Godaste sillen för alla högtider!
Silltopplista!
Botanisera bland våra mest välbesökta sillrecept och hitta din favorit till högtiderna!
Sillkunskap
Vi reder ut vad du behöver veta om sillen: från historia och hälsa till hållbarhet och smak.
Du får veta hur du ska välja sill, hur du kan lägga in den, varför det är bra att äta den och lite smått och gott vad du kan tänka på.
Tips: alla våra recept med sill.
Sill har i århundranden fångats i stora mängder när stimmen kom nära kusten, vilket gjorde fisket lättare. För att ta tillvara överskottet saltades fisken, en metod som länge var avgörande för att kunna äta sill året runt. Särskilt under vintern då den inte kundes ätas färsk.
Rökning och saltning samt gravningen av den färska strömmingen är traditioner som levt kvar och fortfarande viktiga inslag på vårt matbord. Under 1700-talet blev sill i ättikslag vanligt och på 1900-talet skapade kallskänkan Karin Chädström 1-2-3-lagen (en del ättika, två delar socker, tre delar vatten) som fortfarande används för inläggningar idag.
Ja, och man rekommenderas att äta fisk 2-3 gånger i veckan. Väljer du att äta sill regelbundet ska sillen inte komma från Östersjön. De flesta inlagda sillar vi köper idag i våra matbutiker är inte fiskade i Östersjön.
Sill är nyttigt för att det finns omega 3-fett i sillen vilket är bra för kolesterolet och för hjärnan. Vitamin D och selen är andra exempel på näringsämnen som finns i sill.
Ja, men man behöver ha koll på vart sillen kommer ifrån. Kommer den från Östersjön inklusive Bottniska viken ska man bara äta den högst 2-3 gånger per år.
När du lägger in egen sill är det viktigt att använda tillräckligt med ättika och salt samt att förvara den i kylskåp. Använder du redan saltade och urvattnade sillfiler behövs ingen extra salt i lagen.
Oöppnad, fabriksgjord sill i klar lag kan vara hållbar i flera månader i kylskåp, så länge sillbitarna är täckta av lag. Hemgjord sill eller köpt sill från fiskhandlarna håller vanlightvis 3-4 veckor om det är korrekt tillagad och förvaras kallt.
En smart genväg är att ta sill i ättikslag som är klar och lägga in den i en egen krämig sås. Ta exempelvis hovmästarsås och lägg in sillen så har du helt plötsligt gjort din egna senapsill. På bara 5 minuter kan man imponera med sin egna sillinläggning.
Det kan vara lite svårt att hålla koll på vad som är vad. Ingen fara, vi hjälper dig att reda ut begreppen. Efter detta kommer du ha sten koll!
Sill och strömming är samma fisk, men i Östersjön är den mindre och magrare. Beteckningen strömming används för sill som fångas i Östersjön, norr om Kalmar. Sill som lever på västkusten eller i Skåne kallas sill. Namnet sill kommer troligen från isländska "sili", som betyder fiskyngel. Strömming kommer från fornsvenskans "en som far fram i flock". Strömming (östersjösill) är inte en råvara som passar för att användas till matjessill eller inläggningssill.
Blir det när sillen filéas färsk och läggs i saltlake. Den är grunden till de urvattnade sillfiléer som man lägger in själv.
Mer känd som matjessill. Finns i en variant som lagras med maginnehållet kvar, så kallad ”gammaldags mognad”, och en som filéas färsk innan den lagras. Båda mognar i lag av vatten, kryddor, socker och salt.
Det som de flesta menar när de säger inlagd sill. Alltså sill som filéas färsk och får mogna i en marinad av ättika, salt och vatten. Olika kryddsättningar skapar sedan alla smakvarianter och blir sillinläggningar på glasburk.
Skarpsill, eller Sprattus sprattus på latin, används för att göra ansjovis. Skarpsillen fiskas nattetid längs den svenska västkusten. Den sorteras efter storlek och kryddas hel för att sedan mogna i tunna under tre till fyra månader. Därefter är det dags att filéa ansjovisen eller lägga den hel på burk.
En smart genväg i form av sill i ättikslag som är klar att läggas in i krämig sås. Tar man exempelvis hovmästarsås blir det senapssill. Med en arbetsinsats på bara 5 minuter kan man imponera med en egen inläggning.
Nu när du har lite bättre koll på sill, vill vi inspirera dig med våra goda sillrecept. Laga och njut av sillen!

Inlagd sill är en klassiker till midsommar, påsk och på det svenska julbordet. Denna inlagda sill är lättlagad, ofantligt god och en verklig fröjd för smaklökarna vid matbordet.

Brantevikssill är en god, lite söt och kryddig sill. Sillen är enkel att göra när du varvar 5-minuterssill med lök, mortlade pepparkorn, citronpeppar, lagerblad och dill. Ställ i kylen några dagar så mognar smakerna till brantevikssillen.

Varför nöja sig med bara lök när man ska göra årets julsill? I detta recept kokas lagen till sillen på öl (ale) och juliga kryddor som lagerblad och kryddpepparkorn. Tre sorters lök ger sedan den rätta smaken på lagen som tillsammans med sillbitarna får stå och dra i minst ett dygn.

