Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Nötfria semlor

Nötallergiker och semmelsugen? Baka våra små nötfria semlor! Istället för en klassisk fyllning med mandelmassa gör vi en smakrik kräm på solroskärnor.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 30-40 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölken i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och dela degen på mitten. Dela sedan varje halva i 20 bitar (för ca 30-40 st) och rulla till runda bollar.
  4. Lägg med skarven nedåt på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Fyllning: Rosta solroskärnorna i ugnen ca 5 minuter. Mixa slätt med vatten, florsocker och vaniljpulver i en matberedare.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  7. Till servering: Vispa grädden. Dela bullarna och fyll med frömassan och grädde. Pudra över florsocker.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria proudukter av smör, mjölk och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör till mjölkfritt matfett. Byt ut mjölk mot växtbaserad mjölkdryck och byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut ägget och pensla bullarna med mjölk.

Näringsvärdet är beräknat per semla, på 30 semlor.

Ingredienser

Portioner: 30-40 st
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3%)
  • 2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 800 g vetemjöl (800 g motsvarar ca 13 1/2 dl)
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling
Fyllning
  • 3 dl solroskärnor
  • 2 - 3 msk vatten
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
Till servering
  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker att pudra över
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1152 kJ / 275 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer