Vad är grejen?

Fettisdagen 2024 - varför äter vi semlor på fettisdagen?

Semmeldagen eller fettisdagen firar vi den 13 februari 2024. Men varför äter vi semlor? Vad firar vi egentligen på semlans dag? Och hur uttalar man fettisdagen? Här reder vi ut frågetecken kring en av våra fetaste matdagar och bjuder på härliga semmelrecept.
Tips: alla våra recept på semlor.

När är fettisdagen 2024?

Semmeldagen, semlans dag, fastlagsdagen eller fettisdagen är den 13 februari 2024. 

Vad är fettisdagen?

Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag och är en av våra mest firade matdagar då det äts semlor i nästan varje svenskt hem. 

Är fettisdagen samma som semmeldagen?

Fettisdagen är samma sak som semmeldagen, semlans dag och fastlagsdagen.

Är fettisdagen en röd dag?

Nej, tyvärr är fettisdagen inte en röd dag. Men en röd dag låter ju helt rimligt för en så festlig mathögtid. Vem ska man prata med för att få till en röd dag egentligen?

En liten tröst är väl att många arbetsplatser bjuder sina februaritrötta stackars medarbetare på semlor på fettisdagen. 

Hur många semlor äter vi på fettisdagen?

Vad är antalet semlor som äts i landet? Jo, under hela säsongen hinner vi med att äta runt 50 miljoner semlor i Sverige!

Hur säger man fettisdagen?

Enligt Svenska Akademins ordlista så är både uttalet "fettis-dagen" och "fet-tisdagen" helt ok uttal.

Varför firar man fettisdagen?

Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen. För det syftet var ju semlan helt perfekt.

Fettisdagens historia

Fettisdagen historia kommer från kristendomens fastlag, där man åt mycket mat för att sedan klara av att fasta innan påsk. Semlan är ju ett perfekt bakverk för den som vill äta upp sig lite inför en sådan fasta!

Man åt en äldre variant av semlor på fastlagsdagen sedan medeltiden. Då kallades bakverket för "hetvägg", vilket var en kilformad bulle fylld med mandelmassa. Hetväggen serverades i en skål med varm mjölk. Det sägs att kungen Adolf Fredrik dog på grund av att glupskts ha stoppat i sig 14 hetväggar år 1771. Vågar du testa hetvägg?

Semlor med mandelmassa, vispgrädde och florsocker har vi ätit på fettisdagen sedan mitten på 1900-talet. På 50-talet tog man semlor så seriöst att försäljning av semlor för tidigt på året var straffbart. Undrar vad de hade tyckt om nutiden när man kan köpa en saffranssemla lite varstans redan i december?

Vad är grejen med semla i varm mjölk?

Det här med att låta semlan bada i mjölk kommer från semlans föregångare hetvägg, som är känd sedan 1700-talet och serverades i en skål med varm mjölk. Den historiska semlan innehöll ingen fluffig grädde och kanske blev lite stabbig utan mjölkbadet. Många fortsätter äta sin moderna semla på samma sätt. Det är kanske värt ett försök? Så gör du en egen hetvägg.

3 goda semmelrecept till fettisdagen

Här tipsar vi om 3 olika varianter på smarriga semlor. Vi har en semla för alla!

 1. Klassiska semlor

  1. Klassiska semlor

  Betyg 3.6 av 5.
  544 personer har röstat
  Receptet har 84 kommentarer.

  Här serveras du ett klassiskt recept på semlor - gräddiga och luftiga bakverk att njuta av. Fyllningen till semmelbullar består av söt mandelmassa och fluffigt vispad grädde. Glöm inte att pudra florsocker på semlans lock!

  Klassiska semlor
 2. Goda små semlor

  2. Goda små semlor

  Betyg 4.4 av 5.
  33 personer har röstat
  Receptet har 8 kommentarer.

  Dessa små semlor är alldeles lagom stora för att tillfredsställa sötsuget. Och kanske orkar du två om du är riktigt sugen! Fyll dem med lyxig mandelmassa till semlor, som du gör på rostade mandlar. Det ger semlorna en rik mandelsmak.

  Goda små semlor
 3. Kanelbullesemla

  3. Kanelbullesemla - årets trend 2024

  Betyg 5 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Varför välja när man kan få båda? Vinterns godaste semla kombinerar det bästa av två världar – saftiga kanelbullar fyllda med semlans magiska mandelmassa och fluffiga grädde.

