Bild laddas
Välkommen vardag!

Goda potatisrecept

Vardagen med potatisrecept kan varieras i all oändlighet. Här har vi samlat goda potatisrecept som vi aldrig tröttnar på. Potatis hela veckan? Ja tack!
Tips! Här hittar du alla våra recept med potatis.

Populära potatisrecept

Här finns väl valda favoriter av potatisrecept som funkar hela veckan. Allt från potatispaj till potatis- och purjolökssoppa!

  1. 1. Moussaka med potatis

    38
    16
    Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.
    Moussaka med potatis
  2. 2. Vegansk shepherd's pie

    70
    11
    Shepherd's pie är en klassisk engelsk köttfärspaj med mos. Här gör vi den vegansk och använder sojafärs som bas. Den smakrika färssåsen toppas av ett krämigt lager veganskt potatismos innan den gratineras.
    Vegansk shepherd's pie
  3. 3. Potatis- och purjolökspaj

    14
    3
    En riktigt mättande och lyxig paj med potatis, purjolök och smakrik äggstanning med lagrad ost. Extra bra blir purjolökspajen om den får vila en liten stund innan du hugger in på den.
    Potatis- och purjolökspaj
  4. 4. Krämig potatis- och purjolökssoppa

    1428
    148
    Vad sägs som en värmande och krämig soppa till middag? Krämig potatis- och purjolökssoppa är en riktig höjdarsoppa. Smaksätt gärna soppan med stekt bacon och persilja och servera gärna med bröd.
    Krämig potatis- och purjolökssoppa
  5. 5. Rostade rotfrukter med salsa verde och vita bönor

    40
    7
    Salsa verde är supergott, och sätter verkligen guldkant på vilken rätt som helst. Smakerna från dijonsenap, vitlök, persilja, kapris och vitlök binder ihop de rostade rotfrukterna med bönorna och ärtskotten perfekt. Hoppas det ska smaka!
    Rostade rotfrukter med salsa verde och vita bönor
  6. 6. Klassisk laxpudding

    149
    26
    Utsökt recept på klassisk laxpudding som passar bra att servera till vardag eller fest. Du gör puddingen av lax, potatis, lök, dill, ägg, mjölk och grädde. Underbart att servera med skirat smör.
    Klassisk laxpudding
  7. 7. Raggmunk med fläsk

    536
    67
    Kvällens middag är en underbart god husmansrätt där smaker och texturer möts. Raggmunkarna steks tills de är gyllenbruna och lagom krispiga och serveras med vackra orangea morotsstavar och knaperstekt bogfläsk. Pricken över i:et är den sötsyrliga lingonsylten som lyfter rätten ytterligare. Smaklig måltid!
    Raggmunk med fläsk
  8. 8. Majspizza med färskost och potatis

    13
    3
    Majs är smart vardagsmat. Du hittar den på burk, förkokt och under sensommaren är den färska en riktig delikatess. Delikat är också denna enkla pizza med färskost, kokt potatis, salvia, lagrad ost och mozzarella. Experimentera med det som finns hemma!
    Majspizza med färskost och potatis

Potatis som tillbehör

Ibland vill man ju ha potatis till precis allt. Här har vi de perfekta potatistillbehören.

  1. 1. Klyftpotatis med skal

    107
    5
    Detta recept på enkel klyftpotatis i ugn är en räddare i nöden. Perfekt som tillbehör till det mesta, vare sig det är kött, fisk eller vegetariskt. Med skalet kvar får potatisen extra krisp!
    Klyftpotatis med skal
  2. 2. Hasselbackspotatis

    400
    56
    Hasselbackspotatis är en riktig klassiker som passar till det mesta! Använd fast potatis och skär i tunna skivor, toppa med krispigt ströbröd eller ost som exempelvis parmesan, eller baka precis som den är med smör och salt.
    Hasselbackspotatis
  3. 3. Citronpotatis

