ÖVER 60 MIN | Avancerad

Äppelmunkar

Munkar är lite pyssligt att baka men åh så gott och festligt! De friterade munkarna rullas i socker och fylls med sötsyrligt hemgjort äppelmos – bättre än så blir det inte. Allra godast är äppelmunkarna när de är nygjorda.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen och blanda med mjölken i en bunke eller köksmaskin med degkrok.
  2. Tillsätt mjöl, smör, socker, salt och ägg och arbeta degen 10 minuter i maskin eller för hand till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme.
  3. Häll ut degen på en mjölad bänk. Dela degen i ca 15 bitar (för 15 st) och rulla till runda bollar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt ytterligare ca 1 timme.
  4. Värm oljan till 170–180°C.
  5. Fritera munkarna i omgångar ca 1–2 minuter per sida. Låt rinna av snabbt på hushållspapper och rulla sedan i socker.
  6. Häll äppelmoset i en spritspåse med tyll. Gör ett hål i munkarna och fyll med moset. De är godast att äta direkt.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.

Tips

Hemkokt Snabbt äppelmos att fylla munkarna med.

Ingredienser

Portioner: ca 15
  • 50 g färsk jäst
  • 2 dl rumsvarm mjölk (3%)
  • 8 1/2 dl vetemjöl (8 1/2 dl mjöl motsvarar 510 g)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 3/4 tsk salt
  • 1 ägg
  • ca 2 dl äppelmos (se länk i tips för hemgjort mos)
  • ca 2 l neutral olja (till fritering)
  • strösocker (att rulla i)

Näringsvärde
Per portion

Energi 1339 kJ / 320 kCal