Saffranskrans med äpple och mandel
Här sparas det inte på krutet – baka en gyllene saffranskrans med extra allt! Utgå från en riktigt bra saffransdeg och fyll med äpplen och mandelmassa. Rulla ihop, strössla med mandel och pärlsocker, grädda och njut av doften som sprids i köket. Julstämning!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2014
Ingredienser
2 kransar
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl rumsvarm mjölk
2 påsar saffran (à 1/2 g, till 2 kransar)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
840 g vetemjöl (ca 14 dl, till 2 kransar)
Fyllning
2 äpplen (gärna ingrid marie)
100 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa
ägg till pensling
pärlsocker till garnering
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per krans.
Energi16564 KJ / 3959 kCal
Fett170 g
Salt3.7 g
Kolhydrater521 g
Protein72 g
Kommentarer
Ett tips för att den ska få fin form är att lägga kanten från en springform på plåten och lägga kransen i den. Ingen risk att de flyter ut då!
Ingegerd
2023-12-13Väldigt goda kransar! Jag sparade inte på fyllningen som några föreslår men jag la den hackade mandeln inuti i stället för ovanpå. Eftersom fyllningen blev så blöt var det svårt att avgöra om kransarna var färdiga, men jag gräddade i 30 minuter och de smakade färdiggräddat. Hade eventuellt tagit lite mindre socker i fyllningen eftersom det redan blir så sött av mandelmassan... Rekommenderar! 👌🏼
Sandy
2023-11-15En riktig klassiker hemma hos oss! Jag har bakat dem nästan varje jul sedan 2014 och de blir alltid uppskattade av fikagästerna. Kransarna blir riktigt maffiga och innehåller ju också typ allt som är gott,
Vicktoria
2022-11-30