Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Äppelpaj med brynt smör, citron och kardemumma

Vem kan motstå doften av nybakad äppelpaj? Här får pajen en extra doft- och smakdimension med brynt smör och rörsocker som ger en karamellig och lite nötig smak. Med kikärtsmjöl istället för vetemjöl i degen blir pajen dessutom glutenfri.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem i ca 2 cm stora tärningar.  
  3. Skölj citronen och riv det yttersta av skalet.
  4. Blanda äppelbitarna med citronskal, socker och kardemumma.
  5. Lägg äpplena i en pajform som är 27 cm i diameter (för 6 port).
  6. Pajdeg: Bryn smöret i en stekpanna, så att det börjar dofta nötter.  
  7. Blanda smör, socker, mjöl och citronsaft. Häll blandningen i en engångsspritspåse. Spritsa på smeten över äpplena i ett rutmönster.
  8. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  9. Till servering: Servera äppelpajen med glass eller lättvispad grädde. Garnera gärna med florsocker och citronmeliss.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri grädde eller glass.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, glass/grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: välj äggfri glass eller grädde att servera till pajen.

Näringsvärdet är exkl. serveringsförslag.

Ingredienser

Portioner: 6
Fyllning
  • 3 äpplen
  • skalet av 1 citron
  • 1/2 dl rörsocker
  • 2 tsk mald kardemumma
Pajdeg
  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl rörsocker
  • 2 1/2 dl kikärtsmjöl
  • 2 tsk färskpressad citronsaft
Till servering
  • glass eller lättvispad grädde
  • florsocker
  • citronmeliss
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1524 kJ / 365 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer