UNDER 45 MIN | Medel

Torskrygg i ugn med räkor och dillsmör

Torskrygg i ugn med len potatiscréme och räkor, perfekt till nyår och andra festliga tillfällen. Här kombinerar du rimmad torskrygg med en créme gjord på mandelpotatis. Toppa med lätt smörstekta räkor smaksatta med citron och dill.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina torskryggen om fryst används.
  2. Rimmad torsk: Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga i lagen 2-3 timmar. 
  3. Sätt ugnen på 125°C.  
  4. Potatiscrème: Skala och koka potatisen mycket försiktigt tills den är mjuk. Häll av vattnet, ställ tillbaka kastrullen på plattan och ånga potatisen torr.  
  5. Mixa potatisen till en crème i en matberedare tillsammans med smetana (kör inte för länge för då kan crèmen bli klistrig).
  6. Riv skalet av en halv citron. Smaksätt potatiscrèmen med salt och peppar och skalet av citronen. Håll potatiscrémen varm  
  7. Rimmad torsk: Lägg torsken i en ugnssäker form. Sätt in formen mitt i ugnen 25-30 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 56°C. 
  8. Dillsmör: Häll av räkorna i en sil. Ansa, skölj och strimla purjolöken i tunna och små strimlor. Skär dillen fint. 
  9. Smält smöret i en kastrull och koka purjolöken mjuk i smöret. 
  10. Värm räkorna försiktigt i smöret de ska inte koka, då blir de sega. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Rör ner dillen i smöret.
  11. Servera torsken på potatiscrémen, slå över dillsmöret med räkor. Garnera med krasse.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smetana och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och smetana mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
Rimmad torsk
  • 4 port torskrygg (à ca 140 g)
  • 1 1/2 msk salt
  • 2 tsk socker
  • 5 dl vatten
Potatiscrème
  • 600 g mandelpotatis
  • 2 dl smetana
  • 1/2 citron
  • salt
  • peppar
Dillsmör
  • 2 dl avrunna skalade räkor i lake
  • 1/2 purjolök (à ca 100 g)
  • 1 kruka färsk dill
  • 100 g smör
  • färskpressad citronsaft (några droppar)
  • 1 ask krasse

Näringsvärde
Per portion

Energi 2794 kJ / 668 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept