Vi bjuder på bland annat fakta om hallon, förvaringstips, planteringstips, smakkompisar och såklart recept för dig som vill baka eller laga mat med supernyttiga och utsökta hallon.
Tips: Här hittar du alla våra
recept med hallon!
Färska hallon förvaras bäst i kylen vilket gör att man förlänger hållbarheten. Ställ ut hallonen i rumstemperatur en stund före du ska äta dem för att få ut bäst smakupplevelse av dina hallon.
Bra tips på goda smakkompisar är citron, lakrits, ingefära, persika och choklad.
Ja, hallon tillsammans med en varierad kost är bra för hälsan. Hallon innehåller mycket fibrer, C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium.
Numera odlas hallon i Sverige både i växthus och i tunnlar. Det gör att vi har svenska hallon i butik under en längre tid av året.
Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon med utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på norovirus, ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Du behöver däremot inte koka frysta hallon som är plockade i Sverige då dessa inte utgör någon risk.
Det finns ingen risk för listeria i svenska färska hallon. Det är för att de hanteras på ett annat sätt än frysta bär.
Ja, hallion är en stenfrukt. Hallon är en stenfrukt med ett så kallat fruktförband som även består av blommor.
Hallon är extremt tåliga och kan planteras både vår och höst. Hallonen trivs bäst i varm, sandig och kompostberikad jord samt mycket sol. Hallon bär frukt på fjolårsskotten.
Bär med dig smaken hela året.