Bild laddas
Fakta om fettisdagen

Varför äter vi semlor?

Varför äter vi semlor på fettisdagen? När är fettisdagen 2021 och vad betyder fettisdagen egentligen? Nu reder vi ut frågetecknen kring en av våra största, godaste och fetaste matdagar!

När är fettisdagen 2021?

Vi firar fettisdagen den 16 februari 2021.

Vad är fettisdagen?

Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag och är en av våra mest firade matdagar då det äts semlor i nästan varje svenskt hem. Under hela säsongen hinner vi med runt 50 miljoner semlor i Sverige!

Varför firar vi fettisdagen?

Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen. Semlor har vi ätit på fastlagsdagen sedan medeltiden och det sägs att kungen Adolf Fredrik dog på grund av att glupskts ha stoppat i sig 14 hetväggar år 1771.

 1. 1. Små semlor med hemmagjord mandelmassa

  23
  3
  Dessa små semlor är alldeles lagom stora för att tillfredsställa sötsuget. Och kanske orkar du två om du är riktigt sugen! Den hemgjorda mandelmassan görs på rostade mandlar vilket ger en rik mandelsmak.
  Små semlor med hemmagjord mandelmassa
 2. 2. Klassiska semlor

  376
  64
  Här serveras du ett klassiskt recept på semlor - gräddiga och smarriga bakverk att njuta av. Fyllningen till semmelbullar består av söt mandelmassa och fluffigt vispad grädde. Glöm inte att pudra florsocker på semlans lock!
  Klassiska semlor
 3. 3. Veganska semlor

  23
  7
  Helt veganska, fantastiskt fluffiga och magiskt goda! Med veganalternativ i bullarna och vegogrädde som garnering är det ingen konst att göra vegansemlor. Alla kommer att älska dessa godingar.
  Veganska semlor

Mer inspiration till fettisdagen

Bild laddas
Semla i varm mjölk

Hetvägg

Vi pratar hetväggens historia och visar i steg-för-steg hur du gör en klassisk hetvägg.
Bild laddas
Mumsfilibaba!

Bananpannkakesemla

Vad får man om man slår ihop bananens dag och semmeldagen? Jo, en bananpannkakesemla!
Bild laddas
Den perfekta semlan

Gör egna semlor

Här finns de bästa knepen och recepten på hur du enkelt bakar perfekta hemmagjorda semlor.