Klassiska semlor

Här serveras du ett klassiskt recept på semlor - gräddiga och luftiga bakverk att njuta av. Fyllningen till semmelbullarna består av söt mandelmassa och fluffigt vispad grädde. Glöm inte att pudra florsocker på semlans lock. Njut av ditt mästerverk - för hembakade semlor är världens godaste semlor!

Ingredienser
10 st
1 1/2 tsk kardemummakärnor
25 g jäst (25 g jäst motsvarar 1/2 paket à 50 g)
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
2 krm salt
ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)
Pensling:
ägg
Fyllning:
3/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
1 krm bittermandelarom
200 g mandelmassa
1/2 dl rostade mandlar
Garnering:
3 dl vispgrädde
florsocker
Gör så här
00:01:00
00:30:00
00:30:00
00:14:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Energi1760 KJ / 420 kCal
Fett20 g
Salt0.49 g
Kolhydrater51 g
Protein8 g
Kommentarer
Blev väldigt porösa o saftiga, det blir fler omgångar av dessa.
Rose-marie
2025-03-03Vad är det för dumt påstående att margarin är mer klimatsmart än smör? Bu för Ica.
Charlotte
2025-03-03Utmärkt recept på semlor. God kardemummasmak i bullarna, som blev saftiga och goda. När jag läst kommentarerna här tolkar jag det som att de flesta kritiker till receptet är det på grund av förslaget att byta ut smöret mot margarin. -...gör inte det då om du blir upprörd? Jag gjorde med margarin och de blev goda.
Charlotte
2025-03-02