Äpplen kan vi visserligen äta året om, men under hösten när äppelsäsongen är här så tuggas det äpplen för glatta livet överallt i hela landet . För alla er som vill fördjupa er i äppelkunskap så kommer här svaren på alla era frågor. Vi bjuder också på fruktiga recept med äpplen.
Tips: Njut av säsongens äpplen året om med
torkade äpplen!
Ingrid Marie och Transparente Blanche är två mjöliga äppelsorter.
Discovery passar fint till paj då det har en fin balans mellan sötma och syra.
Aroma, Gravensteiner och Discovery om du vill ha ett rosa äppelmos.
Nej. Man skadar inte nästa års skörd men det är en fördel om man plockar så att skaftet på äpplet kommer med eftersom det annars kan bli en inkörsport för sjukdomar som kan uppenbara sig senare på de äpplen man lagrar.
Det är ingen myt. Tar du en kärna från ett äpple och sår, så kommer det träd som växer upp vara en ny sort, då äppleblomman är korsbefruktad. Alltså oavsett vilket äpplefrö du sår blir det alltid en ny egen sort. För att det ska bli samma sort måste man ympa eller ockulera.
De rödskaliga sorterna Summerred, Ingrid Marie och Discovery.
Transparente Blanche är trädet för dig.
I de konventionella odlingarna (dvs icke-ekologiska) är ambitionen att odla frukt med ett minimum av jordbrukskemikalier och man arbetar därför proaktivt och sätter in in åtgärder som ”motar Olle i grind”. Det finns naturliga fiender till löss och andra skadedjur, t.ex. rönnbärsmal och dessa kan vid behov köpas in och placeras ut i små påsar i odlingen. Om detta inte hjälper kan man behöva sätta in extra åtgärder ibland men det är bara när det absolut behövs.
Integrerad fruktproduktion (IP) är ett odlingssystem som står mellan konventionell och ekologisk odling och innebär att största hänsyn skall tas till miljön, samtidigt som odlingen skall vara ekonomiskt bärkraftig. Detta innebär bl.a. att gödsling, bevattning, bekämpning av skadedjur och sjukdomar, endast sker efter dokumenterat behov. I nya planteringar används motståndskraftiga sorter mot sjukdomar och skadedjur.
De sorter som finns på marknaden är väldigt sura och har en begränsad kundgrupp. För att en sort ska bli kommersiellt gångbar är det många kriterier som ska uppfyllas. Den ska ha vettig avkastning, inte kräva för mycket bekämpning, tåla viss lagring, hålla för distribution och inte minst smaka gott. Rödköttigheten har kommit långt ner på priolistan men man har börjat titta på det nu.
Cirkus 240 sorter som funkar i Sverige men det tillkommer hela tiden nya allteftersom förädlingen utvecklas.
De håller bäst i kylskåpet men bör tas fram ett tag innan man äter dem för att smaka så bra som möjligt. Kall frukt är inte lika smakrik. Viktigt att tänka på att inte lägga det i samma låda/påse som etylenkänsliga produkter.
Det går säkert att frysa äpplen ganska länge men man får räkna med att det blir ganska mosiga när de tinat och kanske lämpar sig bäst till mos eller paj när de tinat upp. Ett tips är att i sådana fall frysa dem skivade och lättsockrade dvs inte hela.
Generellt är de svenska äppelsorterna syrligare än europeiska lite beroende på väderförhållandena där de odlas. (Frida, Rubinola och Gravenstein är exempel på syrliga sorter).
Bäst är under JAS-månaderna (juli-augusti-september).
Ja det stämmer, vi har Santana i vårt sortiment men även Gloster som klassas som ett "allergivänligt" äpple. De finns tillgängliga under delar av den svenska äppelsäsongen, hur länge beror på hur stor skörden av dem varit.
All frukt och grönt som ICA köper in, oavsett ursprung, kommer från certifierade företag vilket innebär att odlarna och packhusen bl.a. måste följa strikta regler för hur kemisk bekämpning får utföras samt hur frukten och grönsakerna får hanteras. Gränsvärdena är fastställda på nivåer som inte ska utgöra någon fara för konsumenten att konsumera. I fråga om svensk produktion följer vi även nationell lagstiftning.
Äppelträd ska planteras utomhus där det är ljus, soligt och skyddat från kalla vindar. Det är viktigt för att både de pollinerande insekterna ska trivas och jobba flitigt och för att frukten ska utvecklas bra.
Vi kan inte svara för alla svenska äpplen som odlas men ICA tillåter inte vax på sina svenska äpplen.
Sorter som har en bra balans mellan både sötma och syra. Blanda gärna flera sorter när du mustar! tex Discovery, Santana och Aroma.
Gallra bort de äpplen som är infekterade. Detta är oftast Monilia och är en svamp som flyttar sig snabbt från äpple till äpple… gallrar man tidig på säsongen så slipper man delvis dessa problem men ett år som detta med ganska mycket värme och hög luftfuktighet så blir det alltid problem… Gallra är bästa receptet!
Mask i äpple är oftast problem med äppelvecklare. Detta är en lurig rackare där hanen vill para sig med honan runt midsommar. Man har kommit fram till hur honans doftämne ser ut och tillverkat det syntetiskt, pressat in det i små kapslar och hänger upp i fruktodling för att lura bort hanarna. Man kallar det för förvirringsteknik.