Aubergine - älskad runtom i världen, men lite underskattad här i Sverige. Här är några goda anledningar att bredda din repertoar med aubergine. Eller vad sägs om lite aubergine-fakta och några riktigt bra recept med aubergine i ugn, i lasagne eller i gratäng?
Tips: Här hittar du mer än 100
recept med aubergine!
Skalet innehåller mycket fiber som är bra för tarmarna och tarmfloran. I det mörka skalet döljer sig också en antioxidant, nasunin, som är särskilt bra på att skydda cellerna i hjärnan och förebygga förkalkning. Den mörklila purpurfärgen är alltså inte bara vacker, det är ett tecken på hur näringsrikt skalet är.
Det är en smaksak om man tycker att auberginen är besk eller inte... tillhör du de som tycker att aubergine är lite besk? Efter att ha skurit den i bitar, salta den och låt stå en stund innan tillagningen, så tar det udden av det beska.
Något enkelt och supergott är att skära auberginen i centimetertjocka skivor, låt marinera i olivolja, vitlök och citron - och så grilla mjuk och god. Ät som den är, eller i en sallad.
Auberginen kommer ursprungligen från ostasien och södra Indien, och är därför rätt värmekrävande vid odling. Här i Sverige äter vi oftast auberginer som odlats i växthus i Holland. Från maj till september finns en liten svensk produktion i Skåne - vill du stödja den lite extra så håll utkik på ursprungslandet och köp svenskt!
Auberginen trivs bäst i kylskåpet. Ett knep för ännu längre hållbarhet är att plasta in auberginen - men inte hela! Låt stjälken vara fri, så håller auberginen sig fräsch ännu längre.