Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Semmeltårta

Prova en maffig semla i form av en imponerande semmeltårta! Av det här receptet blir det två söta, mumsiga semmeltårtor som gästerna kommer att älska. Samma bekanta smaker som i en vanlig semla, med krämig mandelmassefyllning och vispad grädde.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bullar: Smula jästen i en bunke. Skär smöret i tärningar.
  2. Tillsätt mjölk, smör, socker, kardemumma och salt i bunken med jästen. Rör ihop, gärna i en köksmaskin med degkrok.
  3. Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 15 minuter i maskin.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 60 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och dela degen på mitten.
  6. Rulla degbitarna till två stora släta bullar, platta till dem med handen. Lägg över på 2 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter
  7. Sätt ugnen på 200°C.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen tills de har fått fin färg, 20–25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Gör fyllningen under tiden.
  9. Fyllning: Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, vaniljpulver och mjölk med elvisp till en kräm. 
  10. Grädde: Vispa grädden. Skär av ett lock på bullen. Fördela mandelmassan över bottnarna. Spritsa eller bred grädden över. Lägg på locket.
  11. Till servering: Pudra över florsocker.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 12
Semmelbullar
  • 25 g jäst
  • 80 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 krm salt
  • 420 g vetemjöl (420 g motsvarar ca 7 dl, + extra till utbakning)
  • ägg (till pensling)
Fyllning
  • 300 g mandelmassa
  • 3/4 dl mjölk (3 %)
  • 1 krm vaniljpulver
Grädde
  • 5 dl vispgrädde
Till servering
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2082 kJ / 497 kCal