Semmelrulltårta, minisemlor, hemla med vaniljgrädde eller semmelkladdkaka? Det finns många varianter på semlor. Se våra mest populära recept på semlor att baka till semmeldagen eller fettisdagen, den 4 mars 2025.
Tips: här hittar du alla våra semmelrecept.
För dig som vill testa något nytt denna semmeldag rekommenderar vi semmelrulltårtan! Så här gör du rulltårta med semmelsmak:
Välj och vraka mellan alla olika semmelvarianter. Det finns en semla för alla!
Vem älskar inte semlor? Och vem älskar inte choklad? Här kombinerar vi det bästa av två världar och bakar chokladsemlor med hasselnötskräm som fyllning. Grädden smaksätts såklart med kakao.
Minisemlor med choklad och hasselnötterDessa små semlor är alldeles lagom stora för att tillfredsställa sötsuget. Och kanske orkar du två om du är riktigt sugen! Fyll dem med lyxig mandelmassa till semlor, som du gör på rostade mandlar. Det ger semlorna en rik mandelsmak.
Goda små semlor med mandelmassaSemmelrulltårta som dessutom är glutenfri kommer göra stor succé på fikat! De klassiska smakerna av semla får du som vanligt av kardemumma och mandelmassa. Den glutenfria botten gör du av ägg, potatismjöl och socker. Perfekt när du vill baka semlor för många.
Glutenfri semmelrulltårtaDen bästa och godaste fyllningen till semlor fixar du enkelt med den här goda mandelgrädden. Vispa grädde, vaniljsocker och mandelmassa. Fyll semmelbullarna med mandelgrädden och servera semlorna vackert pudrade med florsocker.
Hemla med vanilj- och mandelgräddeVarför välja när man kan få båda? Vinterns godaste semla kombinerar det bästa av två världar – saftiga kanelbullar fyllda med semlans magiska mandelmassa och fluffiga grädde.
KanelbullesemlaLakritssemlan kombinerar semla och lakrits på ett helt oemotståndligt sätt. Servera semlan med lakritssmak med hallonsylt och grädde som blandats med lakritskarameller. Försvinnande gott.
LakritssemlaLjuvligt god vaniljvariant som kommer att älskas av alla. Den klassiska semlan med en len vaniljdröm gömd inuti. Den goda, fluffiga bullen garnerad med grädde blir helt fantastisk tillsammans med vaniljkrämen. Väl värd att testa, kommer garanterat att bli en ny favorit!
Semlor med vaniljkrämSemmelmunkar är en annorlunda semla som passar perfekt att överraska med på semmeldagen. Semmelmunkarna blir som en saftig semla med hjälp av att den krämiga mandelgrädden trycks in i bullarna.
SemmelmunkNär semla och pizza möts blir det en semmelpizza! Bred en krämig fyllning med mandelmassa på en pizzabotten och toppa med hackad mandel och vispad grädde för en god och lite annorlunda variant på den traditionella semlan som garanterat kommer bli en ny favorit.
SemmelpizzaFörnya fettisdagens semla med hemmagjorda semmelwrap. Innehåller allt som semlor ska, krämig mandelmassa och grädde rullad i en nybakt tunn wrap smaksatt med kardemumma. Måste testas!
SemmelwrapÅrets semla är en jättevariant i sockerkaksform. Fyll den med mandelmassa som fått smak och färg från pistagenötter och skär i tårtbitar. En snabbvariant att bjuda när man har många fikagäster. Bjud med extra grädde på sidan av.
Sockerkakssemla med pistageOm kladdkakaka är din favoritkaka, då kommer du här hitta en ny favorit. Kladdkaka med smak av semla är så god att du inte vill sluta äta. De klassiska semmelsmakerna i kladdkakan får du av mandelmjöl och kardemumma. Toppingen med vispgrädde och rostad mandel och lite sött florsocker gör semmelkladdkakan komplett.
Semmelkladdkaka i långpannaTill alla churrosfantaster, passa på att göra en chumla. Alltså en mix av churros och semla. Semmelchurros tar absolut ditt semmelätande till nya höjder. Friterade churros med klassiska semmelsmaker, vid servering rullar du semmelchurrosarna i kardemummasocker och dippar dem i mandelgrädde.
