Bild laddas
Matskola

Grava lax

Gravad lax är en riktig klassiker på påsk- och julbordet, som dessutom är väldigt enkelt att göra. Här visar vi steg för steg hur du gör!
Här hittar du alla recept på gravad lax

Gravad lax för 8–10 personer

Vi visar steg för steg hur du gravar din egen lax.

  1. Bild laddas

    1. Skär laxen

    Börja med att skära 1 kg odlad laxfilé i bit med skinn (gärna mittbiten) i två delar. Gör du en mindre mängd gravad lax går det bra att behålla laxen i ett stycke.

  2. Bild laddas

    2. Ta bort benen

    Ta bort ev ben från laxen med en tång.

  3. Bild laddas

    3. Snitta fiskskinnet

    Skär några snitt i fiskskinnet.

  4. Bild laddas

    4. Blanda ingredienserna

    Blanda 4 msk salt, 4 msk strösocker och 2 tsk grovstött vitpeppar. Gnid in filéerna med kryddblandningen.

  5. Bild laddas

    5. Lägg ihop tunn del mot tjock del

    Strö 1 dl hackad dill på köttsidan och lägg ihop tunn del mot tjock del.

  6. Bild laddas

    6. Lägg i kylen

    Lägg filéerna i plastpåse och förslut. Lägg på en tallrik i kylen ca 2 dygn. Vänd 3–4 gånger.

  7. Bild laddas

    7. Skär i sneda skivor

    Skrapa bort dill och peppar och skär i sneda skivor.

Gravad lax på färsk lax

51
8
Gör egen gravad lax! Gravlax en given klassiker till både påsk, midsommar och julbord. Det enda du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och vitpeppar. Du kan använda färsk lax när du gravar, om laxen är odlad.
Gravad lax på färsk lax
Jul

5 sillfavoriter

Snart är julafton här och vad vore julbordet utan sillen? Här är några av våra favoriter.
Bild laddas