Matskola

Jordärtskocka

Vet du att jordärtskockans planta blommar? Och varför jordärtskocka kan ge orolig mage? Du hittar svar på alla dina frågor om jordärtskockan här och dessutom härliga recept på exempelvis jordärtskockschips, jordärtskockssoppa och jordärtskocka i ugn.
ips: Här hittar du alla våra recept med jordärtskocka!

Allt om jordärtskockan

Den lättodlade knölen jordärtskocka kom till Europa från Nordamerika under 1500-talet. Idag odlas den i större delen av Sverige och är med sin förmåga att föröka sig och sin tolerans mot kyla en uppskattad gröda som kan skördas från tidig höst till långt in på vintern.

Jordärtskockan innehåller nästan lika mycket kolhydrater som potatis men också näringsämnen som kalium, järn och fibrer. Smaken är nötig och något söt, vilket gör den lika god att äta rå, till exempel riven eller tunt skivad i sallader, som tillagad i form av mos, soppa eller ugnsbakad som alternativ till potatis.

Extra gott att kombinera med jordärtskocka:

 • Svamp
 • Ruccola
 • Citron
 • Grädde

Fakta om jordärtskocka

 1. 1. Som godast på vintern

  Jordärtskocka finns i princip alltid i butik, men den svenska säsongen är från september till mars. De första skockorna som skördas smakar sällan lika mycket som de som tas upp i november eller december, så det kan vara en god idé att vänta lite.

 2. 2. Lätta att odla

  En mullrik och sandig jord gör det lättare för jordärtskockorna att utvecklas, men de är i ärlighetens namn inte speciellt kräsna, utan klarar de flesta jordar. Sätt knölarna tidigt på våren, precis som med sättpotatis. På hösten efter att plantan blommat och bladen vissnat vandrar näringen ned i knölarna och de är redo att skördas. Det går också att sätta knölarna på hösten för att skörda dem tidigt på våren.

 3. 3. Sprider sig lätt

  Jordärtskockor sprider sig lätt – när de väl är satta har du dem förmodligen resten av livet. Plantera dem gärna på ett eget ställe.

 4. 4. Förvara jordärtskocka

  Skockor är känsliga när de väl dragits upp ur jorden. Jordärtskockor förvaras svalt och mörkt, gärna i skafferi, matkällare eller kylskåpets nedre del. I kylskåpet bör de förvaras lite fuktigt, gärna i en plastpåse. Då håller de i några veckor innan de blir mjuka och skrumpnar ihop. För dem som själva odlar är det perfekt att låta dem vara kvar i jorden. Klipp ned plantornas stänglar till några decimeter och täck plantorna med halm eller löv. Då förhindrar du att tjälen går ned i jorden – och kan dessutom skörda skockor mitt i vintern!

 5. 5. Full av nyttigheter

  Jordärtskockan innehåller mycket kostfiber varav en heter inulin, en fiber som bland annat hjälper till att stabilisera blodsockret. Inulin gillas också extra mycket av de goda bakterierna i tarmen. Dessutom är knölarna fullproppade med både järn och kalium.

 6. 6. Med och utan skal

  Små, knotiga och i olika former. Ja, visst behövs tålamod när skockorna skalas. Ibland kan de behöva putsas till lite med en kniv innan skalning. Eller så får skalet helt enkelt sitta kvar, se i så fall till att noggrant tvätta bort jorden. Om de skalas mår de bra av att genast ta ett bad i kallt vatten med några doppar citronjuice i. Låt dem ligga i vattnet tills de tillagas, annars mörknar de snabbt och blir inte lika vackra i färgen.

 7. 7. Små är bäst

  En bra jordärtskocka är fast och spänstig, och helst inte alltför stor eftersom den då kan vara träig.

 8. 8. Goda att äta råa

  Med sin lätt nötiga smak är jordärtskockorna goda som de är. Skär i tunna skivor till en sallad med citrondressing och parmesan.

 9. 9. Tillagade blir de sötare

  Ugnsrostade får jordärtskockorna en sötare smak och passar fint som tillbehör till det mesta. De är även goda att koka och servera med lite brynt smör och rostade hasselnötter eller solrosfrön.

6 goda med jordärtskocka

 1. Jordärtskocka i ugn med vitlök och timjan

  1. Jordärtskocka i ugn med vitlök och timjan

  Betyg 3.9 av 5.
  22 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Jordärtskocka i ugn är ett gott alternativ till potatis! Smaksätt skockorna med olivolja, vitlök, timjan, salt och svartpeppar innan du rostar dem i ugnen. Jordärtskockorna behöver inte ens skalas innan du tillagar dem.

  Jordärtskocka i ugn med vitlök och timjan
 2. Jordärtskockspuré

  2. Jordärtskockspuré

  Betyg 4.6 av 5.
  27 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  En krämig puré på jordärtskocka gör du enkelt som lyxigt middagstillbehör! Vispa bara ett mos av jordärtskockor och potatis med smör och grädde samt krydda med citronskal, salt och peppar.

  Jordärtskockspuré
 3. Friterad jordärtskocka

  3. Friterad jordärtskocka

  Betyg 4.7 av 5.
  7 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Friterad jordärtskocka är perfekt som enkelt och elegant snacks eller tilltugg! Halvera och fritera de kokta skockorna i olja så blir de gyllene och härligt krispiga. Servera gärna med citron och majonnäs eller aioli.

  Friterad jordärtskocka
 4. Friterad jordärtskocka

  4. Friterad jordärtskocka

  Betyg 4.7 av 5.
  7 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Friterad jordärtskocka är perfekt som enkelt och elegant snacks eller tilltugg! Halvera och fritera de kokta skockorna i olja så blir de gyllene och härligt krispiga. Servera gärna med citron och majonnäs eller aioli.

  Friterad jordärtskocka
 5. Lyxig jordärtskockssoppa

  5. Lyxig jordärtskockssoppa

  Betyg 4.8 av 5.
  64 personer har röstat
  Receptet har 8 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Gör en extra lyxig jordärtskockssoppa: med vispgrädde, timjan, citron och tryffelolja, toppad med krispiga rotfruktschips. Ett lite elegantare recept när du vill servera en soppa på jordärtskocka till förrätt eller varmrätt.

  Lyxig jordärtskockssoppa
 6. Jordärtskockschips med citronsalt, smetana och löjrom

  6. Jordärtskockschips med citronsalt, smetana och löjrom

  Betyg 4.5 av 5.
  17 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Chips av jordärtskocka blir ett läckert tilltugg till drinken eller elegant förrätt tillsammans med gräddfil och löjrom. Enklast är att tillaga jordärtskockschipsen i ugnen men extra krispiga blir de friterade och det kan göras i god tid innan gästerna kommer.

  Jordärtskockschips med citronsalt, smetana och löjrom
Visste du att…
 • jordärtskocka heter Jerusalem artichoke på engelska?
 • jordärtskockan är släkt med solrosen?
 • det är den höga halten av ämnet inulin som är gasbildande för vissa människor?
 • jordärtskockans stjälk kan bli upp till tre meter hög? Dessutom med vackra, gula blommor.
 • knölarna, det vill säga rötterna, kan vara både vita, lila och röda?

Artiklar (1548)

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.