Franskt på menyn
Bon appétit
Värmande, rustikt, mustigt och elegant – det franska köket bjuder på tidlösa klassiker.
Billigt
Känns veckan före löning extra lång? Ingen fara! Med rätt inspiration kan du skapa de mest magiska rätterna av ingredienser som du har hemma. Här listar vi smarta spartips och recept på billig mat som är enkel att slänga ihop och som smakar ljuvligt.
Tips: Läs mer om hur du kan spara pengar på mat
Välj och vraka bland goda recept som är snälla mot plånboken.
En krämig pastasallad med ärtkräm och fetaost är både enkel och prisvärd att laga. I peston används frysta gröna ärtor och solroskärnor – ett billigare alternativ till pinjenötter. Toppa med snabbpicklad rödlök för en syrlig avslutning. Lika gott till middag, som i matlådan eller på utflykten.
Gör en enkel pizza bianca med räkor, dill och citron till middag! Med en snabb pizzadeg arbetas degen snabbt ihop och behöver inte jäsa. Efter gräddning toppas den med en god röra gjord på räkor, gurka, rädisor och hackad dill.
Tomatrisoni med bakad fetaost är en enkel men otroligt god vardagsmiddag. Fetaost, lök och paprika bakas i ugnen tills den får fin färg, samtidigt som risonin kokas tillsammans med tomater och bönor. Allting serveras sedan i en smakrik symfoni på tallriken!
Smakrik och het kycklingsoppa med äggnudlar, purjolök, sweet chilisås och grovhackad färsk koriander. Denna goda soppa med nudlar och kyckling tillagar du både snabbt och enkelt.
Klassisk pumpasoppa är en mjuk och värmande soppa med ingredienserna pumpa, schalottenlök och grädde. Smaka av med citronsaft för att balansera smakerna. Servera gärna nybakat bröd till den ljuvliga soppan.
Korv stroganoff är en förträfflig rätt som alla älskar! Mustig i smak och mycket god till ris och saltgurka. Crème fraiche gör denna korv stroganoff extra krämig! Passar utmärkt till både middag och matlåda.
Vegolasagne med liten arbetsinsats. Blanda ihop bönor, morot, zucchini och spenat. Addera krämig crème fraiche och syrlig och söt tomatsås. Sedan är det bara att börja varva! Bönlasagnen får intressanta texturbrytningar från bönorna, pastan och löken.
Rostade grönsaker med halloumi och en enkel ajvardipp. Rosta morötter, potatis och rödlök och blanda med sallad och en balsamvinägrett. Toppa med halloumiosten och servera med sås gjord på ajvar och crème fraiche.
Byt ut hamburgaren mot fiskpinnar och en god örtsås så blir burgaren en helt ny upplevelse, vi lovar! Det blir inte sista gången du lagar detta!
Raggmunk med fläsk är en favorit som här får en ny skepnad då den görs i ugnen istället för i pannan. Genom att grädda raggmunken i ugnen blir den otroligt saftig inuti, samtidigt som den får en härligt gyllenbrun yta. Ät och njut med knaperstekt fläsk och en rejäl klick lingonsylt!
Pasta e ceci betyder pasta och kikärtor på italienska och är en enkel, god pastarätt med smak av rosmarin och vitlök. De kokta kikärtorna som mosas lite lätt och kokas med vin gör pastan härligt krämig och avnjuts bäst toppad med riven parmesan.
Boeuf bourguignon är riktig klassiker med djupa smaker och en gryta som och sköter sig själv på spisen. Här har vi gjort en vego bourguignon med svarta linser och svamp. Serveras på klassiskt vis tillsammans med potatismos och syltlök.
Låt den söta, gula majsen ta plats i vår allas favorit och laga majscarbonara. Majscarbonaran är en uppdaterad version av klassikern med majs som gifter sig utmärkt med den krämiga och ostiga pastan.
En riktigt mättande och god paj med potatis, purjolök och smakrik äggstanning med lagrad ost. Extra bra blir purjolökspajen om den får vila en liten stund innan du hugger in på den.
Servera en vego stroganoff till middag – enkel, god och vardagsvänlig mat för hela familjen. Koka svarta och vita bönor i en krämig sås av grädde och tomatpuré och servera med ris.
En härlig bolognese i ny tappning! Denna smakrika linsbolognese med rotselleri och svarta linser blir en mättande vardagsmåltid, som dessutom passar perfekt till veckans matlåda.
Förtjust i kroppkaka? Ta genvägen via potatispastan gnocchi i denna matiga pytt med kroppkakans smaker. Bacon, kryddpeppar och lingon ger den rätta touchen. Bjud med små fina gröna ärter och rårörda lingon. Husmanskost med en modern, italiensk twist!
Fried rice är en rätt du kan variera i det oändliga. Denna vegovariant av stekt ris med ägg och grönkål får massor med smak av soltorkade tomater, vitlök och sesamolja. En perfekt rätt att använda resterna till.
Vill du ha en enkel, god och prisvärd middag? Prova den här rätten där snabbnudlar serveras som en krämig ramen – och det enda som behöver tillsättas är ägg, majonnäs och vitlök.
Bon appétit
Värmande, rustikt, mustigt och elegant – det franska köket bjuder på tidlösa klassiker.
Gott slut!
Duka upp till trerätters på nyår – från fördrink till dessert och recept för vickning och brunch.
Brain freeze
Vi listar våra bästa frysta drinkar, från frozen daiquiri till margarita.
Håll huvudet kallt
Glassbomb, frozen cheesecake och granité – vi listar 10 svalkade, frysta efterrätter!