    29
    7
    Gör inte bara potatis i ugn utan gör potatis i ugn med citron. Citronpotatisen smakar fantastiskt och blir garanterat din nya potatisfavorit. Låt citronpotatisen tillagas i ugnen tillsammans med citronsaft, olivolja, buljong samt oregano. Toppa med citronzest och persilja vid serveringen. Smaklig potatis!
    Citronpotatis
  4. 4. Potatismos (grundrecept)

    210
    14
    Ett klassiskt potatismos som kan användas som tillbehör till det mesta i matväg. Det är älskat av både stora och små. Pressa mjölig potatis och blanda sedan med varm mjölk och smör och krydda efter smak. Mos är lika uppskattat på grillmiddagen med familjen som vackert spritsad på den lite finare middagsbjudningen.
    Potatismos (grundrecept)
  5. 5. Rostade potatisklyftor med skal & paprikahummus

    13
    0
    Dessa frasiga potatisklyftor med skal är enkla att göra och väldigt goda att äta, speciellt tillsammans med denna paprikahummus. Kikärter som mixas med tahini, ajvar relish och toppas med svarta sesamfrön. Ät som det är eller servera med vegobiff eller haloumi.
    Rostade potatisklyftor med skal & paprikahummus
  6. 6. Krossrostad potatis med dragonkräm

    12
    0
    Smashed potatoes eller krispigt rostad potatis med parmesan och dragonkräm är perfekt på en buffé och som tillbehör till lammstek eller en bit grillat kött eller fisk. Eller varför inte som den är tillsammans med en matig bönsallad?
    Krossrostad potatis med dragonkräm
  7. 7. Pommes Anna (Potatiskaka)

    50
    3
    En klassisk fransk potatiskaka med tunt, tunt skivad potatis är som gjord för fest. Extra god blir Pommes Anna med den populära potatissorten Amandine, en fast potatis med smörig och fyllig smak. Servera den vitlöksdoftande potatiskakan som tillbehör till t ex helstekt oxfilé.
    Pommes Anna (Potatiskaka)
  8. 8. Potatisbakelse

    28
    12
    Laga en krämig och ljuvlig potatisbakelse i ugn med Västerbottensost, vitlök och syrlig crème fraiche. Ett perfekt tillbehör till såväl kött som fisk eller som en festlig förrätt toppad med rom, gräddfil och gräslök.
    Potatisbakelse
Potatisperfektion

Så förvarar du potatisen

Potatisen mår bäst om den får vila mörkt och svalt. 5-8 plusgrader är en bra temperatur. Ligger den för varmt bildar den gärna groddar och skrumpnar, och om den förvaras kallt, under 3 plusgrader, förvandlas stärkelsen till socker som ger potatisen sötaktig smak och vattnig konsistens.

Perfekt kokt potatis – varje gång

Sätt på vattnet redan när du börjar skala potatisen. Ju längre tid i varmt vatten, desto mer urlakas potatisen på sitt näringsvärde. Ytterligare en anledning är att man snabbt vill ta potatisen förbi 60°C-stecket.  Då tar den åt sig vätska och stärkelsekornen sväller. Stannar man länge vid den temperaturen kan potatisen bli seg, blött och vattnig. Vid kokning vill man att stärkelsekornen ska svälla men inte sprängas sönder, då läcker den klistriga stärkelsen ut och det blir ett segt mos. Det är inte för inte man kan göra tapetklister av potatismjöl…När du har kokat färdigt potatisen så låt den ånga av. Sätter du på locket när du hällt av vattnet går temperaturen upp igen.

Fördelar med att inte skala

Skalet skyddar även oss

Det är i skalet som många av nyttigheterna sitter i frukter, grönsaker och andra växter. Där skyddar de mot attacker från omvärlden, som till exempel solljus och angrepp från bakterier och insekter. En viktig sak som skiljer oss människor från äpplen är att vi kan gå iväg från det starka solljuset och sätta oss i skuggan, men äpplena sitter fast på sin gren och är i stället beroende av de skyddande ämnena, eller antioxidanterna, som finns i skalet. Många av antioxidanterna kan man se, till exempel den röda färgen i äppelskalet och blåbärens och plommonens blåa nyanser. Ett äpple som har ett soligt läge är rödare; solljuset gör att äpplet bildar mer färg som det sedan får skydd av. Många av de här ämnena funkar även på oss; i våra kroppar kan de oskadliggöra ämnen som kallas för fria radikaler och som ökar risken att få till exempel diabetes och sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. 

