Våga vilt!

Bästa tipsen för att lyckas med vildsvin

Vildsvinsstammen växer i Sverige och ger ett utmärkt alternativ till annat kött. Vi har provlagat vildsvin på olika sätt och kommit till slutsatsen att det är ett saftigt kött med mild viltsmak.
Vildsvinskött är naturligt ekologiskt och finns färskt året om. Till våra vildsvinsrecept.

Vi testlagar vildsvin

Smaken jämfört med annat viltkött

Arbetet börjar med att vi jämför vildsvinsstek med stek från älg, hjort och nöt.
Resultat: Den syrliga viltsmaken, den som även har drag av barrskog och jord, är mildare i vildsvinsköttet än i stekarna från älg och hjort. Vildsvinssteken har ljusare färg och är inte lika "blodig" vid samma temperatur som de övriga.

Ugnstemperatur

För att hitta den optimala saftigheten och konsistensen tillagas stekar vid 125°C, 175°C och 225°C.
Resultat: Köttet som tillagats vid 175°C upplevs som bäst.

Innertemperatur

Vi utgår från 175°C ugnsvärme.
Vid 72°C innertemperatur är köttet färdigt.

Hur smakar tamgris jämfört med vildsvin?

I nästa steg tillagas ytterfilé, det vill säga benfri kotlettrad, och vi jämför vildsvin med tamgris. Vildsvinsköttet är mörkare, saftigare och har en mild viltsmak som inte finns i tamgrisköttet.

Vi jämför även innerfiléer, det som i dagligt tal kallas fläskfilé när det gäller vanlig gris. Vildsvinet, som är mycket mindre när det skjuts, har en innerfilé på bara någon centimeters tjocklek. Vid jämförelser visar sig vildsvinets ytterfilé vara helt i klass med en tamgris innerfilé när det gäller mörhet. Plus för vildsvinsfilén är att den har en mild och god viltsmak.

Illustration
Snabba fakta om vildsvin

Köpa vildsvin

För den som inte jagar själv kan det vara bra att veta att det finns tillgång på färskt svenskt vildsvinskött året runt. Om det inte finns i butiken, färskt eller fryst, kan handlaren beställa hem. I dag finns det 140 vilthanteringsanläggningar i Sverige som hanterar vildsvin. 

Vilda fördelar

Vilt är en förnyelsebar naturresurs. Jakten på de vilda djuren begränsas av jaktlagstiftningen för att antalet djur ska vara i balans med naturen. Det vanligaste vitlköttet på svenska middagsbord är älg, men vildsvin ökar mest. 

Trikiner 

Risken för trikiner, som är en mask som kapslar in sig i värddjurets muskulatur, gör att kött från vildsvin och björn måste skickas till analys innan det får säljas vidare. Därför är det ingen risk att köpt vildsvinskött innehåller trikiner. Under senare år har man upptäckt trikiner hos 2-7 vildsvin årligen (av ca 100 000 skjutna djur). Trikinerna dör när köttet upphettas till 68°C innertemperatur. Kött från häst och tamsvin kontrolleras också (gäller hela EU).

Artiklar (1539)

Godare & mörare kött!

Innertemperatur

Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.

Matskola

Lär dig laga hjort

Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till

Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen

Rött kött & chark

Vågar man äta korv?

Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.

Matskola

Grodda mungbönor

Mungbönor är enkla att grodda! Här visar vi steg för steg hur du groddar mungbönor.

Hitta din favorit

Höstiga viltfärsrecept

Här är våra bästa recept med viltfärs för grytor och husman att värma sig med under hösten