Potatis- och purjolökspaj

12
3
Potatis- och purjolökspaj

En riktigt mättande och lyxig paj med potatis, purjolök och smakrik äggstanning med lagrad ost. Extra bra blir purjolökspajen om den får vila en liten stund innan du hugger in på den.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2002

Potatis- och purjolökspaj

Ingredienser

6 portioner

Deg

3 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör i tärningar
2 msk kallt vatten

Fyllning

1 purjolök (ca 300 g)
600 g potatis
5 ägg
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 dl riven lagrad prästost

För alla

Innehåller ägg, gluten och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk och grädde.

Gör så här

Tips

Pajen passar bra att servera till rökt renstek, löjrom eller annan rom, pepparrotsyoghurt och sallad.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentarer

Redaktionen

2013-10-29

Hej Det ska vara 600 g potatis och ber om ursäkt att det hade försvunnit. Smaklig måltid!

Birgitta

2013-10-27

Hur mycket potatis skall det vara, finns inte med bland ingredienserna.

2012-11-23

Rätten är väldigt god, men receptet lämnade tyvärr lite att önska: - Mängd potatis framgår inte. Jag fick chansa lite och det var precis att äggsmeten sedan täckte dem. - Äggsmeten beskrivs inte hur den görs utan bara att den ska användas. Gissade att det var de 5 ägg och 5 dl mjölk som står i mängderna ..jag blandade även i kryddorna här. - Första hälften av osten ska läggas på första lagret potatis, men den andra hälften nämns sedan inte. Jag antog att resten skulle vara på toppen. Med detta sagt så vill jag bara trycka på att det blir väldigt gott om man räknar ut/gissar dessa grejer själv. Tack för receptet. Ps. Funkade även bra att byta ut purjolök mot broccoli.

Näringsvärde per portion

Energi 2829 KJ / 676 kCal
Fett 46 g
Salt 2.4 g
Kolhydrater 45 g
Protein 20 g
Läs mer om näringsvärden