Den 13 februari 2024 är det äntligen dags för fettisdagen igen! Men varför äter vi semlor? Vad firar vi? Här reder vi ut frågetecken kring en av våra fetaste matdagar och bjuder på härliga semmelrecept.
Tips: alla våra
recept på semlor.
Vi firar fettisdagen den 13 februari 2024.
Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag och är en av våra mest firade matdagar då det äts semlor i nästan varje svenskt hem. Under hela säsongen hinner vi med runt 50 miljoner semlor i Sverige!
Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen. Semlor har vi ätit på fastlagsdagen sedan medeltiden och det sägs att kungen Adolf Fredrik dog på grund av att glupskts ha stoppat i sig 14 hetväggar år 1771.
Det kommer från semlans föregångare hetvägg som är känd sedan 1700-talet. En kilformad bulle fylld med mandelmassa, som kryddades med kummin och gärna serverades i en skål med varm mjölk. Läs mer om hetväggen här!
Här tipsar vi om 3 olika varianter på smarriga semlor. Vi har en semla för alla!
För dig som har tröttnat på den klassiska semlan kan du testa någon av dessa trendiga semmelrecept!