Så gör du!

Hur gravar man lax?

Gravad lax är en riktig klassiker på påsk- och julbordet, som dessutom är väldigt enkelt att göra. Här visar vi steg för steg hur du gör!
Här hittar du alla recept på gravad lax

Så gör du gravad lax för 8–10 personer

Vi visar steg för steg hur du gravar din egen lax!

  1. Lax på en skärbräda

    1. Skär laxen

    Börja med att skära 1 kg odlad laxfilé i bit med skinn (gärna mittbiten) i två delar. Gör du en mindre mängd gravad lax går det bra att behålla laxen i ett stycke.

  2. 2. Ta bort benen

    2. Ta bort benen

    Ta bort ev ben från laxen med en tång.

  3. 3. Snitta fiskskinnet

    3. Snitta fiskskinnet

    Skär några snitt i fiskskinnet.

  4. 4. Blanda ingredienserna

    4. Blanda ingredienserna

    Blanda 4 msk salt, 4 msk strösocker och 2 tsk grovstött vitpeppar. Gnid in filéerna med kryddblandningen.

  5. 5. Lägg ihop tunn del mot tjock del

    5. Lägg ihop tunn del mot tjock del

    Strö 1 dl hackad dill på köttsidan och lägg ihop tunn del mot tjock del.

  6. 6. Lägg i kylen

    6. Lägg i kylen

    Lägg filéerna i plastpåse och förslut. Lägg på en tallrik i kylen ca 2 dygn. Vänd 3–4 gånger.

  7. 7. Skär i sneda skivor

    7. Skär i sneda skivor

    Skrapa bort dill och peppar och skär i sneda skivor.

4 recept på gravad lax: 

Gravad lax på färsk lax

Gravad lax på färsk lax

Betyg 4.2 av 5.
137 personer har röstat
Receptet har 43 kommentarer.

Gör egen gravad lax! Gravlax en given klassiker till både påsk, midsommar och julbord. Det enda du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och vitpeppar. Du kan använda färsk lax när du gravar, om laxen är odlad.

Gravad lax på färsk lax
Rödbetsgravad lax med dillolja

Rödbetsgravad lax med dillolja

Betyg 4.8 av 5.
31 personer har röstat
Receptet har 10 kommentarer.

Rödbetor ger inte bara smak utan färgar också laxen vackert rödrosa. Ett effektfullt knep som ger den klassiskt gravade laxen en twist. Ringla dillolja över rödbetslaxen för extra smak och krämighet.

Rödbetsgravad lax med dillolja
Gravad lax med pepparrot

Gravad lax med pepparrot

Betyg 4.1 av 5.
11 personer har röstat
Receptet har 3 kommentarer.

Gör egen gravad lax med smak av pepparrot och servera den hemgravade laxen till jul, midsommar eller påsk. Den peppriga laxen gör garanterat succé på årets alla högtider!

Gravad lax med pepparrot
Snabbgravad lax, grundrecept

Snabbgravad lax, grundrecept

Betyg 3.5 av 5.
65 personer har röstat
Receptet har 6 kommentarer.

Prova ett snabbt sätt att grava lax som både sparar tid och gör fisken saftigare. Fyra timmar är allt som krävs. Genom att låta laxen ligga i en ”gravningsmarinad” får den extra mycket smak, särskilt om du testar någon av de föreslagna smaksättarna.

Snabbgravad lax, grundrecept

Serveringsförlag till din gravade lax:

  1. Våfflor med gravad lax och hovmästarsås

    1. Våfflor med gravad lax och hovmästarsås

    Betyg 4.3 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Frasiga våfflor som serveras med hemlagad hovmästarsås, gravad lax och citron. Passar som förrätteller bara när du är sugen på något gott helt enkelt. Hovmästarsås som du gör själv blir försvinnande god och hemligheten i just denna sås är kallt kaffe. Våga pröva och du kommer bli förvånad hur gott det blir.

    Våfflor med gravad lax och hovmästarsås
  2. Ägghalvor med rom och gravad lax

    2. Ägghalvor med rom och gravad lax

    Betyg 4.2 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ägghalvor som både är vackra och mumsiga toppade med majonnäs, röd rom, räkor och gräslök. Lägg den gravade laxen på ett fint fat, piffa gravlaxsåsen med färsk dill. Två bufférätter som bara måste finnas på julbordet.

    Ägghalvor med rom och gravad lax
  3. Gravad lax med sojabönor, ägg och pepparrot

    3. Gravad lax med sojabönor, ägg och pepparrot

    Betyg 3.6 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Gravad lax serverad med smetanakräm på hjärtsalladsblad är perfekt som aptitretare på buffébordet, eller som tilltugg på cocktailpartyt. Pepparroten och dijonsenapen ger ett fint sting som balanseras med smetanans mjuka krämighet och grönsakernas krispighet. Dekorera med krasse för härlig grön touch.

    Gravad lax med sojabönor, ägg och pepparrot
  4. Gravad lax med kokt potatis och äggkräm

    4. Gravad lax med kokt potatis

    Betyg 4.3 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En fräsch middagsrätt med rena klassiska nordiska smaker där den gravade laxen piffas till av den delikata äggkrämen gjord på ägg, krispig rödlök, krämig smetana och salt kapris. Här kompletterar smakerna och texturerna varandra perfekt. Servera med nykokt potatis, mild mâchesallad och citronklyftor.

    Gravad lax med kokt potatis och äggkräm

Artiklar (1561)

Matskola

Laga fisk på olika sätt

Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.

Jul

5 sillfavoriter

Snart är julafton här och vad vore julbordet utan sillen? Här är några av våra favoriter.

Sillkunskap

Sillkunskap

Här får du matkunskap om sill plus fem goda sillrecept!

Tips!

Koka många ägg

Till stora högtider äter vi många goda ägghalvor. Bästa tipsen för att koka perfekta ägg!