Torskrygg med brynt smör-vinägrett

Betyg 4.2 av 5.
41 personer har röstat
8
Torskrygg med brynt smör-vinägrett

En lyxig och festlig varmrätt där saftig rimmad och ugnsbakad torsk serveras tillsammans med krämigt potatisstomp med Västerbottensost. Elegant rom och en gyllene vinägrett med brynt smör och gurka gör rätten komplett.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2019

Torskrygg med brynt smör-vinägrett

Ingredienser

8 portioner

Mandelpotatisstomp

1 kg  mandelpotatis
75 g  rumsvarmt smör
150 g  riven Västerbottensost
2 dl  gräddfil

Brynt smör-vinägrett

100 g  smör
1   stor gurka
4 msk  färskpressad citronjuice

Rimmad torskrygg

1 l  vatten
1 dl  salt
8   bitar torskryggfilé (à ca 150 g)
olja (till formen)

Till servering

ca 100 g  regnbågs- eller löjrom
färsk dill
färsk körvel

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och gräddfil.

Gör så här

Tips

Vid låg temperatur på ugnen kan de faktiska graderna variera från ugn till ugn vilket påverkar tillagningstiden, därför är det viktigt att använda termometer för att mäta torskens innertemperatur.
Torsken bakas här på låg temperatur för att den ska bli extra saftig och få en jämn tillagning.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
41 personer har röstat

Kommentarer

Jättegott! Gör vi igen. Kanske man kan tillsätta någon mera smak i marinaden, typ asiatisk fisksås eller så. Kommer att prova det nästa gång.

Sigrid

2021-04-24

Väldigt gott! Viktigt att göra moset lite klumpigt och inte för slätt, en stomp helt enkelt. Jag körde på 150 grader utan folie, tog ca 17 min och blev perfekt!

Maria

2020-05-18

Jättegott, gjorde denna som huvudrätt på nyår. Som tidigare kommenterats så tog dock fisken mycket längre tid på sig i ugnen än vad som stod från början, men nu verkar det vara korrigerat 👍

Sofia

2020-01-15

Näringsvärde per portion

Energi2204 KJ / 527 kCal
Fett31 g
Salt2 g
Kolhydrater24 g
Protein38 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Torskrygg i ugn med räkor och dillsmör
Betyg 4.7 av 5.
322 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Fiskburgare med ricotta, dill och rucola
Betyg 3.6 av 5.
7 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Fisktacos med marinerad rödkål och ärttzatziki
Betyg 3.8 av 5.
13 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Toast med panerad torsk och dillgremolata
Betyg 4.3 av 5.
4 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Ugnsbakad torsk med äggsås
Betyg 4.5 av 5.
106 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Fyllda krustader
Betyg 4.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 60 min att tillaga