Torskrygg med brynt smör-vinägrett
En lyxig och festlig varmrätt där saftig rimmad och ugnsbakad torsk serveras tillsammans med krämigt potatisstomp med Västerbottensost. Elegant rom och en gyllene vinägrett med brynt smör och gurka gör rätten komplett.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2019
Ingredienser
8 portioner
Mandelpotatisstomp
1 kg mandelpotatis
75 g rumsvarmt smör
150 g riven Västerbottensost
2 dl gräddfil
Brynt smör-vinägrett
100 g smör
1 stor gurka
4 msk färskpressad citronjuice
Rimmad torskrygg
1 l vatten
1 dl salt
8 bitar torskryggfilé (à ca 150 g)
olja (till formen)
Till servering
ca 100 g regnbågs- eller löjrom
färsk dill
färsk körvel
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2204 KJ / 527 kCal
Fett31 g
Salt2 g
Kolhydrater24 g
Protein38 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegott! Gör vi igen. Kanske man kan tillsätta någon mera smak i marinaden, typ asiatisk fisksås eller så. Kommer att prova det nästa gång.
Sigrid
2021-04-24Väldigt gott! Viktigt att göra moset lite klumpigt och inte för slätt, en stomp helt enkelt. Jag körde på 150 grader utan folie, tog ca 17 min och blev perfekt!
Maria
2020-05-18Jättegott, gjorde denna som huvudrätt på nyår. Som tidigare kommenterats så tog dock fisken mycket längre tid på sig i ugnen än vad som stod från början, men nu verkar det vara korrigerat 👍
Sofia
2020-01-15