  Kanelbullesemla

Semmeltrender genom åren

För dig som har tröttnat på den klassiska semlan kan du testa någon av dessa  trendiga semmelrecept! 

 1. Semmelkladdkaka

  1. Semmelkladdkaka

  Betyg 3.4 av 5.
  423 personer har röstat
  Receptet har 26 kommentarer.

  Semla på nytt sätt! Här får du det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett. Inte nog med att den är underbart god, den går dessutom betydligt snabbare att baka än traditionella semlor. Mandelmjöl och kardemumma i smeten och grädde på toppen ger den rätta semmelsmaken.

  Semmelkladdkaka
 2. Glutenfri semmelrulltårta

  2. Glutenfri semmelrulltårta

  Betyg 4.5 av 5.
  36 personer har röstat
  Receptet har 18 kommentarer.

  Semmelrulltårta som dessutom är glutenfri kommer göra stor succé på fikat! De klassiska smakerna av semla får du som vanligt av kardemumma och mandelmassa. Den glutenfria botten gör du av ägg, potatismjöl och socker. Perfekt när du vill baka semlor för många.

  Glutenfri semmelrulltårta
 3. Lakritssemla

  3. Lakritssemla

  Betyg 3.1 av 5.
  14 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Lakritssemlan kombinerar semla och lakrits på ett helt oemotståndligt sätt. Servera semlan med lakritssmak med hallonsylt och grädde som blandats med lakritskarameller. Försvinnande gott.

  Lakritssemla
 4. Semmelwrap  

  4. Semmelwrap  

  Betyg 3.2 av 5.
  145 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Förnya fettisdagens semla med hemmagjorda semmelwrap. Innehåller allt som semlor ska, krämig mandelmassa och grädde rullad i en nybakt tunn wrap smaksatt med kardemumma. Måste testas!

  Semmelwrap  
 5. Semmeltårta

  5. Semmeltårta

  Betyg 3.2 av 5.
  137 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Prova en maffig semla i form av en imponerande semmeltårta! Av det här receptet blir det två söta, mumsiga semmeltårtor som gästerna kommer att älska. Samma bekanta smaker som i en vanlig semla, med krämig mandelmassefyllning och vispad grädde.

  Semmeltårta
 6. Semmelpizza

  6. Semmelpizza

  Betyg 4.5 av 5.
  25 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  När semla och pizza möts blir det en semmelpizza! Bred en krämig fyllning med mandelmassa på en pizzabotten och toppa med hackad mandel och vispad grädde för en god och lite annorlunda variant på den traditionella semlan som garanterat kommer bli en ny favorit.

  Semmelpizza
 7. Churros semla

  7. Churros semla

  Betyg 4.2 av 5.
  13 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Till alla churrosfantaster, passa på att göra en chumla. Alltså en mix av churros och semla. Semmelchurros tar absolut ditt semmelätande till nya höjder. Friterade churros med klassiska semmelsmaker, vid servering rullar du semmelchurrosarna i kardemummasocker och dippar dem i mandelgrädde.

  Churros semla
 8. Hemla med vanilj- och mandelgrädde

  8. Hemla med vanilj- och mandelgrädde

  Betyg 3.2 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Den bästa och godaste fyllningen till semlor fixar du enkelt med den här goda mandelgrädden. Vispa grädde, vaniljsocker och mandelmassa. Fyll semmelbullarna med mandelgrädden och servera semlorna vackert pudrade med florsocker.

  Hemla med vanilj- och mandelgrädde

Artiklar (1553)

Semla i varm mjölk

Hetvägg

Vi pratar hetväggens historia och visar i steg-för-steg hur du gör en klassisk hetvägg.

Mumsfilibaba!

Bananpannkakesemla

Vad får man om man slår ihop bananens dag och semmeldagen? Jo, en bananpannkakesemla!

Den perfekta semlan

Gör egna semlor

Här finns de bästa knepen och recepten på hur du enkelt bakar perfekta hemmagjorda semlor.

Våra mest populära recept

Olika semlor

Recept på flera olika semlor att baka till fettisdagen.

Smarrig topping!

Dekorera bullar

Fira kanelbullens dag med extra lyxiga bullar. Vad sägs om toscatopping, kolasås och jordnötter eller kanelbullscupcakes med frostingr?