Koka potatis - så gör du!
Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Koka färskpotatis så att de blir precis så där läckra och spänstiga som du vill ha dem. Här förklarar vi steg-för-steg hur du får till den perfekta potäten.
Beräkna ½ msk salt per liter vatten.
Potatis ska alltid börja kokas i kokande vatten. Ett tips är att snabbt koka upp vatten i en vattenkokare så går det fort när du ska börja koka potatisen.
Våga salta ordentligt och krydda vattnet med dillkvistar.
Potatisen vill titta upp ovanför vattenytan och locket ska vara på.
Potatisen skall hela tiden sjuda. Om vattnet är under kokpunkten så suger potatisen vatten och kokar den kraftigt så slås den lätt sönder.
Potatisen skall hällas av så snart den kokat klart annars riskerar den att bli ”svampig”.
Lägg lite hushållspapper eller en kökshandduk över potatisen när den är avhälld så att den får ånga av ca 10 minuter före servering.
Vänd runt potatisen i en kastrull med en klick smör och ett gott flingsalt före servering. Strö över några små dillkvistar.
Krossad potatis i ugn med parmesan är bland det krispigaste och godaste som finns. Denna dragonkräm är en perfekt sås till krossad potatis. Servera på en buffé och som tillbehör till lammstek eller en bit grillat kött eller fisk. Eller varför inte som den är tillsammans med en matig bönsallad?
Majrova har kommit lite i skymundan av potatis och andra betor, det tycker vi är synd. Här är ett veganskt recept med en saftig slaw gjort på majrova, äpple och morot. Servera till ugnsbakad potatis eller varför inte till grillpremiären.
Lerpottasill är en typisk skånsk rätt med matjessill som huvudingrediens. Vi tycker det är den ultimata sommarlunchen, särskilt som den går utmärkt att förbereda. Här väljer vi att bryna smöret som ringlas över och tillsätter rivig pepparrot vid servering.
Sätt extra smak på den nykokta färskpotatisen med en örtig basilika- och persiljeolja. Den ljumma potatisen drar åt sig fint av alla smaker och det kommer att dofta mer än ljuvligt. Servera på buffén, till grillat eller varmrökt fisk.
Ta färskpotatisen till nya höjder med smulad Västerbottensost, schalottenlök, gräslök och dill. Potatisen krossar du med en gaffel direkt på tallriken tillsammans med smör. Enkelt och gott!
En ljummen potatissallad med senap passar perfekt som tillbehör till middagen en solig vår- eller sommarkväll! Eller varför inte till festbuffén? Den ugnsrostade färskpotatisen får smak av vitlök och två sorters senap, med ruccola till är potatissalladen komplett.
Färskpotatisen får här sällskap av riktigt somriga smaker som rädisor och gräslök samt brynt smör. Koka potatisen försiktigt så att den inte spricker. Bryn smöret tills det doftar nötter och skär rädisor och gräslök fint. Lägg upp potatisen på ett fat och toppa med crème fraiche och löjrom. Smaklig sommarmåltid!
Grilla färskpotatis? Så klart du kan göra det! Det mesta går att grilla i foliepaket, inte minst potatis och andra grönsaker. Den glödbakade potatisen passar sedan utmärkt att servera med gräddfil smaksatt med rökig olivolja, gräslök och nötigt, brynt smör.
Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.
Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Här tipsar vi om 13 recept på potatissallad, ett av de godaste tillbehören till grillat!
Salt är en av de viktigaste grundsmakerna och fungerar som en smakförhöjare i, i princip, all matlagning. Men hur gör man för att få till den perfekta biffen, hur mycket salt ska det vara i pastavattnet och hur saltar man när man kokar grönsaker?
Ja, hur kokar man ris utan att bränna botten? Det ska vi guida er genom nu! För det finns faktiskt ett sätt som lovar perfekt ris varje gång. Häng med!