Matpionjärerna: Köpings Musteri
Här odlar man drygt 100 olika äppelsorter och fokuserar på must utan tillsatser.
Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, och för att det är gott såklart! Här är några olika tillvägagångssätt att musta och safta på äpplen.
Tips: Här hittar du alla våra recept med äpplen!
Plocka bort äpplen som börjar bli dåliga. Kantstötta äpplen och fallfrukt går bra att använda. Använd råsaftcentrifug för att göra juice av alla äpplen.
Använd saftmaja, kaffefilter eller saftfilter för att filtrera musten.
Frys in i PET-flaskor och ta fram vid behov. Eller pastörisera musten för att förlänga hållbarhete. Detta gör du genom att genom att hälla upp musten i glasflaskor och ställa i ugnen på 70 grader i ca 30-40 minuter. När de svalnat, sätt på lock eller korkar ordentligt.
Köp en riktig äppelkross och fruktpress på specialistbutik.
Lämna in dina äpplen på musteri, vänta en stund och gå hem glad och utvilad med färdigförpackad äppelmust! Eller ta kontakt med ett mobilt musteri som kommer hem till dig och mustar dina äpplen.
Prova att göra äppelsaft eller äppeldryck istället.
Gör din egen cider genom att hälla den färdiga musten i en tillbringare och ställa den i rumstemperatur. Fäst en tygbit med ett gummiband över toppen av tillbringaren, så att luft kan komma in. Efter 3 dagar är cidern klar. Kyl den och servera.
De tidigaste äppelodlingarna fanns i Persien, nuvarande Iran. Perserna lärde grekerna fruktodlingens ädla konst och förde den sedan vidare till romarna som vidareutvecklade den. Under det romerska riket spred de kunskapen norrut i Europa. Där ympade man in de bästa och smakrikaste sorterna på grundstammarna av de bittra och sura lokala vildaplarna. På 1100-talet i Sverige, i samband med att kristendomen infördes, anlades i klosterträdgårdarna de första äppelodlingarna av hitresta munkar.
Det finns två sätt att föröka en äpplesort. Ympning, som den ena heter, är en metod som används när man vill omförädla gamla fruktträd eller framställa nya. Man flyttar helt enkelt en kvist från den sort man vill föra vidare till ett annat träd eller grundstam. I den andra metoden, okulering, framställer man nya fruktträd. Här är det bladknoppen man flyttar till grundstammen.
Gloster kom till Sverige i början på 1970-talet och har blivit ett populärt äpple, speciellt bland äppelallergiker, eftersom det innehåller mindre mängder av det protein, Mal-d1, som äppelallergiker inte tål. Det vita fruktköttet är krispigt och saftigt med en frisk och sötsyrlig smak. Även den relativit nya sorten Santana är lämplig för äppelallergiker.
Här odlar man drygt 100 olika äppelsorter och fokuserar på must utan tillsatser.
Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar och bjuder på svamprecept
Vete, korn, havre och råg. De svenska sädesslagen är en fantastiskt kärnfull kvartett både när det gäller näring och smak. Här finns allt du behöver veta!
Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!
Det bästa sättet att få krispigt bacon till många är att steka ditt bacon i ugnen.
Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.