Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Minisemlor

Underbara hemgjorda minisemlor. Mjuka semmelbullar fyllda med mandelmassa och grädde, precis som det ska vara. Det är svårt att bara ta en av dessa ljuvliga semlor, men om alla inte går åt på fettisdagen kan man frysa in bullarna utan fyllning. De är jättegoda att äta som de är.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bullar: Stöt kardemumman i en mortel. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till ca 37°C.
  2. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Blanda ner kardemumma, ägg, socker, salt och hjorthornssaltet. Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med ev. resten av mjölet. Dela degen i 28-30 bitar. Forma varje bit till en slät bulle, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250°C.
  5. Pensling: Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter. Låt bullarna kallna på galler.
  7. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråmet och grädden. Lägg fyllningen i bullarna.
  8. Garnering: Vispa grädden tjock. Spritsa eller klicka grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker och servera semlorna till kaffe, te, varm mjölk eller mjölkchoklad.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri mjölkdryck och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Frys bullarna som inte är fyllda och använd vid ett senare tillfälle.

Ingredienser

Portioner: ca 30 st
Semmelbullar
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 1 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 krm hjorthornssalt
  • 5 1/2 - 6 dl vetemjöl (6 dl motsvarar 360 g)
Pensling
  • 1 ägg
Fyllning till 10 bullar
  • ca 1/2 dl inkråm (från bullarna)
  • 100 g mandelmassa
  • 2 - 3 msk vispgrädde (eller mjölk)
Garnering till 10 bullar
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 796 kJ / 190 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer