Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Tips: Här hittar du alla våra
recept med bönor.
Toskansk älskling. Krämig, mild smak. Fin i lammrätter. Eller testa dem i den här snabba och krämiga soppan.
Kusin med kidney- och svarta bönor. Krämig med neutral smak. Låt dem koka med i den här mustiga soppan.
Smör, lima och jumbo är olika typer av namn för den här bönan. Smörig med mandelliknande smak. Mixa ihop dem till den här guldgula och kryddiga dippen.
Grön miniböna. Smakar lite som släktingen grön ärta. Gillar att groddas. Passar också utmärkt i Indiens nationalrätt daal.
Plirig snygging. Mjäll, snäll böna med lite ärtig smak. Använd som bas i de här mumsiga vegoburgarna.
Italiensk favorit. Spräckligheten försvinner vid kokning. Krämig och nötig smak. Blanda dem med bönor i andra färger i den här lättlagade salladen.
Amerikaböna, men odlas nu också i Sverige. Mild, söt och lite mjölig. Använd dem i den här rustika chiligrytan kryddad med kakao.
Rik på järn och söt smak. Kan färga av sig; skölj efter kokning om den ska blandas. Oväntat goda blir de i den här trendiga brownien med chiafrön.
Toppar protein-ligan! Gott om järn och kalcium. Blir till tofu, miso och tempeh. Proteinboosta brödet med sojabönor.
Sopphjälte! Matig och lite mjölig, perfekt som stekta biffar och friterade bollar. Testa dem i de här frasigt goda ärtbiffarna.
Flexibel poppisärta blir till hummus, falafel och mjöl. Nötig och krämig i smaken. Sugen på ärtsoppa? Testa dem i den här upphottade ärtsoppan med viltfräs.
Att lägga de torkade baljväxterna i blöt före kokning är viktigt. De smarta fröna (bönor och ärter är just frön) har skyddande ämnen för att inte bli uppätna i förtid, innan plantan har hunnit växa till. Genom att blötlägga lurar man fröet att kusten är klar. I vattnet vaknar slumrande enzymer till liv och gör näringen mer tillgänglig. Mineraler frigörs, vitaminer och antioxidanter ökar i mängd. Genom blötläggning snuvar vi helt enkelt baljväxterna på allt det gottiga som de tänkte använda för att fortplanta sig. Snopet för bönan, kul för oss.
Ärter och bönor är nära släkt med varandra men har sitt ursprung i olika kontinenter. De skiljer sig även i form; ärter är runda och bönor är vanligtvis avlånga.