Citronsill är en sillinläggning med frisk smak, perfekt till midsommarens eller julens buffébord. Skal och juice av citron ger smak och färg i citronsillen.

Gör en smarrig inlagd sill med ingefära och citrus – den är lättlagad och blir en succé till jul, midsommar eller påsk. Servera ingefärssillen på julbordet eller midsommarlunchen med kokt potatis eller kanske på en bit knäckebröd?

Föredrar du krämig sill? Gör egen västkustsill, även kallad skaldjurssill, där sillfiléerna läggs in med räkor i en krämig sås av crème fraiche och majonnäs som får smak av citron, dill och gräslök. Toppa med vacker rom vid servering. Ett sillrecept som passar fint till både jul, påsk och midsommar.

Gör en egen krämig vitlökssill snabbt och enkelt med 5-minuterssill, vitlök, majonnäs och gräddfil. Tillför lite syrlig citron och smaksätt med dina favoritörter. Vi rekommenderar persilja, dill och gräslök!

Prova på att göra en egen senapssill genom att följa detta lättlagade recept. Gör din smakrika sås av senap, farin och vinäger blandat med olja, dill och purjolök före du lägger ner sillfiléerna. Servera din krämiga senapssill och njut!

Snabbaste sillen som även blir väldigt, väldigt god görs på 5-minuterssill, majonnäs, gräddfil, dill, gräslök och röd stenbitsrom. Gott på en bit surdegsknäcke.

Västerbottensost, majonnäs, dill och dijonsenap är några av ingredienserna som kommer att göra den här varianten till din nya favoritsill. Servera med kokt potatis eller placera sillen på ett knaprigt knäckebröd och njut!

Sill är ett måste till årets alla högtider. Gör egen krämig sill med majonnäs och crème fraiche som bas. Äpple bidrar med sötma, pepparrot ger sillen en pepprig smak och tack vare gräslök får den också en mild löksmak.

När du vill göra en enkel och god sill till julbordet: gör hovmästarsill. Det enda du behöver är hackad rödlök, hackad dill, färdig hovmästarsås och inläggningssill.

Längtar du efter mer hetta på julbordet, påsk- eller midsommarbuffén? Bjud på en färdiginlagd sill smaksatt med trendiga chilisåsen sriracha. Tillsammans med gräddfil, majonnäs, honung och limeskal blir det en spännande krämig sill med skönt sting.
Sill kan också användas på många sätt, i tårta, röror och ibland utan att vara sill alls som våran veganska sill.

Varsågod - den perfekta gubbröran! En perfekt avvägd och matig gubbröra med kaviar som det aldrig blir några rester av. Skala och tärna ägg, potatis och matjessill. Hacka dill och gräslök. Blanda i övriga ingredienser och servera på knäckebröd.

En klassisk matjessilltårta med bland annat matjessill, kvarg och gräddfil är en matig tårta för alla som älskar sill. Denna silltårta gör du på en botten av kavring och garnerar med gräslök och kan med fördel göras dagen innan. Ett måste till midsommar, men passar lika bra till jul och påsk som läckert tillbehör till fest och buffé.

Sillen hade en betydligt viktigare roll på 1950-talet än vad den har idag. Då fanns den ofta med till vardags eftersom den var både billig och näringsrik. I detta klassiska recept serveras den panerad tillsammans med gräddkokt lök och potatis.

På buffébordet till både påsk och jul passar denna krämiga sillsallad perfekt. Blanda tärningar av sillfiléer, inlagda rödbetor, potatis, äpple och lök. Garnera den goda sillsalladen med vispad grädde och persilja och servera med kokta äggklyftor.

Sill är ofta en favorit både till julbord, påsk- och midsommarbuffén. Den här veganska varianten påminner i smaken om traditionell sill, men är gjord på grönsaker. Basen är aubergine, lök och morot som får ligga och dra i en kryddlag. Njut av inläggningen som den är eller använd den till vegansk senapssill.
Fastnar sillukten på händerna? Testa att gnida in händerna med tandkräm, citron eller kaffe som brukar ta bort lukten. Eller gnugga fingrarna mot rostfritt stål -i välsorterade köksaffärer finns speciella ståltvålar.
Sedan 2016 är det svenska och danska sillfisket i Skagerrak och Kattegatt certifierat av MSC. Det innebär att sillen fiskas på ett hållbart sätt. MSC-märkt sill har grönt ljus i fiskguiden från WWF.
Silltopplista!
Botanisera bland våra mest välbesökta sillrecept och hitta din favorit till högtiderna!
Matskola
Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Snart är julafton här och vad vore julbordet utan sillen? Här är några av våra favoriter.
10 ljuvliga recept där matjessillen spelar den största av huvudroller.
I sill survive!
Ska du lägga in egen sill? Då behöver du inspiration till riktigt goda sillinläggningar. Här listar vi både klassiska sillinläggningar som löksill, brantevikssill, senapssill och skärgårdssill och några nya favoriter. Det är bara att botanisera bland olika sillsorter!
I säsong!
Allt du behöver veta om den självklara midsommarfisken.
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Så gör du!
Vi visar steg för steg hur du gravar lax.
Snabbt och gott!
Inspireras av våra silluncher som är lite utöver det vanliga!