ÖVER 60 MIN | Avancerad

Pannacottapaj med pistage, choklad och hallon

Smarrigare pannacottapaj med vit choklad än denna hittar du inte. Pannacottapajen passar bra till efterrätt på nyår men du kan naturligtvis servera den hela året. Toppa pajen med pannacotta med fräscha hallon och gärna mynta.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajdeg: Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och kakao i en matberedare. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen till en rektangel och lägg den inplastad i kylen ca 20 minuter.
  4. Tryck ut degen jämt och upp på kanten i en rektangulär form, ca 10x35 cm.
  5. Lägg försiktigt aluminiumfolie på degen och grädda pajskalet ca 20 minuter mitt i ugnen. Ta ut ur ugnen. Ta försiktigt bort folien och torka, eventuellt, pajskalet några minuter i ugnen utan folie. Låt pajskalet svalna.
  6. Pannacotta: Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Hacka chokladen i mindre bitar. 
  7. Koka upp grädden med vaniljfrön och stång. Ta av kastrullen från plattan. Ta ur vaniljstången. Lägg i chokladen och gelantinbladen, låt de smälta under omrörning.
  8. Hacka nötterna grovt.  
  9. Häll i pannacottasmeten i pajskalet. Strö över nötterna. Ställ i kylen minst 4 timmar.
  10. Till garnering: Garnera pajen med hallon och mynta.

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, choklad och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, choklad och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 6
Pajdeg
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakao
  • 100 g smör
Pannacotta
  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 100 g vit choklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl pistagenötter
Till garnering
  • 1 ask färska hallon (à 125 g)
  • 1/2 kruka mynta