Saffranskrans med äpple och mandel

35
9
Saffranskrans med äpple och mandel

Här sparas det inte på krutet – baka en gyllene saffranskrans med extra allt! Utgå från en riktigt bra saffransdeg och fyll med äpplen och mandelmassa. Rulla ihop, strössla med mandel och pärlsocker, grädda och njut av doften som sprids i köket. Julstämning!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2014

Saffranskrans med äpple och mandel

Ingredienser

Ger 2 kransar
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl rumsvarm mjölk
2 påsar saffran (à 1/2 g, till 2 kransar)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
840 g vetemjöl (ca 14 dl, till 2 kransar)

Fyllning

2 äpplen (gärna ingrid marie)
100 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa
ägg till pensling
pärlsocker till garnering

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: Uteslut ägget och pensla istället med mjölk/fil.

Näringsvärdet är beräknat per krans.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

35

Kommentarer

Vicktoria

2022-11-30

En riktig klassiker hemma hos oss! Jag har bakat dem nästan varje jul sedan 2014 och de blir alltid uppskattade av fikagästerna. Kransarna blir riktigt maffiga och innehåller ju också typ allt som är gott,

Gunilla

2022-11-23

Mycket god. Spara lite på fyllningen, annars blir de väldigt tunga kransar som flyter ut. /Gunilla

Sandra

2016-11-11

Om man gör längder i långpanna istället, blir det då 4 längder alltså en full långpanna?

Näringsvärde per portion

Energi 16564 KJ / 3959 kCal
Fett 170 g
Salt 37 g
Kolhydrater 521 g
Protein 72 g
Läs mer om näringsvärden