Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sotad lax med picklat äpple och brynt smör

Bjud på en magisk smakkombination av sotad lax, picklat äpple och brynt smör. Denna ljuvliga rätt passar extra bra ihop med ett glas torr äppelcider.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6-8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda salt, socker och dill. Gnid in blandningen runt laxen och låt stå övertäckt i kylen 1–2 dygn beroende på tjocklek. Vänd efter halva tiden.
  2. Picklat äpple: Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära. Låt svalna helt. Hyvla äpplet tunt på en mandolin eller med osthyvel. Lägg ner i den kalla lagen och låt ligga minst 1 timme.
  3. Skölj laxen i kallt vatten och torka den torr med hushållspapper. Stek laxen hastigt i en torr stekpanna på hög värme på båda sidor tills den får färg. Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Skiva gurkan tunt.
  4. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg på ett fat.
  5. Garnering: Toppa med picklat äpple, gurka, pinjenötter, dill och ev lax- eller forellrom. Ringla över smöret och servera direkt.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.

Näringsvärdet är beräknat per portion på 6 portioner.

Ingredienser

Portioner: 6-8
  • 4 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 1 1/2 msk torkad dill
  • 1 kg färsk laxfilé utan skinn (gärna mittbiten)
  • 100 g smör
  • 1/4 gurka
Picklat äpple
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 cm skalad färsk ingefära
  • 2 gröna äpplen (gärna Granny Smith)
Garnering
  • 1 dl rostade pinjenötter
  • plockad dill
  • ev 80 g lax- eller forellrom
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2621 kJ / 626 kCal

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB