Smördegsinbakad lax med pesto och spenat

En enkel men imponerande rätt får du till genom att baka lax tillsammans med spenat och pesto i ett skal av frasig smördeg. Perfekt till middagsbjudning eller varför inte till påskbordet!
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023

Ingredienser
4 portioner
400 g fryst tinad bladspenat
1 riven vitlöksklyfta
1 msk olja
1 msk finrivet citronskal
salt
svartpeppar
500 g laxfilé utan skinn
1/2 tsk salt
1 förp kyld smördeg (à ca 250 g)
1/2 dl basilikapesto
1 uppvispat ägg
Sås
2 dl crème fraiche eller gräddfil
2 dl färska basilikablad (2 dl motsvarar ca 1 kruka)
Serveringsförslag
citronklyftor
sallad
potatis
Gör så här
00:05:00
00:35:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi3409 KJ / 815 kCal
Fett64 g
Salt2 g
Kolhydrater25 g
Protein34 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
9 stVäldigt god rätt! Ett tips är att vispa upp crème fraichen med en elvisp så såsen inte blir så rinning 👍
Oscar
Gott, lättlagat och vackert! (Nästa gång ska jag ta lite andra proportioner. 3 laxbitar (inte fyra) mindre mängd spenat, mer pesto, två vitlökar, lite mer rivet citronskal... ) Men gör den här rätten, det blir jättegott!
Åsa
Tänker bjuda på den här rätten. Går det bra att laga rätten dagen innan och sen värma upp den? Blir rätten sämre och smördegen mindre spröd?
Ingrid
Hej Ingrid! Det här receptet är tyvärr inte så bra att förbereda/laga innan. Både laxen och spenaten kommer släppa vätska som gör att smördegen blir blöt och degig. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Jättegott men såsen blev lite för rinnig
Kirsi
Otroligt god och imponerar på gästerna. Jag tänker laga den en dag i förväg nästa gång. Vilken temperatur bör jag värma den på? Ska jag kanske inte grädda den helt klar? Tacksam för råd.
Ingrid
Gott och lättlagat.
Christina
Mycket god och vacker. Lättlagad. Fördel med fyrkantig smördeg. Vik in kortsidorna innan man flätar.
Ann-christin
God rätt! Personligen lyckades jag inte få till rätten lika estetisk fin som på bilden. Min variant såg mer ut som en ”pizza-fisk”rätt eftersom den smördeg jag köpte var rund i sin form.
Sylwia
Det var jättegott, men när du mixar såsen blir den väldigt lös, nästan som vatten men otroligt god smak
Marika