Men riskerna med skal då?

När vi äter färgrika frukter, bär, grönsaker och rotfrukter får vi mer skyddande ämnen; och ännu mer om vi behåller skalet på, där det går. Men det kan också finnas rester av bekämpningsmedel i skalet, och det är inte lika åtråvärt. Anneli Widenfalk, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket, kommer dock med lugnande besked. – De gränsvärden som finns för växtskyddsmedel, det vill säga den maximala mängd som är tillåten i ett livsmedel, baseras på att man ska kunna äta hela frukten, grönsaken eller rotfrukten med skal. Dessutom utan sköljning utan att det innebär någon risk för hälsan på kort eller lång sikt. 

Välj helst ekologiskt odlat

Störst andel bekämpningsmedel finns i frukter som man traditionellt äter utan skal, som banan, citrusfrukter och melon. Vill man äta deras skal bör man välja ekologiskt odlat. Tre fjärdedelar av svenskodlade grönsaker brukar vara fria från mätbara halter av bekämpningsmedel, berättar Anneli Widenfalk. Men hon tycker ändå att det är bra att skölja frukt och grönsaker, speciellt bladgrönsaker, för att få bort eventuella bakterier. I dag finns det både potatis och rotfrukter som är sköljda i rent vatten innan de förpackas, och de kan användas direkt. 

Må bra med fem varje dag

Det finns många undersökningar som visar att man mår bra av att äta mer frukt, grönsaker och rotfrukter. Därför är det ett av de viktigaste kostråden, inte bara i Sverige utan i hela världen. Frukt och grönt kan till exempel skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck och diabetes. Forskarna tror att skyddet framför allt kommer från fibrer, vitamin C och antioxidanter. Det är sådant som det finns extra gott om i skalet, så låt det sitta kvar. En bra tumregel är att äta fem portioner frukt och grönt om dagen. Tänk två frukter och tre nävar grönsaker, eller tvärtom.

Du kanske också gillar...

Kylskåpsrensning

Vad har du i ditt kylskåp?

Fynda i kyl och frys och inspireras till kvällens vardagsmiddag.
Bild laddas
Extra allt!

Matiga mackor

Goda mackor till middag? Vi serverar mackor med allt från kryddiga köttbullar till kalvstek
Bild laddas
Rädda dagen!

8 mättande och goda tunnbrödsrecept

Här är tunnbrödsrecept för snabb, mättande och varierade middag. Allt för en enklare vardag!
Bild laddas
Krångla inte till det!

Vardagsmat med halvfabrikat

5 enkla vardagsrätter för alla oss som inte kan stå i timmar i köket.
Bild laddas
Boosta med broccoli!

Gott med broccoli - 15 recept att testa!

Broccoli, en av våra mest näringsrika grönsaker. Här är våra 15 bästa recept med broccoli!
Bild laddas
Middagstips

Snabba middagar

Saknar du matinspiration och tid? Vi har samlat enkla recept på goda middagar i vardagen.
Bild laddas
Det lönar sig

5 enkla recept med rödspätta

Fisk behöver inte vara svårt! Här är 5 snabba, enkla och billiga recept med rödspätta.
Bild laddas
Smaksätt olika

Olika sätt att äta blomkål

Med blomkål som bas kan du göra olika rätter med omväxlande smaker! Nyttigt och billigt!
Bild laddas
Topplista!

10 vardagsrätter vi älskar

Här har vi knåpat ihop en topplista på recept med goda, enkla och populära middagar.
Bild laddas