Hetvägg är semlans föregångare, en bulle fylld med mandelmassa som ofta serverades med mjölk. Vi sammanfattar hetväggens historia och visar i steg-för-steg hur du gör en klassisk hetvägg.
Tips: alla våra recept på semlor.
Hetväggen är känd sedan 1700-talet och var då en varm kilformad bulle som kryddades med kummin och gärna serverades i en skål med varm mjölk. Hetväggen åts runt om i Europa, främst i städerna bland de mer välbärgade, och namnet kommer från tyskans "heisse wecke" som betyder varma kilar.
Locken på våra moderna semlor är ofta kilformade, en liten vinkning till bakverkets historia. Och än idag är vi många som gärna njuter av vår semla i en skål med het mjölk.
Ibland påstås det att den svenske kungen Adolf Fredrik ska ha dött av alltför många hetväggar fettisdagen den 12 februari 1771. I verkligheten dog han av slaganfall, ett namn på både stroke och hjärtinfarkt, efter en enorm måltid. Måltiden bestod av ostron, hummer, surkål och hetvägg. Kungens död väckte starka känslor mot just hetväggen och skalden Johan Gabriel Oxenstierna förde då fram att fettisdagen borde förbjudas och ”hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord”.
Källa: Nordiska muséet
Om du inte har testat detta traditionella sätt att äta din semla på, följ då stegen nedan och njut av din allra första hetavägg.
Baka din semla eller köp färdig, du väljer. De flesta semlor, i bullform, passar för en hetvägg.
Se alla våra recept på semlor!
Mjölken ska hettas upp, men inte koka. En del kryddar gärna mjölken, men det passar lika bra att ha den naturell. Kryddor som passar till semlan är kanel, vanilj, kardemumma eller socker.
Placera semlan i ett djupt fat och häll den uppvärmda mjölken runt. Servera och ät genast! Det blir saftigt och gott.
Här finns de bästa knepen och recepten på hur du enkelt bakar perfekta hemmagjorda semlor.
Här reder vi ut frågetecknen kring en av våra största, godaste och fetaste matdagar!
Våfflan, korven, matlådan och ostbågen - i mars finns det gott om härliga matdagar att fira!
Vad får man om man slår ihop bananens dag och semmeldagen? Jo, en bananpannkakesemla!
Mandelmassa, vaniljkräm eller kanske choklad? Här är fyllningar för alla sorters semlor!
Fira kanelbullens dag med extra lyxiga bullar. Vad sägs om toscatopping, kolasås och jordnötter eller kanelbullscupcakes med frostingr?
Vad sägs om att testa något nytt som kanelbullekladdkaka eller kanelbullar i långpanna?
Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.