Många av oss har lavendel i trädgården; ljuvligt doftande, älskad av fjärilar och en riktig fröjd för ögat. Men lavendeln kan vara så mycket mer är bara en prydnadsväxt! Gör som fransmännen och ta med den i matlagningen. Här tipsar vi om hur du på bästa sätt använder lavendel i mat och bakverk, och vilken sort du ska hålla utkik efter.
Den sort du ska hålla utkik efter heter Lavandula angustifolia, eller "engelsk lavendel". Den doftar mycket och lämpar sig därför bra för bakning och i matlagning.
När du vill använda lavendel i matlagning eller doftpåsar så ska du plocka helt utslagna blommor. Det är de som har mest eterisk olja i sig och ger mest smak och doft.
Om du däremot vill torka blommorna för dekoration så är det bäst att plocka dem innan de har slagit ut.
Lavendelsmaken kan lätt ta över i mat och bak och ge en parfymerad smak, så börja hellre med en liten mindre mängd för att vara på den säkra sidan. Smaka dig fram tills du är nöjd om det är möjligt.
Att lägga små tygpåsar fyllda med lavendel i garderoben kan man tro är för att skapa väldoft – och det gör det så klart. Men traditionellt har det främst använts för att förhindra att skadedjur som till exempel mal äter och gör hål i yllekläder.
Lavendelsocker gör du enkelt genom att varva lavendelblommor med strösocker i tättslutande burk. Låt stå mörkt några veckor och sila sedan av. Eller så kan du mixa socker med torkade lavendelblommor och sila av. Perfekt att ta fram när man längtar och vill känna doften av sommaren och passar bra som smaksättning i kakor och bakverk.
Lavendeln är en medelhavsväxt, så vill man få den att trivas på nordligare breddgrader ska den placeras på en solig, väldränerad plats med mager, gärna lite sandig jord.
Om du vill odla lavendel själv och få den att klara sig över vintern så välj en sort som tål kyla. Om vintern blir riktigt kall så täck gärna över den med säckväv, eller linda den runt krukab om om du odlar i en sån. Och kom ihåg att klippa ner den på våren så att den håller sig tät och kompakt.