Bild laddas
Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Tips: Här hittar du alla våra recept med bönor.

Allt om bönor & ärtor

  • Bild laddas

    Cannellini

    Toskansk älskling. Krämig, mild smak. Fin i lammrätter. Eller testa dem i den här snabba och krämiga soppan.

  • Bild laddas

    Liten vit böna

    Kusin med kidney- och svarta bönor. Krämig med neutral smak. Låt dem koka med i den här mustiga soppan.

  • Bild laddas

    Stor vit böna

    Smör, lima och jumbo är olika typer av namn för den här bönan. Smörig med mandelliknande smak. Mixa ihop dem till den här guldgula och kryddiga dippen.

  • Bild laddas

    Mungböna

    Grön miniböna. Smakar lite som släktingen grön ärta. Gillar att groddas. Passar också utmärkt i Indiens nationalrätt daal.

  • Bild laddas

    Black eye

    Plirig snygging. Mjäll, snäll böna med lite ärtig smak. Använd som bas i de här mumsiga vegoburgarna.

  • Bild laddas

    Borlotti

    Italiensk favorit. Spräckligheten försvinner vid kokning. Krämig och nötig smak. Blanda dem med bönor i andra färger i den här lättlagade salladen.

  • Bild laddas

    Kidneyböna

    Amerikaböna, men odlas nu också i Sverige. Mild, söt och lite mjölig. Använd dem i den här rustika chiligrytan kryddad med kakao.

  • Bild laddas

    Svart böna

    Rik på järn och söt smak. Kan färga av sig; skölj efter kokning om den ska blandas. Oväntat goda blir de i den här trendiga brownien med chiafrön.

  • Bild laddas

    Sojaböna

    Toppar protein-ligan! Gott om järn och kalcium. Blir till tofu, miso och tempeh. Proteinboosta brödet med sojabönor.

  • Bild laddas

    Gul ärta

    Sopphjälte! Matig och lite mjölig, perfekt som stekta biffar och friterade bollar. Testa dem i de här frasigt goda ärtbiffarna.

  • Bild laddas

    Kikärta

    Flexibel poppisärta blir till hummus, falafel och mjöl. Nötig och krämig i smaken. Sugen på ärtsoppa? Testa dem i den här upphottade ärtsoppan med viltfräs.

Recept med bönor & ärtor

  • Ribollita med vita bönor

    54
    6
    Laga ribollita, en rustik italiensk soppa med kål, bönor och bröd. Basen utgörs av lök, selleri och tomat som blir en mustig buljong. Soppan gratineras i ugn med grova brödkrutonger och toppas med smakrik parmesan vid servering.
    Ribollita med vita bönor
  • Hummus

    328
    28
    Hummus är en lättlagad och mumsig röra med ursprung från det arabiska köket. Hummusröran består av ingredienser som kikärter, chilifrukt, spiskummin och tahini.
    Hummus
  • Tortillagratäng på bönor med avokadosallad

    9
    0
    Den här smarriga rätten tror vi inte kommer vara sista gången du lagar. Det är som en variant av quesadillas, men i gratängform. En ljuvlig avokadosallad serveras till. Smaklig måltid!
    Tortillagratäng på bönor med avokadosallad
  • Bön- och majsburgare

    178
    14
    En blandning av kidneybönor, morot, majs och ost blir till en saftig och smakrik burgare utan kött. I kombination med en het dressing och krispiga grönsaker blir det en lyxig burgare full av smaker. Stek burgarna i ugnen – smidigt och mindre osigt!
    Bön- och majsburgare
  • Toskansk bön- och brödsallad

    7
    1
    I denna matiga toskanska sallad får bönor sällskap av kokt potatis och brödbitar som du själv rostar i ugnen. Därefter ska godsaker som paprika, lök, tomat, spenat och persilja blandas ihop till en sallad och är nu redo att avnjutas! Enkel att laga och perfekt på buffébordet!
    Toskansk bön- och brödsallad
  • Beandillas med svarta bönor och avokado

    89
    5
    Fyll tortillabröd med svarta bönor, ost och avokado. Tryck ihop, grilla och skär i bitar. Visp har du ett matigt snacks att bjuda på. Givetvis kan du njuta av dessa beandillas som en hel rätt också. Välj vegetabilisk ost eller tofu, så passar detta även veganer.
    Beandillas med svarta bönor och avokado
  • Pepper melt med kålsallad

    3
    0
    Pepper melt är en lite matigare varm macka med bönor och inlagd paprika. Med en god kålsallad till fungerar mackan utmärkt som snabb och enkel vardagsmiddag.
    Pepper melt med kålsallad

Lura en böna – lägg i blöt

Att lägga de torkade baljväxterna i blöt före kokning är viktigt. De smarta fröna (bönor och ärter är just frön) har skyddande ämnen för att inte bli uppätna i förtid, innan plantan har hunnit växa till. Genom att blötlägga lurar man fröet att kusten är klar. I vattnet vaknar slumrande enzymer till liv och gör näringen mer tillgänglig. Mineraler frigörs, vitaminer och antioxidanter ökar i mängd. Genom blötläggning snuvar vi helt enkelt baljväxterna på allt det gottiga som de tänkte använda för att fortplanta sig. Snopet för bönan, kul för oss.

Ärta eller böna?

Ärter och bönor är nära släkt med varandra men har sitt ursprung i olika kontinenter. De skiljer sig även i form; ärter är runda och bönor är vanligtvis avlånga.

Kvalitetslöfte

När du köper en vara det står ICA på kan du alltid vara säker på det här:

  • Vi smakar och testar tills vi är säkra på att produkterna lever upp till våra höga förväntningar
  • Vi strävar alltid efter bästa möjliga kvalitet och prisvärde
  • Alla produkter tas fram tillsammans med erfarna producenter och experter
  • Våra leverantörer kvalitetssäkras enligt externa standarder och vi ställer strikta krav på deras arbete utifrån kvalitet, miljö och socialt ansvar
  • Vi strävar efter att våra produkter ska bidra till ett starkt och livskraftigt jordbruk i Sverige
  • Vi använder bara tillsatser när de tillför konsumentnytta, t.ex. garanterar säkerhet och vi är så försiktiga vi kan med mängden salt och socker
  • Alla våra produkter går att spåra till var och när de tillverkades
  • Vi strävar efter att alla våra produkter ska vara framtagna med bästa möjliga omsorg för människa, djur och miljö
Ät mer grönt!

Därför ska du äta mer baljväxter

Vår ICA-dietist guidar dig till proteinrik supermat!
Bild laddas
Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till
Bild laddas
Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Bild laddas
Äggersättning

Så använder du aquafaba

Gör äggfria veganska bakverk och såser med bönspad och kikärtsspad, även kallat aquafaba.
Bild laddas
Tips!

Så undviker du järnbrist

Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Bild laddas
Möt profilen

Yotam Ottolenghi

Läs om mannen som gjorde grönsaker sexigt och laga hans recept.
Bild laddas
Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen
Bild laddas
Du måste prova!

Smulpaj - våra bästa recept

Smulpaj; snabbt, gott och enkelt. Här listar vi våra härligaste recept på pajer. Baka på!
Bild laddas
Matskola

Rimma kyckling och kött

Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bild laddas