Mat för många

Festligt med chili

Chiligryta som festmat? Helt perfekt säger vi. Enkelt att förbereda och sedan sköter koket sig själv. Servera med några goda tillbehör och vips så har du en vällagad och mättande festmåltid för många. Smidigt värre!

Fixa festmiddagen med en chili

Att servera en härligt mustig och vällagad chili som festmat är ingen dum idé, av flera anledningar. Inför en fest eller bjudning är det ofta mycket som ska planeras och ordnas. Då är det tacksamt med mat som går att förbereda, som räcker till många och som har få moment i tillagningen.

En annan fördel med grytor, av alla de slag egentligen, är att de oftast är smidiga att slänga ihop och sedan sköter sig själva på spisen. Du får alltså en mustig och mättande festrätt som räcker till många, utan mycket jobb. Dessutom blir chilin bara godare av att stå till sig i kylen en dag eller två, så du slipper stå och laga mat precis innan gästerna kommer. Bara värm och ställ fram hela grytan på bordet!

Bjud chilin med goda tillbehör

Låt dig inspireras av våra smakfulla recept nedan och se chili på ett nytt sätt! Addera en massa mumsiga tillbehör så går chilin från enkel vardagsmat till att bli en riktigt festlig måltid. Krämig guacamole, smaksatt gräddfil, knapriga majschips eller ugnsrostat tortillabröd i tunna strimlor gör chilin partyglad. Eller varför inte servera med lite krispiga färska grönsaker på toppen? Ställ fram tillbehören i olika skålar och låt gästerna plocka åt sig av det de gillar. Det blir avslappnat, roligt och garanterat en hit! 

Festlig chili som ger mat till många

 • Jazzig chili

  Jazzig chili

  Betyg 3.9 av 5.
  269 personer har röstat
  Receptet har 44 kommentarer.

  Jazzig chili är ett härligt recept på långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. En chiligryta som går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!

  Jazzig chili
 • Cowboy chili

  Cowboy chili

  Betyg 4 av 5.
  19 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Cowboy chili är en spännande och smakrik gryta med korv, bacon och bönor som du kryddar med bland annat vitlök, spiskummin, chili och kakao. Det ger grytan magnifika smaker och ett härligt djup. Servera gärna med nachochips eller baguette.

  Cowboy chili
 • Chili con quorn

  Chili con quorn

  Betyg 3.4 av 5.
  41 personer har röstat
  Receptet har 7 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Quorn är egentligen ett svampprotein, som med rätt smaksättning blir förvillande lik vilken kötträtt som helst. Ett bra alternativ till den som inte äter kött eller bara vill ha en köttfri dag emellanåt.

  Chili con quorn
 • Chili con carne på högrev

  Chili con carne på högrev

  Betyg 3.5 av 5.
  25 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Mustig Chili con carne på ett annorlunda sätt. Högrev samsas med rödlök, paprika och bönor. Anchochili och vitlök ger hetta till rätten. Chilin serverar du gärna med ett gott bröd.

  Chili con carne på högrev
5 heta chilitips
 • Laga gärna chilin dagen innan den ska ätas. Då blir smaken ännu mer mustig.
 • Middag för många men ingen stor kastrull? Chili går utmärkt att koka i omgångar. Värm sedan på chilin efter hand och servera. 
 • Chilin går bra att frysa in. Smidigt till såväl lunchlådan och middagen som till den stora festbjudningen!
 • Experimentera med olika sorters chilifrukter i grytan. I dag finns det ett brett sortiment av såväl färsk som torkad chili. Det finns även en rad olika chilipastor, exempelvis med smak av rökig chipotle chili.
 • Vegetarisk chili sin carne, alltså utan kött, är lätt att göra. Byt bara ut köttfärs mot quornfärs, sojafärs eller annan vegetarisk färs. Eller använd vegetariska grytbitar av quorn, soja eller seitan. Quorn innehåller dock ägg. 

Artiklar (1558)

Fina fisken!

5 finfina fiskrecept

Våga bjud gästerna på tjusiga fiskrätter på finmiddagen. Här är 5 fiskrecept som gör succé

Sagolikt sött

Sött på rekordtid!

Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.

Inspirerat av 90-talet!

Bjud på bästa mingelmaten

Här är mingelmat med asiatisk touch till festen. Fram med partytutorna och snittarna!

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till