Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Veganska semlor

Helt veganska, fantastiskt fluffiga och magiskt goda! Med veganalternativ i bullarna och vegogrädde som garnering är det ingen konst att göra vegansemlor. Alla kommer att älska dessa godingar.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bullar: Smula jästen i en degbunke gärna till en bakmaskin. Häll i drycken och rör ut jästen. Rör ner socker, kardemumma och salt.
  2. Tillsätt hälften av mjölet och allt margarin och arbeta degen så att margarinet fördelar sig i degen och tillsätt sedan nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme.
  3. Strö ut resten av mjölet på en arbetsbänk. Ta upp degen och arbeta ihop den. Dela degen i 12 lika stora bitar (för 12 st) och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Pensling: Pensla bullarna med mandeldryck. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bullarna kallna på galler.
  6. Fyllning: Skär av ett ”lock” på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet. Blanda hälften av inkråmet med mandelmjölken. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet till en smidig konsistens. Tillsätt ev mer inkråm om fastare konsistens önskas (eller se tips). Lägg fyllningen i bullarna.
  7. Garnering: Vispa den växtbaserade grädden tjock. Spritsa eller klicka på grädden och lägg på ”locken”. Sikta ev. på florsocker.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.

Näringsvärdet är beräknat per semla.

Tips

Rosta resterande inkråm i en stekpanna och smula över en dessert.
Det går bra att göra degen dagen innan semlorna ska bakas. Jäs degen övertäckt i kylskåp.

Ingredienser

Portioner: 12 st
  • 25 g färsk jäst
  • 2 dl kall, mandel- nöt- eller havredryck
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1 krm salt
  • ca 5 1/2 dl vetemjöl (5 1/2 dl motsvarar ca 330 g)
  • 75 g rumstempererat, mjölkfritt margarin
Pensling
  • mandeldryck
Fyllning
  • inkråm från bullarna
  • ca 3/4 dl mandeldryck
  • 200 g mandelmassa
Garnering
  • 2 1/2 dl växtbaserat alternativ till grädde (vispbar)
  • ev florsocker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1254 kJ / 300 kCal