Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Saffranskrans med äpple och mandel

Här sparas det inte på krutet – baka en gyllene saffranskrans med extra allt! Utgå från en riktigt bra saffransdeg och fyll med äpplen och mandelmassa. Rulla ihop, strössla med mandel och pärlsocker, grädda och njut av doften som sprids i köket. Julstämning!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för Ger 2 kransar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär smöret till degen i tärningar.
  2. Smula jästen och blanda med smörtärningar, mjölk och saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  3. Tillsätt socker, salt och mjöl, men spara 1 dl mjöl (ca 60 g, till 2 kransar) till utbakning. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
  4. Låt degen jäsa under bakduk 1 timme eller till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 175°C.
  6. Fyllning: Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Hacka mandlarna.
  7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 lika stora delar (för 1 sats).
  8. Kavla ut varje del till en 1 cm tjock rektangulär platta.
  9. Bred smöret över degplattorna. Strö över hackade äpplen, socker och mandelmassa.
  10. Rulla ihop degen och fäst ändarna vid varandra så det blir en ring. Lägg över på en bakpappersklädd plåt.
  11. Klipp snitt i degringen med ca 2 cm mellanrum. Vik snitten åt sidorna så att fyllningen syns. Jäs under bakduk i 20 minuter.
  12. Pensla med uppvispat ägg. Strö över hackad mandel och pärlsocker.
  13. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter, tills kransen fått en gyllene färg. Låt svalna på galler under bakduk.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: Uteslut ägget och pensla istället med mjölk/fil.

Näringsvärdet är beräknat per krans.

Ingredienser

Portioner: Ger 2 kransar
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 50 g jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g, till 2 kransar)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 840 g vetemjöl (ca 14 dl, till 2 kransar)
Fyllning
  • 2 äpplen (gärna ingrid marie)
  • 100 g sötmandel
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 200 g riven mandelmassa
  • ägg till pensling
  • pärlsocker till garnering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 16564 kJ / 3959 kCal