ÖVER 60 MIN | Medel

Glutenfri semmelrulltårta

Rulltårtan med smak av semla som dessutom är glutenfri kommer göra stor succé på fikat! De klassiska smakerna av semla får du som vanligt av kardemumma och mandelmassa. Den glutenfria botten gör du av ägg, potatismjöl och socker. Perfekt när du vill baka semlor för många.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Semmelfyllning: Koka upp socker och vatten, så att sockret löser sig. Ta kastrullen från plattan.
  2. Mortla all kardemumma (till fyllningen, botten och bakplåtspappret). Tillsätt bittermandelolja i kastrullen samt 1 tsk kardemumma (för 10 bitar) och salt, låt svalna.
  3. Skär mandelmassan i små bitar och vispa mandelmassan och nästan all sockerlag till en jämn bredbar smet (späd eventuellt med lite mer sockerlag). Hacka mandlarna grovt och blanda i mandelmassafyllningen.
  4. Botten: Sätt ugnen på 225°C. 
  5. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl och bakpulver. Vänd ner blandningen tillsammans med 1/2 tsk kardemumma (för 10 port) i äggsmeten.
  6. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt (för 1 rulltårta). Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. 
  7. Till bakplåtspappret: Blanda 1/2 tsk kardemumma (för 10 port) och sockret. Strö ut blandningen på ett bakplåtspapper. 
  8. Stjälp upp kakan på det kardemummasockrade papperet. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den svalna.
  9. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt rulltårtan vila i kylskåpet i minst 30 min.
  10. Topping: Vispa grädden löst och fyll i en spritspåse med stjärntyll.
  11. Pudra rulltårtan med florsocker.
  12. Spritsa grädden på rulltårtan.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Det går bra att byta ut bittermandelaromen mot 1 msk mandellikör (för 10 bitar).
Lossnar inte kakan från bakpappret, pensla med lite kallt vatten på pappret.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
Semmelfyllning
  • 3/4 dl strösocker
  • 3/4 dl vatten
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 1 - 2 krm bittermandelarom (eller se tips)
  • 1/2 krm salt
  • 200 g mandelmassa
  • 1/2 dl hela mandlar
Botten
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 6 msk potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
Till bakplåtspappret
  • ev 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 2 msk strösocker
Topping
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk florsocker (till pudring)