Innertemperatur
Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.
Vildsvinsstammen växer i Sverige och ger ett utmärkt alternativ till annat kött. Vi har provlagat vildsvin på olika sätt och kommit till slutsatsen att det är ett saftigt kött med mild viltsmak.
Vildsvinskött är naturligt ekologiskt och finns färskt året om. Till våra vildsvinsrecept.
Arbetet börjar med att vi jämför vildsvinsstek med stek från älg, hjort och nöt.
Resultat: Den syrliga viltsmaken, den som även har drag av barrskog och jord, är mildare i vildsvinsköttet än i stekarna från älg och hjort. Vildsvinssteken har ljusare färg och är inte lika "blodig" vid samma temperatur som de övriga.
För att hitta den optimala saftigheten och konsistensen tillagas stekar vid 125°C, 175°C och 225°C.
Resultat: Köttet som tillagats vid 175°C upplevs som bäst.
Vi utgår från 175°C ugnsvärme.
Vid 72°C innertemperatur är köttet färdigt.
I nästa steg tillagas ytterfilé, det vill säga benfri kotlettrad, och vi jämför vildsvin med tamgris. Vildsvinsköttet är mörkare, saftigare och har en mild viltsmak som inte finns i tamgrisköttet.
Vi jämför även innerfiléer, det som i dagligt tal kallas fläskfilé när det gäller vanlig gris. Vildsvinet, som är mycket mindre när det skjuts, har en innerfilé på bara någon centimeters tjocklek. Vid jämförelser visar sig vildsvinets ytterfilé vara helt i klass med en tamgris innerfilé när det gäller mörhet. Plus för vildsvinsfilén är att den har en mild och god viltsmak.
För den som inte jagar själv kan det vara bra att veta att det finns tillgång på färskt svenskt vildsvinskött året runt. Om det inte finns i butiken, färskt eller fryst, kan handlaren beställa hem. I dag finns det 140 vilthanteringsanläggningar i Sverige som hanterar vildsvin.
Vilt är en förnyelsebar naturresurs. Jakten på de vilda djuren begränsas av jaktlagstiftningen för att antalet djur ska vara i balans med naturen. Det vanligaste vitlköttet på svenska middagsbord är älg, men vildsvin ökar mest.
Risken för trikiner, som är en mask som kapslar in sig i värddjurets muskulatur, gör att kött från vildsvin och björn måste skickas till analys innan det får säljas vidare. Därför är det ingen risk att köpt vildsvinskött innehåller trikiner. Under senare år har man upptäckt trikiner hos 2-7 vildsvin årligen (av ca 100 000 skjutna djur). Trikinerna dör när köttet upphettas till 68°C innertemperatur. Kött från häst och tamsvin kontrolleras också (gäller hela EU).
Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.
Alla köttbitar kräver olika tillagning - lär dig vilken teknik som passar till vad.
Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till
Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.
Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.
Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen
I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor, och lär oss vilka räkor man får äta.
Mungbönor är enkla att grodda! Här visar vi steg för steg hur du groddar mungbönor.