UNDER 30 MIN | Medel

Äppelkompott med citron och kardemumma

Gammeldags kompott är ett utmärkt sätt att ta tillvara på äpplen vare sig det är egen skörd eller andras. Äppelkompotten håller ca två veckor i kyl men går fint att frysa in och njuta av senare. Supergott till frukost till gröt eller yoghurt eller som dessert med en klick vaniljglass och lite smulade kakor över.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för Ca 1,6 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj, kärna ur och tärna äpplena. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Mortla kardemumma grovt.
  2. Blanda äpple, kardemumma, vaniljstång och frön med resten av ingredienserna i en stor kastrull. Koka ihop till en kompott i 5–10 min, äppelbitarna ska mjukna men inte koka ihop till ett mos.
  3. Fyll kompotten i rena glasburkar. Låt svalna med lock. Förvara kompotten i kylen. Kompotten håller sig ca 2 veckor i kylen men går också bra att frysa in.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: Ca 1,6 l
  • 1 1/2 kg äpplen
  • 1 vaniljstång
  • 1/2 tsk kardemummakärnor
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl pressad citronjuice (1/2 dl motsvarar saften från ca 1 citron)

Näringsvärde
Per portion

Energi 382 kJ / 91 kCal