Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Potatis- och purjolökspaj

Denna mättande, smarriga paj med potatis och purjolök känns otroligt lyxig. Efter att du tillagat din fina paj i ugnen så låter du den vila innan den äts tillsammans med rökt renstek, salt löjrom, pepparrotsyoghurt och en krispig sallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Blanda vetemjöl, salt och smör i tärningar med fingertopparna i en bunke eller använd matberedare. Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg in den i kylen att vila i minst 1/2 timme. Degen kan med fördel göras en dag i förväg.
  2. Sätt ugnen på 225ºC. Smöra en springform, 24 cm i diameter (för 4 port). Kavla ut degen och klä formen. Täck degen försiktigt med ett ugnsplåtspapper. Fyll sedan formen upp till kanten med torkade gula ärter.
  3. Förgrädda pajdegen i 20 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna. Avlägsna ärterna. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Ansa och skölj purjolöken.
  4. Fyllning: Koka purjolöken mjuk i ca 5 minuter. Skölj snabbt av den i kallt vatten. Krama försiktigt ur allt vatten.
  5. Skala och skiva potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem i det kokande vattnet och koka mjuka i ca 4 minuter. Kyl snabbt av i kallt vatten och låt sedan rinna av på en handduk.
  6. Lägg ett lager potatisskivor omlott i botten av pajskalet. Salta och peppra lätt. Strö över hälften av osten. Dela purjolöken i bitar och fördela över. Lägg på ett avslutande lager med potatis. Salta och peppra lätt.
  7. Strö över äggsmeten i omgångar över potatisen och ställ in i nedre delen av ugnen i 1 timme.
  8. Kontrollera med en sticka att pajen är klar. Ta ut och låt pajen vila i 45 minuter före servering. Bjud pajen ljummen med rökt renstek, löjrom, pepparrotsyoghurt och en fräsh sallad.

För alla

Potatis- och purjolökspaj innehåller ägg, gluten, laktos och mjölkprotein.

Ingredienser

Portioner: 4
Deg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör i tärningar
  • 2 msk kallt vatten
Fyllning
  • gula torkade ärter till pajskalet
  • 1 purjolök
  • 600 g potatis
  • 200 g riven Västerbottensost
  • 5 ägg
  • 5 dl mjölk
  • salt och peppar
  • 2 paket rökt renstek (à 80 g)
  • ev 100 g löjrom eller annan rom
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • pepparrot
  • blandad sallad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?