ÖVER 60 MIN | Medel

Torskrygg med brynt smör-vinägrett

En lyxig och festlig varmrätt där saftig rimmad och ugnsbakad torsk serveras tillsammans med krämigt potatisstomp med Västerbottensost. Elegant rom och en gyllene vinägrett med brynt smör och gurka gör rätten komplett.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Stomp: Skala potatisen och koka mjuk i saltat vatten. Krossa potatisen med en träslev och vänd ner smöret, osten och gräddfilen. Smaka av med salt.
  2. Smör-vinägrett: Bryn smöret i en kastrull. Skala gurkan och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i små tärningar. Blanda det ljumna brynta smöret med gurktärningar och citronjuice vid servering. Smaka av med salt. 
  3. Sätt ugnen på 100° C.
  4. Torskrygg: Blanda vatten med salt och lägg ner torsken i lagen. Låt rimma 10 minuter. Lyft upp och lägg torsken i kallt vatten för att avstanna rimningen. Torka torr och lägg på en oljad plåt. Täck med folie och sätt in i mitten av ugnen ca 25-40 minuter (beroende på filéns tjocklek) tills innertemperaturen är 56°C.
  5. Till servering: Servera torsken med mandelpotatisstompet och vinägretten. Toppa med rom och färska örter.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och gräddfil.

Tips

Vid låg temperatur på ugnen kan de faktiska graderna variera från ugn till ugn vilket påverkar tillagningstiden, därför är det viktigt att använda termometer för att mäta torskens innertemperatur.
Torsken bakas här på låg temperatur för att den ska bli extra saftig och få en jämn tillagning.

Ingredienser

Portioner: 8
Mandelpotatisstomp
  • 1 kg mandelpotatis
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 150 g riven Västerbottensost
  • 2 dl gräddfil
Brynt smör-vinägrett
  • 100 g smör
  • 1 stor gurka
  • 4 msk färskpressad citronjuice
Rimmad torskrygg
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 8 bitar torskryggfilé (à ca 150 g)
  • olja (till formen)
Till servering
  • ca 100 g regnbågs- eller löjrom
  • färsk dill
  • färsk körvel

Näringsvärde
Per portion

Energi 2204 kJ / 527 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept