Bild laddas
Matskola

Göra äppelmust

Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, och för att det är gott såklart! Här är några olika tillvägagångssätt att musta och safta på äpplen.
Tips: Här hittar du alla våra recept med äpplen!

Gör egen äppelmust

 1. Bild laddas

  1. Med råsaftcentrifug

  Plocka bort äpplen som börjar bli dåliga. Kantstötta äpplen och fallfrukt går bra att använda. Använd råsaftcentrifug för att göra juice av alla äpplen.

  Använd saftmaja, kaffefilter eller saftfilter för att filtrera musten.

  Frys in i PET-flaskor och ta fram vid behov. Eller pastörisera musten för att förlänga hållbarhete. Detta gör du genom att genom att hälla upp musten i glasflaskor och ställa i ugnen på 70 grader i ca 30-40 minuter. När de svalnat, sätt på lock eller korkar ordentligt.

 2. Bild laddas

  2. Som ett proffs

  Köp en riktig äppelkross och fruktpress på specialistbutik.

 3. Bild laddas

  3. Latmansvarianten

  Lämna in dina äpplen på musteri, vänta en stund och gå hem glad och utvilad med färdigförpackad äppelmust! Eller ta kontakt med ett mobilt musteri som kommer hem till dig och mustar dina äpplen.

 4. Bild laddas

  4. Gör något annat!

  Prova att göra äppelsaft eller äppeldryck istället.

Göra cider

Gör din egen cider genom att hälla den färdiga musten i en tillbringare och ställa den i rumstemperatur. Fäst en tygbit med ett gummiband över toppen av tillbringaren, så att luft kan komma in. Efter 3 dagar är cidern klar. Kyl den och servera. 

Äppelfakta

Äpplets historia

De tidigaste äppelodlingarna fanns i Persien, nuvarande Iran. Perserna lärde grekerna fruktodlingens ädla konst och förde den sedan vidare till romarna som vidareutvecklade den. Under det romerska riket spred de kunskapen norrut i Europa. Där ympade man in de bästa och smakrikaste sorterna på grundstammarna av de bittra och sura lokala vildaplarna. På 1100-talet i Sverige, i samband med att kristendomen infördes, anlades i klosterträdgårdarna de första äppelodlingarna av hitresta munkar. 

Två metoder för att föröka äpplen

Det finns två sätt att föröka en äpplesort. Ympning, som den ena heter, är en metod som används när man vill omförädla gamla fruktträd eller framställa nya. Man flyttar helt enkelt en kvist från den sort man vill föra vidare till ett annat träd eller grundstam. I den andra metoden, okulering, framställer man nya fruktträd. Här är det bladknoppen man flyttar till grundstammen.   

Allergisk mot äpplen? Se hit!

Gloster kom till Sverige i början på 1970-talet och har blivit ett populärt äpple, speciellt bland äppelallergiker, eftersom det innehåller mindre mängder av det protein, Mal-d1, som äppelallergiker inte tål. Det vita fruktköttet är krispigt och saftigt med en frisk och sötsyrlig smak. Även den relativit nya sorten Santana är lämplig för äppelallergiker.  

Lär dig mer om

Äppelsorter - svenska och året runt-äpplen

Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Bild laddas
Så gör du

Koka potatis - så gör du!

Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Bild laddas
Matskola

Svampsorter och tillagning

Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar dig!
Bild laddas

Torka äpplen

Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!
Bild laddas
Svenskt

Lantbrukare tar över ICAs sociala kanaler

Den 20 april kommer 3 lantbrukare ta över vårt Instagram- och Facebookkonto. Spännande va?
Bild laddas
Ät mer grönt!

Därför är pumpa nyttigt

Du kan äta mer än du tror på en pumpa och det är dessutom nyttigt!
Bild laddas
Smarta tips!

Praktiska prylar för svamp och bär

Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Bild laddas
Tips & recept

Så tillagar du råkorv

Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.
Bild laddas
14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!
Bild laddas