När du ska laga en ratatouille vinner du på om du låter tillagningen ta tid. Resultatet blir då en makalöst god grönsaksröra som du, antingen, kan äta som den är eller ta vidare i en mängd olika rätter.
Tips! Här hittar du alla
recept på ratatouille.
Tipsen nedan bygger på detta grundrecept på ratatouille.
Rosta grönsakerna i ugnen innan de läggs i grytan, det ger en djupare smak. Ju lägre värme desto längre tid och desto mer smak. I 80°C kan grönsakerna rostas ca 3 timmar. Ökas temperaturen till 175°C blir de klara på ca 1 timme. Koka sedan samman ratatouillen med hela tomater, tomatpuré, vin och kryddor.
Följ grundreceptet och krydda med t ex rosmarin och timjan. Stek 300 g köttfärs i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt ratatouillen och låt koka 10 minuter. Garnera gärna med färska örter. Servera med pasta och riven parmesan.
Sätt ugnen på 225°C. Bred 1 1/2 dl ratatouille på 1 stort tortillabröd. Klicka på 1/2 dl crème fraiche och strö över 1/2 dl riven mozzarella och 1/2 dl riven lagrad ost. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills pizzan fått fin färg.
Följ grundreceptet och välj valfri kryddning. Tillsätt 1 dl röda linser. Sjud ca 5 minuter, tills linserna är al dente. Smula över fetaost och rostade valnötter. Garnera med myntablad. Servera med fullkornsbulgur eller pasta.
Följ grundreceptet och krydda med spiskummin och paprikapulver. Gör 4 "hål'" i ratatouillen när den ligger färdig i stekapannan. Knäck i 4 ägg, lägg på ett lock och låt sjuda 10–15 minuter, tills vitan stelnat. Strö över korianderblad och servera med pitabröd och hummus eller yoghurtröra.