Torskrygg i ugn med räkor och dillsmör
Torskrygg i ugn med len potatiscréme och räkor, perfekt till nyår och andra festliga tillfällen. Här kombinerar du rimmad torskrygg med en créme gjord på mandelpotatis. Toppa med lätt smörstekta räkor smaksatta med citron och dill.
Ingredienser
4 portioner
Rimmad torsk
4 port torskryggfilé (à ca 140 g)
1 1/2 msk salt
2 tsk socker
5 dl vatten
Potatiscrème
600 g mandelpotatis
2 dl smetana
1/2 citron
salt
peppar
Dillsmör
2 dl avrunna skalade räkor i lake
1/2 purjolök (à ca 100 g)
1 kruka färsk dill
100 g smör
färskpressad citronsaft (några droppar)
1 ask krasse
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2794 KJ / 668 kCal
Fett43 g
Salt5 g
Kolhydrater32 g
Protein37 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Riktigt gott! Fisken tar en bra bit mer än 30 minuter om man har en hel torskrygg, jag hade över/undervärme 125 men fick gå över till varmluft 130 g men det tog ändå närmare 1 timma att komma upp till 56 grader. Det hade varit bra att förtydliga att fisken ska rimmas i 2 timmar så att man, som någon kommenterat, inte luras att tro att maten är klar efter 45 min. Jag använde också färska räkor som jag gillar bättre.
Marie
2024-11-01Skulle bjuda detta som söndagsmiddag. Ser tidåtgång - under 45 minuter - perfekt. Kollar ingredienslistan- har allt hemma - perfekt. Men - det fick bli något annat. ska rimmas i 2 timmar. Där brast det. Hade varit bra om tidåtgången varit korrekt angiven. Speciellt när det redan är kommenterat för två åt sedan. Skärpning.
Karin
2024-10-13Tack Karin för din kommentar! Ber om ursäkt för att receptet hade fel tidsangivelse. Hoppas ni fick en fin söndagsmiddag tillslut och att du hittade något annat gott recept eller lagade rätten utan att rimma torsken. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-10-14Brynte smöret lätt för mer smak och använde en potatisstöt istf matberedare för att undvika klistrigheten; det här är en riktigt favorit!
Lars
2024-06-16