Klassiska semlor | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Klassiska semlor

Här serveras du ett klassiskt recept på semlor - gräddiga och smarriga bakverk att njuta av. Semmelbullarna fyller du med söt mandelmassa och garnerar med vispad grädde. Glöm inte att pudra florsocker på semlans lock!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 250°C.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. 
  6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
  8. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
  9. Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.

För alla

Innehåller gluten, ägg och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, mjölkdryck och vispgrädde.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt ut smör till margarin. Detta leder till en 40 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Ingredienser

Portioner: 10 st
  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm hjorthornssalt
  • ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)
Pensling:
  • ägg
Fyllning:
  • 100 g mandelmassa
  • 2 1/2 msk mjölk
Garnering:
  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1760 kJ / 420 kCal