Snabbgravad lax - så gör du!
Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Gravad lax är en riktig klassiker på påsk- och julbordet, som dessutom är väldigt enkelt att göra. Här visar vi steg för steg hur du gör!
Här hittar du alla recept på gravad lax
Vi visar steg för steg hur du gravar din egen lax!
Börja med att skära 1 kg odlad laxfilé i bit med skinn (gärna mittbiten) i två delar. Gör du en mindre mängd gravad lax går det bra att behålla laxen i ett stycke.
Ta bort ev ben från laxen med en tång.
Skär några snitt i fiskskinnet.
Blanda 4 msk salt, 4 msk strösocker och 2 tsk grovstött vitpeppar. Gnid in filéerna med kryddblandningen.
Strö 1 dl hackad dill på köttsidan och lägg ihop tunn del mot tjock del.
Lägg filéerna i plastpåse och förslut. Lägg på en tallrik i kylen ca 2 dygn. Vänd 3–4 gånger.
Skrapa bort dill och peppar och skär i sneda skivor.
Gör egen gravad lax! Gravlax en given klassiker till både påsk, midsommar och julbord. Det enda du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och vitpeppar. Du kan använda färsk lax när du gravar, om laxen är odlad.
Gravad lax på färsk laxRödbetor ger inte bara smak utan färgar också laxen vackert rödrosa. Ett effektfullt knep som ger den klassiskt gravade laxen en twist. Ringla dillolja över rödbetslaxen för extra smak och krämighet.
Rödbetsgravad lax med dilloljaGör egen gravad lax med smak av pepparrot och servera den hemgravade laxen till jul, midsommar eller påsk. Den peppriga laxen gör garanterat succé på årets alla högtider!
Gravad lax med pepparrotProva ett snabbt sätt att grava lax som både sparar tid och gör fisken saftigare. Fyra timmar är allt som krävs. Genom att låta laxen ligga i en ”gravningsmarinad” får den extra mycket smak, särskilt om du testar någon av de föreslagna smaksättarna.
Snabbgravad lax, grundreceptFrasiga våfflor som serveras med hemlagad hovmästarsås, gravad lax och citron. Passar som förrätteller bara när du är sugen på något gott helt enkelt. Hovmästarsås som du gör själv blir försvinnande god och hemligheten i just denna sås är kallt kaffe. Våga pröva och du kommer bli förvånad hur gott det blir.
Våfflor med gravad lax och hovmästarsåsÄgghalvor som både är vackra och mumsiga toppade med majonnäs, röd rom, räkor och gräslök. Lägg den gravade laxen på ett fint fat, piffa gravlaxsåsen med färsk dill. Två bufférätter som bara måste finnas på julbordet.
Ägghalvor med rom och gravad laxGravad lax serverad med smetanakräm på hjärtsalladsblad är perfekt som aptitretare på buffébordet, eller som tilltugg på cocktailpartyt. Pepparroten och dijonsenapen ger ett fint sting som balanseras med smetanans mjuka krämighet och grönsakernas krispighet. Dekorera med krasse för härlig grön touch.
Gravad lax med sojabönor, ägg och pepparrotEn fräsch middagsrätt med rena klassiska nordiska smaker där den gravade laxen piffas till av den delikata äggkrämen gjord på ägg, krispig rödlök, krämig smetana och salt kapris. Här kompletterar smakerna och texturerna varandra perfekt. Servera med nykokt potatis, mild mâchesallad och citronklyftor.
Gravad lax med kokt potatis och äggkrämSå får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Botanisera bland våra mest välbesökta sillrecept och hitta din favorit till högtiderna!
Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.
Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Snart är julafton här och vad vore julbordet utan sillen? Här är några av våra favoriter.
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Till stora högtider äter vi många goda ägghalvor. Bästa tipsen för att koka perfekta ägg!