Churros semlaTvå fantastiska smaker i ett silviakaka och semla. Sivliakaka med smak av semla kryddas förstås med den klassiska semmelsmaken, kardemumma och glasyren får fin vaniljsmak av vaniljsockret. Toppa silviakakan med mandelspån och naturligtvis vispgrädde som vispats med mandelmassa.
Silviakaka med smak av semlaUnderbara hemgjorda minisemlor. Mjuka semmelbullar fyllda med mandelmassa och grädde, precis som det ska vara. Det är svårt att bara ta en av dessa ljuvliga semlor, men om alla inte går åt på fettisdagen kan man frysa in bullarna utan fyllning. De är jättegoda att äta som de är.
MinisemlorMarängswiss och semlor i samma efterrätt är en fantastiskt god kombination. Du får liksom det bästa av två världar. Bitar av kardemummabulle skivas och steks krispiga i smör. Mandelmassan och grädden vispas och sedan lägger du ihop din nya favoritefterrätt med maränger, bullkrutonger, mandelgrädde och extra vanlig grädde.
Marängswiss med smak av semlaSugen på smaken av semla, men en variant som är både vegansk och raw? Prova detta recept på små raw semlor med cashewnötter, mandlar, dadlar, kokosolja och agavesirap.
Raw semlaSemla på nytt sätt! Här får du det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett. Inte nog med att den är underbart god, den går dessutom betydligt snabbare att baka än traditionella semlor. Mandelmjöl och kardemumma i smeten och grädde på toppen ger den rätta semmelsmaken.
SemmelkladdkakaSaftiga semlor helt utan gluten! De är viktigt att du väljer rätt mjölmix för att de glutenfria semlorna ska bli luftiga och fina och för att degen ska bli smidig att jobba med. Väg mjölet för bästa resultat.
Glutenfria semlorFluffiga och hemmagjorda semmelbullar är enklare att göra än vad du kanske tror. Följ det här receptet och vi kan utlova att du kan baka riktigt goda vetebullar med smak av kardemumma som passar perfekt att använda när du vill göra hemmagjorda semlor.
SemmelbullarFörätit dig på vanliga semlor? Variera dig med semmelmuffins nästa gång! Eller mufflor, som de också kallas. Eller muffinssemlor. Kärt barn har många namn som bekant. Baka kardemummamuffins, fyll med mandelmassa och vispad grädde. Fikat är serverat!
SemmelmuffinsNötallergiker och semmelsugen? Baka våra små nötfria semlor! Istället för en klassisk fyllning med mandelmassa gör vi en smakrik kräm på solroskärnor.
Nötfria semlorHelt veganska, fantastiskt fluffiga och magiskt goda! Med veganalternativ i bullarna och vegogrädde som garnering är det ingen konst att göra vegansemlor. Alla kommer att älska dessa godingar.
Veganska semlorProva en maffig semla i form av en imponerande semmeltårta! Av det här receptet blir det två söta, mumsiga semmeltårtor som gästerna kommer att älska. Samma bekanta smaker som i en vanlig semla, med krämig mandelmassefyllning och vispad grädde.
SemmeltårtaHär serveras du ett klassiskt recept på semlor - gräddiga och luftiga bakverk att njuta av. Fyllningen till semmelbullarna består av söt mandelmassa och fluffigt vispad grädde. Glöm inte att pudra florsocker på semlans lock. Njut av ditt mästerverk - för hembakade semlor är världens godaste semlor!
Klassiska semlorHär finns de bästa knepen och recepten på hur du enkelt bakar perfekta hemmagjorda semlor.
Här reder vi ut frågetecknen kring en av våra största, godaste och fetaste matdagar!
Vad får man om man slår ihop bananens dag och semmeldagen? Jo, en bananpannkakesemla!
Mandelmassa, vaniljkräm eller kanske choklad? Här är fyllningar för alla sorters semlor!
Vi pratar hetväggens historia och visar i steg-för-steg hur du gör en klassisk hetvägg.
Våfflan, korven, matlådan och ostbågen - i mars finns det gott om härliga matdagar att fira!
Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Fira kanelbullens dag med extra lyxiga bullar. Vad sägs om toscatopping, kolasås och jordnötter eller kanelbullscupcakes med frostingr?