Bouillabaisse
Sydfransk klassisk fisk- och skaldjursgryta som vi här lagar på egen skaldjursfond så blir den extra mustig och god. Räkor, blåmusslor och gärna både vit fisk och lax ger fiskgrytan gott innehåll. Den smakrika grytan serveras gärna med aioli och ett gott bröd.
Ingredienser
6 portioner
Skaldjursfond (eller se tips)
2 gula lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1/2 msk hela fänkålsfrön
1 tsk torkad timjan
3 msk tomatpuré
ca 500 g hummer- kräft och/eller räkskal
2 l vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
Boulliabaisse
1/2 röd paprika (1/2 paprika motsvarar ca 75 g)
1 liten fänkål (à 150 g)
1 morot (à ca 100 g)
1 potatis (à ca 150 g)
1 tomat
2 msk olivolja
1 förp saffran (à 1/2 g)
salt
nymalen svartpeppar
Fisk och skaldjur till bouillabaissen
1 kg färska blåmusslor
300 g vit benfri fiskfilé (gärna torskfilè)
300 g laxfilé utan skinn
200 g råa frysta vannameiräkor eller ca 2 dl skalade räkor (för 6 port)
1 kruka persilja
Till servering
aioli
krutonger eller surdegsbröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentar
Älskar Bouillabaisse och har lagat den många gånger under åren. Men att man skulle mixa soppan slät, var ett minus. Soppan blev som en puré. Jag vill ha en klar tunn soppa med grönsaker och mycket smak. Åsa
Åsa
2024-12-07