Semla i varm mjölk

Hetvägg, semlans föregångare.

Hetvägg är semlans föregångare, en bulle fylld med mandelmassa som ofta serverades med mjölk. Vi sammanfattar hetväggens historia och visar i steg-för-steg hur du gör en klassisk hetvägg.
Tips: alla våra recept på semlor.

Historien bakom hetvägg 

Hetväggen är känd sedan 1700-talet och var då en varm kilformad bulle som kryddades med kummin och gärna serverades i en skål med varm mjölk. Hetväggen åts runt om i Europa, främst i städerna bland de mer välbärgade, och namnet kommer från tyskans "heisse wecke" som betyder varma kilar. 

Locken på våra moderna semlor är ofta kilformade, en liten vinkning till bakverkets historia. Och än idag är vi många som gärna njuter av vår semla i en skål med het mjölk.

Ibland påstås det att den svenske kungen Adolf Fredrik ska ha dött av alltför många hetväggar fettisdagen den 12 februari 1771. I verkligheten dog han av slaganfall, ett namn på både stroke och hjärtinfarkt, efter en enorm måltid. Måltiden bestod av ostron, hummer, surkål och hetvägg. Kungens död väckte starka känslor mot just hetväggen och skalden Johan Gabriel Oxenstierna förde då fram att fettisdagen borde förbjudas och ”hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord”.

Källa: Nordiska muséet

Hetvägg - så gör du

Om du inte har testat detta traditionella sätt att äta din semla på, följ då stegen nedan och njut av din allra första hetavägg. 

  1. Semla

    1. Semlan

    Baka din semla eller köp färdig, du väljer. De flesta semlor, i bullform, passar för en hetvägg.

    Se alla våra recept på semlor!

  2. Ett glas med mjölk

    2. Mjölken

    Mjölken ska hettas upp, men inte koka. En del kryddar gärna mjölken, men det passar lika bra att ha den naturell. Kryddor som passar till semlan är kanel, vanilj, kardemumma eller socker.

  3. En semla med varm mjölk

    3. Servera och ät!

    Placera semlan i ett djupt fat och häll den uppvärmda mjölken runt. Servera och ät genast! Det blir saftigt och gott.

Fastlagsdag, fettisdag eller semmeldag?
  • Fastlagen - är de tre dagar som infaller före den 40 dagar långa fastan innan påsk.
  • Fastlagssöndagen - är den första dagen i fastlagen, som även kallas köttsöndag eller fläsksöndag.
  • Blåmåndag - eller bullmåndag som den även kallas i södra Sverige är andra dagen i fastlagen.
  • Semmeldagen - avslutar fastlagen. Kallas även fettisdag och fastlagsdagen. Alla tre uttryck är lika rätt!
  • Askonsdagen - är fastans första dag och då är tiden inne för ett mer spartanskt liv. Det uttalas som ask-onsdagen.
Visste du att...
  • Det sägs att vi sätter i oss cirka 6 miljoner semlor bara under fettisdagen. Under hela säsongen hinner vi med runt 50 miljoner semlor i Sverige.
  • Våra grannar i Norge och Danmark vill ha sina semlor med sylt och vaniljkräm.
  • Passa dig för att beställa en semla i svensktalande Finland, om du inte är ute efter en fralla. Fastlagsbulle heter semlan i Finland.

Artiklar (1483)

Våra mest populära recept

Olika semlor

Recept på flera olika semlor att baka till fettisdagen.

Den perfekta semlan

Gör egna semlor

Här finns de bästa knepen och recepten på hur du enkelt bakar perfekta hemmagjorda semlor.

Vad är grejen?

Fakta om fettisdagen

Här reder vi ut frågetecknen kring en av våra största, godaste och fetaste matdagar!

Mumsfilibaba!

Bananpannkakesemla

Vad får man om man slår ihop bananens dag och semmeldagen? Jo, en bananpannkakesemla!

Smarrig topping!

Dekorera bullar

Fira kanelbullens dag med extra lyxiga bullar. Vad sägs om toscatopping, kolasås och jordnötter eller kanelbullscupcakes med frostingr?