Guide till svartrot
Trots sin långa mathistoria syns svartroten numera mest till i restaurangkök. Månadens skörd bjöd in ICA-kocken Niclas Rapp, för att prata svartrot. Hur lagar man svartrot? Hur smakar den?
Har du mycket plommon hemma och undrar vad du ska laga med dem? Här hittar du massor av goda tips!
Härligt att du har så mycket plommon! Här kommer några idéer! Antingen kan du laga något som konserverar plommonen - som sylt, saft eller marmelad. Eller så njuter du av dem direkt i goda efterrätter och pajer.
Ja, plommon kan du frysa in. Det kan du göra på olika sätt.
Kom ihåg att plommonen som du lägger i frysen ska vara rena, fina och fasta - inte mjuka eller skadade. Då håller de bäst!
Smaker som funkar med plommon, som kanske sätter igång inspirationen!
Ta tillvara årets plommonskörd och koka din egen plommonsylt. Gott i såväl frukostfilen som till ostbrickan. Hel kanelstång blir en fin smakkompis. Var noga med att förvara den färdiga sylten på väl rengjorda burkar, då håller den som allra bäst.
Plommon hör sensommaren till, förläng säsongen och smaken av sommar genom att koka en god plommonmarmelad. Himmelskt på rostade frukostmackan, sconesen och till ostbrickan.
Den här plommonchutneyn passar perfekt till höstens långkok och söndagsstekar, men även på scones. Rödlök bidrar med fin färg utöver plommonens egen, medan chili och ingefära stingar till smaken. En chutney som är lika god ljummen och kall.
Söt och god plommonsaft på enbart plommon, socker och vatten. Att koka saft är ett enkelt och trevligt sätt att ta hand om det överflöd av plommon som kan uppstå i slutet av sommaren. Plommonsaften är lite elegantare, och är populär bland både vuxna och barn.
Cobbler är en fruktpaj och består av en fyllning med frukt eller bär som täcks av deg. Här har vi låtit söta plommon och fräsch mynta stå för smaksättningen i denna amerikanska klassiker.
Säsongens färska plommon lär inte bli ledsna om du använder dem i en galette med franska förtecken. Skär plommonen i skivor och lägg i ett snyggt mönster över själva degen, ovanpå ett lager riven mandelmassa. Grädda gyllene och bjud med vaniljglass!
Låt plommonen ta ut sin rätt i denna krämiga plommonpaj med mandel som är en fröjd för både ögat och smaklökarna. Dekorera kakan med florsocker, servera med lättvispad grädde och njut!
Ta till vara på höstens skörd i en både söt och kryddig dessert. De ugnsbakade plommonen är ljuvliga i all sin enkelhet och kanelen och ingefäran adderar en rund och fin smak. Flagad mandel bidrar med gott crunch.
Plommonen får ligga i en lag med vin, lime och vanilj. Med en klick frisk grädde med mynta blir de förföriskt goda. Kan förberedas flera dagar i förväg, se till att ha de övertäckta i kylen bara.
Trots sin långa mathistoria syns svartroten numera mest till i restaurangkök. Månadens skörd bjöd in ICA-kocken Niclas Rapp, för att prata svartrot. Hur lagar man svartrot? Hur smakar den?
Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.
Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!
Höst = äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Dags för skördetid! Kocken Paul Svensson bjuder på recept med det lilla extra där säsongens rotfrukter får ta plats i allt från pasta till rotfruktschips.
Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.