4.6 av 5.
    27 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Gör ett storkok tomatsås på färska tomater! Denna tomatsås får smak av rosmarin och timjan och passar perfekt att använda som till exempel pizzatopping eller bas i en pastasås, kanske köttfärssås eller ratatouille.

    Tomatsås med örter
8 snabba fakta om tomater
  • Tomater ska alltid förvaras i rumstemperatur, lägger du dem i kylen så går all smak och arom förlorad – och den kommer inte igen.
  • Tomat bär en smakton av sötma, syrlighet och umami. Tumregeln är att ju högre halter av dessa tre smaker, desto godare upplevs tomaten.
  • Även om vi ofta ser tomaten som en grönsak så är den botaniskt sett en frukt.
  • 13 % av alla tomater som vi konsumerar i Sverige är svenska.
  • Från början är alla tomater gröna, men vartefter klorofyllet bryts ner så ändrar tomaten färg beroende på sort.
  • Tomaten är känslig och smaken varierar mycket, bland annat beroende på årstid, varifrån den kommer och hur den får mogna.
  • Vissa tomater funkar bäst på morgonsmörgåsen, till sommarjordgubbarna och lakritsen. Andra till en tart tatin, bolognese eller tacosalsa.
  • Ju rödare tomat desto mer innehåll av antioxidanten lykopen. Vid tillagning och i kombination med fett blir lykopenet mer tillgängligt för kroppen. Studier visar att den här antioxidanten kan minska risken för prostatacancer.
Välj gärna svenska råvaror

Välj gärna svenska råvaror

Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.

Mer om svenska råvaror

Artiklar (1569)

Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till

Guide

Gryner

Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.

Guide

Julens kryddor

Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.

Chiliskola

Chili - en guide

Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!