Layer cake - så gör du!
Vi guidar dig hur du gör din egen vackra layer cake - steg för steg!
På midsommar firar vi sommaren, äter god mat och dansar runt midsommarstången. Men när är midsommar? Varför firar vi? Och vad är typisk midsommarmat? Här besvarar vi vanliga frågor om midsommar.
Tips: Massor av god midsommarmat!
Midsommar firas alltid på en fredag mellan den 19:e och 25:e juni. Datumet för midsommar varierar därför från år till år. 2025 infaller midsommarafton den 20:e juni och midsommardagen den 21:a juni.
Oftast firas midsommar vecka 25, men eftersom datumet för midsommar varierar mellan den 19:e och 25:e juni kan midsommar hamna under vecka 24 eller vecka 26.
Midsommarafton är inte en röd dag men kan ändå likställas som det tack vare semesterlagen, då många ändå är lediga från jobbet eller skolan precis som på julafton, nyårsafton och påskafton. Många människor väljer också att ta ut några dagar ledigt för att kunna fira midsommar på bästa sätt.
Midsommar är ursprungligen en kristen högtid till minne av Johannes Döparen, som enligt kristen tro föddes den 24:e juni. Idag är midsommar främst en dag då vi firar sommaren med dans runt stången, blomsterkransar, sju sorters blommor och riktigt god mat.
Nope! Midsommar firas i flera andra länder runt om i världen på olika sätt. I jämförelse med dagens svenska firande har många andra länder en starkare religiös koppling och namn på högtiden som påminner om Johannes döparen.
Klassisk svensk midsommar är en unik tradition som har funnits i Sverige i hundratals år. Det är en tid för att fira sommaren och naturen, och att umgås med familj och vänner. En klassisk svensk midsommar brukar innefatta pynta, resa och dansa runt midsommarstången, äta god mat och leka lekar.
Midsommar firas främst i de nordiska länderna (Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island) och Baltikum (Estland, Lettland och Litauen). Även Italien, Spanien och Portugal firar midsommar.
Midsommarstången är en av de mest symboliska elementen av midsommarfirandet. Stången reses vanligtvis på en gräsmatta eller i en park och dekoreras med löv och blommor för att sedan dansas runt.
Midsommarstång kallas också för majstång, vilket inte har med månaden maj att göra utan kommer från ordet maja, som betyder 'att smycka med löv'. Midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden. Det tros att midsommarstången användes av den tidens studenter och drängar som "sjöng maj" i städer och byar samtidigt som de tiggde pengar. En vanlig tro är att midsommarstången är en fallossymbol, men enligt nordiska museet är det inget som kan styrkas då det inte nämns i deras arkiv.
En vanlig tradition på midsommar är att man dansar olika danser runt midsommarstången. Det är ofta enkla runddanser där man håller varandras händer och går runt stången medan man sjunger traditionella sånger som små grodorna, jungfru skär, prästens lilla kråka och vi äro musikanter, för att nämna några.
En annan gammal tradition vid midsommar är att lägga sju sorters blommor under kudden på midsommarnatten. Det sägs att om man gör det kommer man att drömma om sin blivande make eller maka. Det sägs att blommorna ska plockas under tystnad och att man ska klättra över sju gärdsgårdar för att magin ska funka.
Midsommarmaten varierar mellan olika delar av Sverige, men det finns några klassiska rätter som är vanliga över hela landet. Några av de mest klassiska midsommarrätterna är sill, färskpotatis, lax och västerbottenpaj. Till efterrätt serveras ofta jordgubbstårta.
Tips! Här hittar du fler recept på klassisk midsommarmat!
Dukningen är ofta prydd med blommor för att ge en känsla av sommar och naturen. Det är vanligt att använda linnedukar och porslin i ljusa färger, och att dekorera bordet med blommor och gröna kvistar. Man kan också göra små midsommarstänger att ställa på bordet, servettringar av växter och iskuber med blommor i. Här visar vi hur du gör!
Midsommar är också en tid för lek och skoj. Några vanliga exempel på midsommarlekar är kubb, dragkamp, säckhoppning, äggstafett, stövelkastning och pennan i flaskan med mera.
Sätt extra smak på den nykokta färskpotatisen med en örtig basilika- och persiljeolja. Den ljumma potatisen drar åt sig fint av alla smaker och det kommer att dofta mer än ljuvligt. Servera på buffén, till grillat eller varmrökt fisk.
Örtslungad färskpotatisHär är ett gott recept på hur du gör egen gravad lax - en riktig klassiker. Allt du behöver är fryst lax, dill, socker, vitpeppar och salt. Lätt att förbereda och behöver två dygn i kylskåp för att bli klar, sedan har du din egen gravade lax!
Gravad laxEn riktigt bra Västerbottensostpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet på Västerbottensostpaj gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.
Klassisk västerbottenpajBrantevikssill är en god, lite söt och kryddig sill. Sillen är enkel att göra när du varvar 5-minuterssill med lök, mortlade pepparkorn, citronpeppar, lagerblad och dill. Ställ i kylen några dagar så mognar smakerna till brantevikssillen.
BrantevikssillChokladmaräng, jordgubbar och apelsincurd gör denna tårta hejdlöst god och en säker favorit för både stora och små gäster. De godaste marängbottnarna med choklad gör du själv, och med apelsincurd och jordgubbar blir tårtan både vacker att se på och fruktig och ljuvligt god.
Midsommartårta med marängVi guidar dig hur du gör din egen vackra layer cake - steg för steg!
Maräng, citrongrädde eller dulce de leche... Vi har en jordgubbstårta för alla smaker!
Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.
Du behöver blommor (skräll) och ett glatt humör. Här visar vi steg för steg hur du gör.
Rosé sangria, rabarbermojito eller fläderdrink. Här är årets sommardrinkar 2024!
Midsommarstång, midsommarkrans, servettringar och blommiga iskuber.
Tips till dig som tänker ordna en fest och vill beräkna åtgången på dryck.
Funderar du på vad du ska laga till midsommar? Här tipsar vi om goda midsommarrecept!
Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.