Hoppa till sidans innehåll
UNDER 60 MIN | Medel

Halstrad röding med rostad selleripuré

Halstrad röding är en riktig festrätt som är värd trevligt sällskap. Här serveras rödingen med en smakrik rostad rotselleripuré, en smörig lökvinägrett och frasigt friterad potatis. En gourmetmiddag.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  2. Selleripuré: Ansa och tvätta sellerin och skär den i ca 3 cm tärningar. Blanda tärningarna med olja och smaksätt med salt och peppar. Lägg sellerin på den förvärmda plåten och rosta ca 25 minuter, eller tills den är mjuk. Rör försiktigt runt då och då.
  3. Mixa sellerin med crème fraiche till en puré. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Friterad potatis: Skär potatisen i ca 1/2 cm stavar, skölj och torka noga. Fritera stavarna mjuka i 150°C varm olja. Lägg potatisen på hushållspapper för att rinna av.
  5. Lökvinägrett: Skala och finhacka löken. Koka upp löken i vinägern.
  6. Bryn smöret i en stekpanna tills det börjar dofta nötter. Blanda i smöret i löken. Smaka av med salt och peppar.
  7. Stek rödingfiléerna i olja 2-3 minuter på varje sida, krydda med salt och peppar.
  8. Fritera potatisen igen, denna gång i 170°C olja. Lägg i persiljan när potatisen börjar bli brun. Ta upp potatisen och persiljan, låt dem rinna av på hushållspapper. Salta.
  9. Servera rödingen med selleripuré, friterad potatis och lökvinägrett. 

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och crème fraiche mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
Selleripuré
  • ca 800 g rotselleri
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 2 dl crème fraiche
Friterad potatis
  • 6 fasta potatisar (à ca 500 g)
  • 7 dl olja att fritera i
Rödlöksvinägrett
  • 1 rödlök
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 50 g smör
  • ca 600 g rödingfilé
  • 1 msk olivolja
  • 1 kruka persilja
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 4299 kJ / 1027 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer