I väntan på middagen
Duka upp till en aperitivo med svalkande drinkar och goda tilltugg.
Vi bjuder på fakta om hallon, förvaringstips, planteringstips, smakkompisar och såklart recept med hallon för dig som vill baka eller laga mat med det utsökta bäret.
Tips: Här hittar du alla våra recept med hallon!
Förvara färska hallon i kylen så håller de längre. Ta fram i rumstemperatur några timmar innan du ska äta dem för maximal smakupplevelse!
Mynta, citron, vanilj, lakrits och choklad hör till de mer välkända smakkompisarna som kompletterar hallonets sötsyrlighet väl. Men har du provat att kombinera hallonet med pistagenötter, ingefära eller rödbetor?
Ja, hallon tillsammans med en varierad kost är bra för hälsan. Hallon innehåller mycket fibrer, C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium.
Hallon växer vilt i nästan hela Sverige och för ungefär 450 år sedan började man även odla hallon. Färska svenska hallon finns från juni till oktober och omkring 80 procent av odlingen sker i Skåne, Blekinge och Kalmar län. Enligt Jordbruksverket skördas årligen över 500 ton svenskodlade hallon.
Livsmedelsverket rekommenderar att frysta importerade hallon kokas i en minut innan de äts, för att de kan vara förorenade med så kallade norovirus som orsakar magsjuka. Genom kokning av bären dör eventuella virus.
Det finns ingen risk för listeria i svenska färska hallon. Det är för att de hanteras på ett annat sätt än frysta bär.
Hallon är en stenfrukt med ett så kallat fruktförband som även består av blommor. Hallonsläktet ingår i familjen rosväxter, som förutom rosor och flera hundra hallon- och björnbärssorter även omfattar äpplen, päron, plommon, jordgubbar, smultron och många andra frukter och bär.
Hallon är extremt tåliga och kan planteras både vår och höst. Hallonen trivs bäst i varm, sandig och kompostberikad jord samt mycket sol. Hallon bär frukt på fjolårsskotten.
Hallon förknippas oftast med söta godsaker men de passar lika bra att ha i en maträtt! Som här där de får ta plats i en sallad med fänkål, mozzarella, krutonger och rostade pistagenötter.
Baka en fetaost i ugnen tillsammans med färska hallon tills de är gyllene, ringla över honung och strö över färsk timjan, salt och peppar. Servera direkt med en bit bröd och njut av denna enkla och ljuvliga förrätt!
PB&J är ett klassiskt amerikanskt pålägg, det vill säga peanut butter and jelly – en perfekt smakkombination där salt möter sött. Vi serverar succéduon på en bagel och har dessutom lyft jordnötssmöret till nya, fluffiga höjder genom att vispa det tillsammans med grädde.
Kan vi få nog av tiramisu? Svaret är såklart nej! Så här kommer en somrig variant på den outtröttliga italienska desserten med mascarpone, mandellikör och savoiardikex som får nytt sällskap av färska hallon. Servera tiramisu i glas så blir det både enkelt och festligt!
Njut av en len och lyxig mascarponeglass med en syrlig hallonrippel som du enkelt kan göra själv utan glassmaskin. Perfekt som en svalkande efterrätt och en fröjd för alla glassälskare!
Skapa magi i köket med denna smördegspaj fylld med hallonsylt och silkeslen, hemgjord vaniljkräm toppad med vispad grädde och färska hallon. En ny favorit på dessertbordet och fikastunden!
Detta förstklassiga recept på iste med hallon och ingefära kokar du enkelt ihop hemma. Låt te, hallon, citron och honung dra tillsammans i en karaff för ett läskande iste perfekt för varma dagar.
Ett sagolikt recept på kokosrulle - som påminner om rulltårta - med hallon. Du gör fikabrödet av bland annat ägg, kokos, grädde, lemon curd och hallon. Utsökt att servera till efterrätt!
Denna hallonbar är energirik, perfekt syrlig och härligt söt. Kokosen och de färska hallonen gör den till ett populärt mellanmål som är enkelt att göra själv. Förvara i kylen och ät efter skolan, träningen eller när du blir sugen på något gott.
Persika och hallon – en favoritkombination för många när det kommer till efterrätter. Ugnsbakade persikor innebär ännu rikare smak. Och med krispig vit choklad på, tillsammans med en klick limesmetana, är frågan om det blir godare än såhär.
Baka en ljuvligt kladdig vit brownie med hallon. Visste du att brownie med vit choklad kallas blondies? Blondien ska vara lite rinnig i mitten när den kommer ut från ugnen och får sedan stelna till sig i kylen. Med både hallon, choklad och citron i smeten blir blondien både söt och syrlig.
Bakad brie är både gott, enkelt och lyxigt! Brieost bakas i ugn och toppas med honung, pistage och hallon, en perfekt dessert efter maten eller kanske som plockmat eller rätt på buffén.
Scones är för många det perfekta mellanmålet – varmt, matigt och mättande. Här har du en variant med müsli. Du blandar mjöl, müsli, salt och bakpulver i en bunke. Addera yoghurt och bär, och låt grädda i bara 10-12 minuter.
Hallonkräm är en klassiker som väcker barndomsminnen till liv. Denna snabbvariant består endast av hallon som sötats med banan, inget annat! Det gör den här hallonkrämen till ett bra val för ditt lilla barn, som efterrätt eller till mellanmål. Barnmat som hela familjen kan njuta av!
Bär med dig smaken hela året.
Duka upp till en aperitivo med svalkande drinkar och goda tilltugg.
Denna meny bjuder på enkel sommarmat med inkokt lax, sallad Nicoise, gnocchi och fisksoppa.
Pastasallad är den ultimata sommarmaten för stora som små. Vi listar våra bästa recept.
Recepten som gör sig utmärkt för tillagning utomhus och tips till att laga mat över öppen eld.