Rätter du kan laga av ratatouille
Denna grönsaksröra kan du äta som den är eller ta vidare i en mängd olika rätter.
Många av oss har lavendel i trädgården; ljuvligt doftande, älskad av fjärilar och en riktig fröjd för ögat. Men lavendeln kan vara så mycket mer är bara en prydnadsväxt! Gör som fransmännen och ta med den i matlagningen. Här tipsar vi om hur du på bästa sätt använder lavendel i mat och bakverk, och vilken sort du ska hålla utkik efter.
Den sort du ska hålla utkik efter heter Lavandula angustifolia, eller "engelsk lavendel". Den doftar mycket och lämpar sig därför bra för bakning och i matlagning.
När du vill använda lavendel i matlagning eller doftpåsar så ska du plocka helt utslagna blommor. Det är de som har mest eterisk olja i sig och ger mest smak och doft.
Om du däremot vill torka blommorna för dekoration så är det bäst att plocka dem innan de har slagit ut.
Lavendelsmaken kan lätt ta över i mat och bak och ge en parfymerad smak, så börja hellre med en liten mindre mängd för att vara på den säkra sidan. Smaka dig fram tills du är nöjd om det är möjligt.
Att lägga små tygpåsar fyllda med lavendel i garderoben kan man tro är för att skapa väldoft – och det gör det så klart. Men traditionellt har det främst använts för att förhindra att skadedjur som till exempel mal äter och gör hål i yllekläder.
Lavendelsocker gör du enkelt genom att varva lavendelblommor med strösocker i tättslutande burk. Låt stå mörkt några veckor och sila sedan av. Eller så kan du mixa socker med torkade lavendelblommor och sila av. Perfekt att ta fram när man längtar och vill känna doften av sommaren och passar bra som smaksättning i kakor och bakverk.
Lavendel är inte bara en vacker växt med blålila blommor. Den går även att smaksätta choklad och bakverk med. Torkade lavendelblommor ger karaktär åt dessa knapriga mandelskorpor med citron. Doppa i choklad och strö över mer lavendel om så önskas.
Lavendelskorpor med citron och mandelBaka en bedårande körsbärskaka med lavendel! Ljuvlig kaka med smak av sommar blir ett uppskattad inslag efter maten eller vid kaffestunden. Servera med vispad grädde.
Körsbärskaka med lavendelEn lite nyttigare glass på blålila björnbär, färskost och grädde som går snabbt att mixa ihop. Underbart gott att servera med färska blåbär och en len vit chokladsås. Lavendel är vacker att garnera med, men ta bara lite grann, den kan lätt bli lite dominant i smaken.
Björnbärsglass med vit chokladsås och blåbärLjuvlig jordgubbssylt med lavendel. Sylten smakar och luktar fantastiskt! Ett recept som smakar sommar och sol. Lätt att tillaga och resultatet blir fulländat.
Jordgubbssylt med lavendelEtt fräscht och smarrigt middagsalternativ när man vill göra något lite extra! Fläskkarrén marineras i härliga smaker av vitlök, rosmarin och lavendel. Servera gärna tillsammans med rotfruktsrösti och grönsallad.
Örtstekt karréLavendeln är en medelhavsväxt, så vill man få den att trivas på nordligare breddgrader ska den placeras på en solig, väldränerad plats med mager, gärna lite sandig jord.
Om du vill odla lavendel själv och få den att klara sig över vintern så välj en sort som tål kyla. Om vintern blir riktigt kall så täck gärna över den med säckväv, eller linda den runt krukab om om du odlar i en sån. Och kom ihåg att klippa ner den på våren så att den håller sig tät och kompakt.
Denna grönsaksröra kan du äta som den är eller ta vidare i en mängd olika rätter.
Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Här dyker vi ner i benmärgsbuljong och bjuder på ett värmande recept mot höstrusk och kyla
Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen
Äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor, och lär oss vilka räkor man får äta.
Vi visar steg för steg hur du gör en vacker avokadoros av en perfekt mogen avokado!
Blommor är inte bara vackra utan gör sig också fint på tallriken, när man vill vara lite extra. Men vilka blommor kan man äta? Många av våra vanligaste trädgårdsblommor är ätbara - här hittar du hela listan på ätbara blommor!
Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till