Roten till det goda!

Guide till svartrot

Trots sin långa mathistoria syns svartroten numera mest till i restaurangkök. Månadens skörd bjöd in ICA-kocken Niclas Rapp, för att prata svartrot. Hur lagar man svartrot? Hur smakar den?
Tips! Här hittar du alla våra recept på svartrot

Historiskt har svartroten rötter som går tillbaka ända till 1600-talets Sverige då den började odlas i adelns trädgårdar. De som inte var blåblodiga började inte använda roten förrän på 1700-talet då den blev ett populärt fattigmansalternativ till sparris.

Svartrot har också kallats ringormsrot eftersom den sades bota ringorm och paddbett.

Svartroten innehåller inulin som är en variant av kolhydrat bestående av fruktosenheter istället för vanlig stärkelse. Den passar därför extra bra för diabetiker eftersom den har en låg mängd glukos.

Hur smakar svartrot?

Trots sitt namn påminner svartrotens milda smak om vit sparris. Därför har den kallats både fattigmansparris och bondsparris.

När är svartrot i säsong?

Hösten är onekligen rotfrukternas tid och svartroten är inget undantag. Svartrot är i säsong på hösten - från september finns svensk svartrot att hitta i butik.

Hur äter man svartrot?

– Svartroten är lite bortglömd och folk vet inte riktigt vad de ska göra med den. Själv äter jag svartrot allt för sällan, det brukar bli ett par gånger på hösten. Så tyvärr glömmer även jag ofta bort den, berättar Niclas Rapp.

– Mitt tips är att titta i butiken efter några som är raka och inte för tjocka.

Svartrötter kan vara jordiga eller sandiga så börja med att tvätta dem innan du skalar dem. Mjölksaften i svartrötter gör att man lätt blir klistrig om fingrarna när man skalar. Om man vill undvika det så ska man använda gummihandskar eller skala dem under rinnande vatten.

De milda rötterna kan avnjutas på samma sätt som sparris, till exempel med rört smör eller parmesan. Man kan även koka den i vin, rosta, hyvla, fritera och göra soppa eller puré av den. 

– För att lyckas med just fritering är det viktigt att hålla temperaturen på oljan mellan 150–160 grader. Fritera i omgångar, lite i taget, så temperaturen på oljan inte sjunker. Blir oljan för varm så häll i lite kall olja, tipsar Niclas. 

Så lagar man svartrot - tips!

  1. 1. Skala svartroten

    Börja med att tvätta svartrötterna så du inte får sand och jord på arbetsbänken.  Skala dem liggande på en skärbräda så undviker du att de bryts av. Efter skalningen måste de omedelbart läggas i citronvatten annars så mörknar de vackra vita rötterna.

  2. 2. Koka svartrot

    Svartrötter kokas med citron för att syra förhindrar oxidering av rötterna. Koka rötterna under ett lock av smörpapper för att de inte ska sticka upp och bli bruna. Låt dem koka i ca 10-15 minuter, koktiden varierar beroende på tjocklek och ålder. De ska ha kvar ett lätt tuggmotstånd.

  3. 3. Fritera svartrot

    Skala tunna långa remsor med mandolin eller potatisskalare. Lägg i vatten med citron.  Värm olja i en kastrull till 160°C. Ha ett lock nära tillhands. Torka svartrötterna ordentligt och fritera sedan i oljan. Lägg i några i taget och fritera 4- 5 minuter tills svartrötterna blir gyllenbruna. Lägg upp på papper och låt rinna av. Salta och ät som snacks.

  4. 4. Rosta svartrot

    Vitlök och timjan är goda smakkompisar till svartrötter. Skär de skalade svartrötterna i bitar och rosta i en stekpanna i olja, smör, krossade vitlöksklyftor och färsk timjan. De är klara när de fått fin färg och har kvar lite tuggmotstånd. De går även bra att rosta i ugnen i 225°C. Fint som grön rätt eller tillbehör till grillat.

Festliga recept med svartrot

  1. Svartrötter med brynt vitlökssmör och pinjenötter

    1. Svartrötter med brynt vitlökssmör och pinjenötter

    Betyg 3.6 av 5.
    36 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En riktigt god och lyxig vegoförrätt med svartrötter i huvudrollen. Rötterna toppas med pinjenötter och mangoldskott, och serveras med surdegskrutonger och brynt vitlökssmör. Passar perfekt för lite speciellare tillfällen, såsom nyår eller Alla hjärtans dag!

    Svartrötter med brynt vitlökssmör och pinjenötter
  2. Paprikarisotto med citronstekta svartrötter

    2. Paprikarisotto med citronstekta svartrötter

    Betyg 4.1 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Man borde göra minst en risotto i veckan. Denna tillagas tillsammans med grillad paprika och svartrötter som smaksätts med citron, smör och kapris. Ljuvligt, eller hur!

    Paprikarisotto med citronstekta svartrötter
  3. Ryggbiff i stekpanna med svartrötter och vitlökssmör

    3. Ryggbiff i stekpanna med svartrötter och vitlökssmör

    Betyg 4.3 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ryggbiff i stekpanna med svartrötter och vitlökssmör är precis vad som behövs när du inte vet vad du är sugen på. Gott plus gott plus gott blir inte tre, det blir smaskens. Vi upprepar: Ryggbiff med svartrötter och vitlökssmör. Mmmm!

    Ryggbiff i stekpanna med svartrötter och vitlökssmör
  4. Kycklingfilé med rostade svartrötter

    4. Kycklingfilé med rostade svartrötter

    Betyg 3.8 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Saftiga kycklingfiléer som serveras med timjansdoftande ugnsrostade rotfrukter och en krämig gräddsås. Måltiden är enkel att tillaga och både doftar och smakar underbart. En perfekt vardagsrätt helt enkelt.

    Kycklingfilé med rostade svartrötter

Artiklar (1534)

I säsong

Äntligen skördetid!

Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.

Den stora guiden!

Den ultimata guiden till svampplockning

Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!

Sensommar!

Recept för skördetid

Dags för skördetid! Kocken Paul Svensson bjuder på recept med det lilla extra där säsongens rotfrukter får ta plats i allt från pasta till rotfruktschips.

14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!

I säsong!

Våra vanligaste rotfrukter och hur du använder dem

Visst blir det ruggigare och mörkare på hösten. Men på plussidan är många av våra svenskodlade grödor i sitt esse! Här kommer en lista på våra vanligaste rotfrukter och tips på massa gott du kan laga med dem.