Lekar

Midsommarlekar

Fånga jordgubbar i en skål med vatten eller varför inte kubb fast med tomma PET-flaskor? Här tipsar vi om roliga midsommarlekar som får igång midsommarfesten.
Så binder du en midsommarkrans.

Roligaste midsommarlekarna

Såklart ska det lekas lekar på midsommarafton. Här listar vi ett gäng lekar som är roliga, billiga och goda!

 • En ny variant av kubb

  En ny variant av kubb

  Inte behöver man riktiga träpjäser när man spelar kubb, nej nej! Här spelar vi med tomma PET-flaskor. Ställ flaskorna med lite vatten i på ett led. Ta en mindre PET-flaska och försök få ner dom större. Den som fått ner flest flaskor vinner. 

 • Jordgubbar i en skål med vatten på en gräsmatta.

  Fånga jordgubbar

  En lek som kan skapa extremt engagemang är den när man lägger valfri råvara i två hinkar med vatten. Vi testade med jordgubbar och det gick till så här:

  Fyll två hinkar med vatten och häll i jordgubbar. Lika många i varje hink. Låt två personer starta samtidigt, och med händerna på ryggen ska de försöka plocka upp så många jordgubbar de kan med munnen. Den som plockat flest gubbar vinner. Vi utlovar kaos och blöta deltagare. 

 • ICA Basic mariekex.

  Kex från pannan till munnen 

  En representant från varje lag får sitta på en stol med händerna i knät eller bakom ryggen. Lekledaren går runt och placerar ett kex på allas pannor, och när startsignalen ljuder ska man försöka leda kexet från pannan till munnen genom att grimasera. Om kexet trillar ner på marken så ska det placeras på pannan igen. Den som tar ett bett av sitt kex först vinner!

 • ICA Basic spaghetti och ICA Marshmallows.

  Spaghetti och marshmallow-torn

  Här gäller det att vara extremt noggrann och stadig på fingrarna. I den här leken har ni marshmallows och spaghetti. Med dessa två råvaror ska ni bygga ett så högt torn som möjligt. Det högsta tornet vinner. 

Fler roliga midsommarlekar...

 1. 1. Penna i flaska

  En annan klassiker när det kommer till lek som minst sagt engagerar är "pennan i flaskan". Pennan knyts med  ett rep runt midjan och hänger bakom ryggen, man ska sedan huka sig på rätt sätt så att pennan hamnar i glasflaskan. Den som prickar pennan i flaskan först vinner.

   

 2. 2. Pingisboll på flaska

  Här behöver du fyra tomma glasflaskor, fyra pingisbollar, fyra glas och vatten.

  Placera fyra flaskor med en pingisboll på toppen av varje flaska. Framför flaskorna ställer du fyra glas med vatten i med olika avstånd till flaskorna. Sen ska de tävlande på kortast tid blåsa ner pingisbollarna i respektive vattenglas. Det här kanske är den mest avancerade leken av dom alla.

Artiklar (1453)

FAQ!

Midsommar 2024

På midsommar firar vi sommaren, äter god mat och dansar runt midsommarstången. Men när är midsommar? Varför firar vi? Och vad är typisk midsommarmat? Här besvarar vi vanliga frågor om midsommar.

Steg för steg!

Göra smörgåstårta

Vi visar hur du bygger din egen vackra smörgåstårta, steg för steg!

Drinkinspiration

Sommardrinkar 2024

Alkoholfri GT, Sangria eller isglassdrink med gurka. Här är årets sommardrinkar 2024!

Festmat

Goda pajer till fest

Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.