Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Semlor med vaniljkräm

Ljuvligt god vaniljvariant som kommer att älskas av alla. Den klassiska semlan med en len vaniljdröm gömd inuti. Den goda, fluffiga bullen garnerad med grädde blir helt fantastisk tillsammans med vaniljkrämen. Väl värd att testa, kommer garanterat att bli en ny favorit!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bullar: Smula jästen i en degbunke gärna till en bakmaskin. Häll i mjölken och rör ut jästen. Rör ner socker, kardemumma, salt och ägg.
  2. Tillsätt hälften av mjölet och allt smör och arbeta degen så att smöret fördelar sig i degen och tillsätt sedan nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
  3. Strö ut resten av mjölet på en arbetsbänk. Ta upp degen och arbeta ihop den. Dela degen i 12 lika stora bitar (för 12 st) och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bullarna kallna på galler.
  6. Vaniljkräm: Blanda mjölk, grädde, socker, äggulor i en kastrull. Vispa ner majsstärkelsen. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna. Lägg frön och vaniljstång i kastrullen. Sjud under vispning på svag värme tills krämen tjocknat ordentligt. Låt kallna och ta upp vaniljstången. Det är lättare att fylla bullarna om vaniljkrämen hälls upp i en spritspåse.
  7. Fyllning: Skär ett ”lock” av varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Fyll bullarna med vaniljkrämen.
  8. Garnering: Vispa grädden tjock. Spritsa eller klicka på grädden och lägg på ”locken”. Sikta ev. på florsocker.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och grädde.

Näringsvärdet är beräknat per semla.

Tips

Det går bra att göra degen dagen innan semlorna ska bakas. Jäs degen övertäckt i kylskåp.

Ingredienser

Portioner: 12
Bullar
  • 25 g färsk jäst
  • 2 dl kall mjölk
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 1 krm salt
  • 1 litet ägg
  • ca 5 1/2 dl vetemjöl (5 1/2 dl motsvarar ca 330 g)
  • 75 g rumstempererat smör
Pensling
  • 1 ägg
Vaniljkräm/fyllning
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 vaniljstång
Garnering
  • 4 dl vispgrädde
  • ev florsocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1633 kJ / 390 kCal