Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Tips: Här hittar du alla våra recept med bönor.
Toskansk älskling. Krämig, mild smak. Fin i lammrätter. Eller testa dem i den här snabba och krämiga soppan.
Kusin med kidney- och svarta bönor. Krämig med neutral smak. Låt dem koka med i den här mustiga soppan.
Smör, lima och jumbo är olika typer av namn för den här bönan. Smörig med mandelliknande smak. Mixa ihop dem till den här guldgula och kryddiga dippen.
Grön miniböna. Smakar lite som släktingen grön ärta. Gillar att groddas. Passar också utmärkt i Indiens nationalrätt daal.
Plirig snygging. Mjäll, snäll böna med lite ärtig smak. Använd som bas i de här mumsiga vegoburgarna.
Italiensk favorit. Spräckligheten försvinner vid kokning. Krämig och nötig smak. Blanda dem med bönor i andra färger i den här lättlagade salladen.
Amerikaböna, men odlas nu också i Sverige. Mild, söt och lite mjölig. Använd dem i den här rustika chiligrytan kryddad med kakao.
Rik på järn och söt smak. Kan färga av sig; skölj efter kokning om den ska blandas. Oväntat goda blir de i den här trendiga brownien med chiafrön.
Toppar protein-ligan! Gott om järn och kalcium. Blir till tofu, miso och tempeh. Proteinboosta brödet med sojabönor.
Sopphjälte! Matig och lite mjölig, perfekt som stekta biffar och friterade bollar. Testa dem i de här frasigt goda ärtbiffarna.
Flexibel poppisärta blir till hummus, falafel och mjöl. Nötig och krämig i smaken. Sugen på ärtsoppa? Testa dem i den här upphottade ärtsoppan med viltfräs.
Laga ribollita, en rustik italiensk soppa med kål, bönor och bröd. Basen utgörs av lök, selleri och tomat som blir en mustig buljong. Soppan gratineras i ugn med grova brödkrutonger och toppas med smakrik parmesan vid servering.
Ribollita med vita bönorHummus är en lättlagad och mumsig röra med ursprung från det arabiska köket. Hummusröran består av ingredienser som kikärter, chilifrukt, spiskummin och tahini.
HummusDen här smarriga rätten tror vi inte kommer vara sista gången du lagar. Det är som en variant av quesadillas, men i gratängform. En ljuvlig avokadosallad serveras till. Smaklig måltid!
Tortillagratäng på bönor med avokadosalladEn blandning av kidneybönor, morot, majs och ost blir till en saftig och smakrik burgare utan kött. I kombination med en het dressing och krispiga grönsaker blir det en lyxig burgare full av smaker. Stek burgarna i ugnen – smidigt och mindre osigt!
Bön- och majsburgareI denna matiga toskanska sallad får bönor sällskap av kokt potatis och brödbitar som du själv rostar i ugnen. Därefter ska godsaker som paprika, lök, tomat, spenat och persilja blandas ihop till en sallad och är nu redo att avnjutas! Enkel att laga och perfekt på buffébordet!
Toskansk bön- och brödsalladFyll tortillabröd med svarta bönor, ost och avokado. Tryck ihop, grilla och skär i bitar. Visp har du ett matigt snacks att bjuda på. Givetvis kan du njuta av dessa beandillas som en hel rätt också. Välj vegetabilisk ost eller tofu, så passar detta även veganer.
Beandillas med svarta bönor och avokadoPepper melt är en lite matigare varm macka med bönor och inlagd paprika. Med en god kålsallad till fungerar mackan utmärkt som snabb och enkel vardagsmiddag.
Pepper melt med kålsalladAtt lägga de torkade baljväxterna i blöt före kokning är viktigt. De smarta fröna (bönor och ärter är just frön) har skyddande ämnen för att inte bli uppätna i förtid, innan plantan har hunnit växa till. Genom att blötlägga lurar man fröet att kusten är klar. I vattnet vaknar slumrande enzymer till liv och gör näringen mer tillgänglig. Mineraler frigörs, vitaminer och antioxidanter ökar i mängd. Genom blötläggning snuvar vi helt enkelt baljväxterna på allt det gottiga som de tänkte använda för att fortplanta sig. Snopet för bönan, kul för oss.
Ärter och bönor är nära släkt med varandra men har sitt ursprung i olika kontinenter. De skiljer sig även i form; ärter är runda och bönor är vanligtvis avlånga.
Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till
Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Gör äggfria veganska bakverk och såser med bönspad och kikärtsspad, även kallat aquafaba.
Mungbönor är enkla att grodda! Här visar vi steg för steg hur du groddar mungbönor.
Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen