Bild laddas

Kolja - havets kyckling

Kolja är en fisk med ett fast kött och smörlik smak. Ibland kallas den för havets kyckling eftersom den passar utmärkt i liknande recept. Kolja är god att steka, ugnsbaka eller att ha i soppa eller gryta. Lär dig mer om fisken kolja och laga något av våra försvinnande goda rätter.
Tips! Här hittar du alla våra recept med kolja.

Tina fisken i vattenbad

Filéer av kolja tinar på crika 10 minuter i vattenbad så du behöver inte tänka på att ta fram fisken på morgonen. När du tinar fryst fisk är det bästa sättet att lägga fisken i en tättslutande plastpåse och därefter under rinnande kallt vatten eller i ett stort kar med kallt, rent vatten.

När är fisken klar?

Hur du än lagar din fisk, använd gärna termometer. Vi rekommenderar en temperatur på 52°C i mitten av koljafilén. Fiskprotein är känsligt för värme och börjar tillagas redan vid 40°C, så håll koll på temperaturen och tiden så att du inte får en torr och mjölig fisk.

Kolja - lätt som en plätt!

Steka

Salta och peppra de tinade filéerna. Bryn smör i en het panna. Om du föredrar olja, prova värmen med att doppa en brödbit. Stek filéerna gyllenbruna i ca 2-5 min per sida eller tills fisken är 52°C i mitten av filén.

Ugnsbaka

Sätt ugnen på 160 grader i god tid så ugnen är riktigt uppvärmd när du sätter in fisken. Salta och peppra de tinade filéerna. Lägg filéerna i en ugnsfast form och häll lite olja eller smält smör över fisken. Ugnsbaka i 160 grader 5-8 minuter eller tills fisken är 52°C i mitten av filén.

Koka inte fisk!

Koka upp buljong med lagerblad, salt, några vitpepparkorn och gärna ½ lök. Sänk värmen till lägsta temperatur. Lägg i fisken och låt dra under lock ca 5-8 minuter tills den kommer upp i 52 grader i mitten av filén.

I soppa

Gör soppan helt färdig. Lägg till sist i fiskbitar. De blir genomvarma och färdiglagade på 4-5 minuter. Färdigt!

4 recept med kolja

  1. 1. Kolja med tomat

    14
    3

    Ugnsbakad kolja med ett täcke av citronzest som tillagas på en bädd av körsbärstomater. Fisken täcks över med citronskivor när den tillagas vilket ger en gudomlig smak.

    Ugnsbakad kolja på en bädd av tomat
  2. 2. Kolja med svamp

    14
    0

    Skogschampinjoner, matlagningsgrädde, en skvätt vin, lök - och kolja såklart! Det är, i princip, allt som behövs för att laga den här läckra fiskrätten. Låt koljan puttra i såsen i ca 4 minuter så är den klar.

    Kolja med svamp och grönkål
  3. 3. Smörstekt koljafilé med tomatrisotto

    35
    1

    Servera smörstekt koljafilé tillsammans med den krämiga tomatrisotton med vitt vin, soltorkade tomater, parmesan och citron. Mums!

    Smörstekt koljafilé med tomatrisotto
  4. 4. Kolja med baconcrisp

    8
    1

    Smörstekt kolja med bacon och ärtpotatismos är precis lika gott som det låter! Fisken behöver bara 3-4 minuter på varje sida i stekpannan. Serverat tillsammans med kaprissmör, ärtpotatismos och knaprig bacon är detta en riktig höjdare.

    Smörstekt kolja med bacon och ärtpotatismos
Hållbart för framtiden

Världsnaturfonden, WWF, ger ut en konsumentguide för alla som vill bidra till ett mer hållbart fiske och ansvarsfullt vattenbruk genom att göra medvetna val vid köp av fisk och skaldjur. Guiden uppdateras regelbundet och ges ut i flera länder, anpassad till aktuella fisk- och skaldjurssorter i respektive land. 

Arter som får grönt ljus av WWF är det bästa valet och kommer från rikliga vilda bestånd där fisket sker på ett hållbart sätt eller från odlingar som använder ansvarsfulla metoder. Gult ljus indikerar att det finns en viss osäkerhet kring fisket och odlingsmetoderna medan arter som får rött ljus kommer från ohållbara fisken eller odlingar som skadar miljön eller de arter som lever där. Kolla in hela fiskguiden på WWFs hemsida. Fiskguiden finns även med i appen Matguiden som du kan ladda på App Store och Google Play

Alla MSC-, ASC- och Krav-märkta fiskar och skaldjur får automatiskt grönt ljus i den svenska upplagan av WWFs fiskguide. Vad de står för? Jo, följande:

Rött ljus = rödlistning?

Nej, en rödlistad fiskart är inte samma sak som en art med rött ljus i WWFs fiskguide. I den nationella rödlistan som tas fram av Artdatabanken hamnar arter som riskerar att dö ut beroende på populationsförändringar, medan WWFs ”rött ljus” grundar sig på flera faktorer som kan orsaka negativ miljöpåverkan. Däremot får många rödlistade arter även rött ljus, till exempel ålen.

Välj med omsorg!

Tre skäl att välja eko-kyckling

Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Bild laddas
Det lönar sig

5 enkla recept med rödspätta

Fisk behöver inte vara svårt! Här är 5 snabba, enkla och billiga recept med rödspätta.
Bild laddas
Fina fisken!

5 finfina fiskrecept

Våga bjud gästerna på tjusiga fiskrätter på finmiddagen. Här är 5 fiskrecept som gör succé
Bild laddas
Boosta med broccoli!

Gott med broccoli - 15 recept att testa!

Broccoli, en av våra mest näringsrika grönsaker. Här är våra 15 bästa recept med broccoli!
Bild laddas
Smart matlagning!

Rätter du kan laga av ratatouille

Denna grönsaksröra kan du äta som den är eller ta vidare i en mängd olika rätter.
Bild laddas

Torskrygg

Vi beskriver skillnaden mellan torskfilé och torskrygg. Och bjuder på tre recept med torsk
Bild laddas
Fågel, fisk eller mittemellan-burgare?

Smarriga och klimatsmarta burgare

Här tipsar vi om smarriga alternativ till den klassiska hamburgaren. Gott och klimatsmart!
Bild laddas
Tips!

Bästa middagstipsen - goda, smarta och populära recept!

Här hittar du ICA´s bästa och smartaste middagstips. Inspireras av goda och enkla recept
Bild laddas

Enklaste middagen i tre steg

Att variera vardagsmaten behöver inte vara så svårt. Smaksatt crème fraiche ger variation!
Bild laddas