Allt du behöver veta om svenska äpplen
Äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Har du mycket plommon hemma och undrar vad du ska laga med dem? Här hittar du massor av goda tips!
Härligt att du har så mycket plommon! Här kommer några idéer! Antingen kan du laga något som konserverar plommonen - som sylt, saft eller marmelad. Eller så njuter du av dem direkt i goda efterrätter och pajer.
Ja, plommon kan du frysa in. Det kan du göra på olika sätt.
Kom ihåg att plommonen som du lägger i frysen ska vara rena, fina och fasta - inte mjuka eller skadade. Då håller de bäst!
Smaker som funkar med plommon, som kanske sätter igång inspirationen!
Är de små får man ta två, eller flera! Minipizzor är det perfekta snackset till fördrinken eller på buffébordet. I det här receptet toppas de små pizzorna med söta plommon och taleggio. Strö över pistagenötter och ringla honung på pizzorna innan servering.
Minipizzor med plommon, taleggio och pistagenötterEn elegant dessert i all sin enkelhet där vaniljbakade plommon serveras med en krämig och syrlig mascarponekräm smaksatt med citron. En perfekt avslutning på middagen!
Vaniljbakade plommon med mascarponekrämTa tillvara årets plommonskörd och koka din egen plommonsylt. Gott i såväl frukostfilen som till ostbrickan. Hel kanelstång blir en fin smakkompis. Var noga med att förvara den färdiga sylten på väl rengjorda burkar, då håller den som allra bäst.
Plommonsylt med kanelPlommon hör sensommaren till, förläng säsongen och smaken av sommar genom att koka en god plommonmarmelad. Himmelskt på rostad frukostmacka, scones och till ostbrickan.
PlommonmarmeladDen här plommonchutneyn passar perfekt till höstens långkok och söndagsstekar, men även på scones. Rödlök bidrar med fin färg utöver plommonens egen, medan chili och ingefära stingar till smaken. En chutney som är lika god ljummen och kall.
Plommonchutney med ingefära och chiliSöt och god plommonsaft på enbart plommon, socker och vatten. Att koka saft är ett enkelt och trevligt sätt att ta hand om det överflöd av plommon som kan uppstå i slutet av sommaren. Plommonsaften är lite elegantare, och är populär bland både vuxna och barn.
PlommonsaftCobbler är en fruktpaj och består av en fyllning med frukt eller bär som täcks av deg. Här har vi låtit söta plommon och fräsch mynta stå för smaksättningen i denna amerikanska klassiker.
Cobbler med plommon och myntaSäsongens färska plommon lär inte bli ledsna om du använder dem i en galette med franska förtecken. Skär plommonen i skivor och lägg i ett snyggt mönster över själva degen, ovanpå ett lager riven mandelmassa. Grädda gyllene och bjud med vaniljglass!
Plommon- och mandelgaletteLåt plommonen ta ut sin rätt i denna krämiga plommonpaj med mandel som är en fröjd för både ögat och smaklökarna. Dekorera kakan med florsocker, servera med lättvispad grädde och njut!
Plommonpaj med mandelTa till vara på höstens skörd i en både söt och kryddig dessert. De ugnsbakade plommonen är ljuvliga i all sin enkelhet och kanelen och ingefäran adderar en rund och fin smak. Flagad mandel bidrar med gott crunch.
Kryddiga plommon med honung och mandelPlommonen får ligga i en lag med vin, lime och vanilj. Med en klick frisk grädde med mynta blir de förföriskt goda. Kan förberedas flera dagar i förväg, se till att ha de övertäckta i kylen bara.
Vaniljkokta plommon med myntagräddeÄppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Vad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa?
Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Enkla vardagsrätter för alla oss som inte kan stå i timmar i köket.
Månadens meny är lakto-ovo-vegetarisk och bjuder på bland annat majsbiffar, pasta och grilled cheese.
Lär dig mer om sommarens favoritbär björnbär och få intressanta fakta och goda recept.