Konservmat
Vad är det som är billigt, smart och trendigt? Konserver såklart! Det är bra, enkel och prisvärd mat som går att förvara länge i skafferiet. Förvandla dina konserver, med allt från fiskbullar och tonfisk till bönor och krossade tomater, till goda recept.
Tips! Sugen på att själv konservera? Då är safta och sylta ett bra knep. Kolla här!
Från vardagsrätter till desserter med konserver!
1. Tomat- och kokosgryta med grönkål
Recept på vegansk gryta med kokosmjölk och tomat tillsammans med svarta bönor och grönkål. Låt grytan ta smak av curry, ingefära och sambal oelek och servera med matvete eller havreris.
2. Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca är en medelhavsinspirerad rätt med läckra och smakrika ingredienser som chili, oliver, körsbärstomater, sardeller och kapris, som du kokar ihop och blandar med spaghetti. En fulländad och spännande middag!
3. Tuna melt pasta
Här tar vi tuna melt till nästa nivå, vi gör en tuna melt pasta! Tonfisk, riven hårdost och färskost tillsammans med grädde, jalapeño och lök tillagas i ugnen. Koka sedan pastan och rör ner den i den krämiga tonfisksåsen. Enkelt att laga och förvinnande gott att äta.
4. Gratinerade fiskbullar
Nu blir det andra bullar! Genom att blanda färdiga fiskbullar i hummersås med räkor och dill får du snabbt en läcker måltid att njuta av. Toppa röran med riven ost och gratinera i ugnen till fin färg. Bjud fiskbullegratängen med en fräsch sallad – mums!
5. Bön- och majsburgare
En blandning av kidneybönor, morot, majs och ost blir till en saftig och smakrik burgare utan kött. I kombination med en het dressing och krispiga grönsaker blir det en lyxig burgare full av smaker. Stek burgarna i ugnen – smidigt och mindre osigt!
6. Krämig pasta med tonfisk och majs
Krämig, matig sås med tonfisk och majs, perfekt till pasta. Chilisåsen ger extra djup till såsen och crème fraiche gör den gräddig och lyfter smakerna. Om vardagsmat är så här god får det gärna vara fler vardagar!
7. Majs- och bönbiffar
Detta recept på smakrika majs- och bönbiffar är både enkelt och ruskigt gott! Servera som lakto-ovo-vegetarisk vardagsmåltid tillsammans med valfria tillbehör, som potatis, pasta eller gryn. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.
8. Kyckling med kokos och persikor
Gör kycklingen roligare med kokosmjölk och saftiga persikor! Kycklingen får en livfull karaktär av de vackra färgerna. Enkelt, snabblagat och kryddstarkt!
9. Gratinerade sardiner
På 30-talet blev konservburken populär i de svenska köken. I dåtidens kokböcker fanns många tips på hur man lagar mat på 15 minuter. Med några få ingredienser; sardiner, tomater, persilja och lagrad ost blir denna gratinerade förrätt precis så snabb och enkel att tillaga – och överraskande god!
10. Marinerade böngroddar
Det går snabbt att marinera böngroddar och smaksätta med sesam. De marinerade böngroddarna blir ett gott tillbehör till maten eller ingrediens i till exempel nudelsoppa eller risrätter som bibimbap.
11. Päroncobbler
Låt inlagda päron ta plats i en ljuvlig kaneldoftande dessert! Cobbler är namnet på den amerikanska typen av paj där frukt eller bär toppas med pajdeg. Namnet sägs komma från pajdegens likheter med kullersten, cobblestones på engelska.
12. Filodegsrullar med banan och dulce de leche
Glöm hajkbanan och gör plats för dessa filodegsrullar! Toppa banan med dulce de leche och linda in i filodeg. Lägg din efterrätt på grillen i en panna eller muurikka, eller stek den gyllene i smör, toppa med florsocker och avnjut gärna med glass.