UNDER 30 MIN | Medel

Semmelkladdkaka i långpanna

Om kladdkakaka är din favoritkaka, då kommer du här hitta en ny favorit. Kladdkaka med smak av semla är så god att du inte vill sluta äta. De klassiska semmelsmakerna i kladdkakan får du av mandelmjöl och kardemumma. Toppingen med vispgrädde och rostad mandel och lite sött florsocker gör semmelkladdkakan komplett.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Mortla kardemumman.
  3. Blanda mandelmjöl, kardemumma, socker, vetemjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. 
  4. Rör ner äggen. Tillsätt smöret och blanda till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en bakpappersklädd eller smord och mjölad långpanna, ca 40 x 30 cm. 
  6. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna. Ställ gärna i kylen en stund så blir den fastare. 
  7. Till garnering: Vispa grädden och fyll i en spritspåse med stjärntyll och spritsa på kakan. Pudra med florsocker.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: väl mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör och grädde.

Tips

Strö gärna över grovhackade, saltade eller naturella mandlar.
Kladdkakan går utmärkt att frysa (utan grädden).

Ingredienser

Portioner: ca 30 bitar
  • 375 g smör
  • 3 tsk hela kardemummakärnor
  • 7 dl mandelmjöl (7 dl motsvarar ca 300 g)
  • 7 1/2 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 9 ägg
Till garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker