Koka färskpotatis så att de blir precis så där läckra och spänstiga som du vill ha dem. Här förklarar vi steg-för-steg hur du får till den perfekta potäten.
Beräkna ½ msk salt per liter vatten.
Potatis ska alltid börja kokas i kokande vatten. Ett tips är att snabbt koka upp vatten i en vattenkokare så går det fort när du ska börja koka potatisen.
Våga salta ordentligt och krydda vattnet med dillkvistar.
Potatisen vill titta upp ovanför vattenytan och locket ska vara på.
Potatisen skall hela tiden sjuda. Om vattnet är under kokpunkten så suger potatisen vatten och kokar den kraftigt så slås den lätt sönder.
Potatisen skall hällas av så snart den kokat klart annars riskerar den att bli ”svampig”.
Lägg lite hushållspapper eller en kökshandduk över potatisen när den är avhälld så att den får ånga av ca 10 minuter före servering.
Vänd runt potatisen i en kastrull med en klick smör och ett gott flingsalt före servering. Strö över några små dillkvistar.