Bild laddas
Storkok potatis

Vardagsrätter med potatis

Förbered veckan som kommer med ett storkok potatis och du har mat för minst tre dagar. När det serveras i form av bullar, våfflor och frittata blir det knappast tjatigt.
Tips! Här hittar du alla våra recept med potatis.

Bröja med ett storkok potatis

Börja med att koka 1,3 kg fast potatis i lättsaltat vatten i en stor kastrull. Häll av och låt svalna. Ger ca 1 kg kokt potatis. Grattis, sen har du nästan middagen klar för tre dagar. 

3 middagstips med potatis

 • Potatisfritters

  8
  0
  Fritters är det svengelska namnet på frasigt stekta plättar eller små biffar. Dessa potatisfritters är ett hett tips om du råkar ha några kokta potatisar liggandes i kylen. Riv potatisen, blanda med ägg, ost, purjolök och persilja. Stek gyllene – klart!
  Potatisfritters
 • Potatisvåfflor

  34
  4
  Frukost, brunch, lunch eller middag – riv ner några kokta, kalla potatisar i våffelsmeten och grädda som vanligt i ett våffeljärn. Bjud sött med sylt och vispad grädde, eller matigt med en god röra, exempelvis med lax, crème fraiche och finhackad rödlök.
  Potatisvåfflor
 • Potatisfrittata med tomatsås

  9
  2
  Tänk pizza, fast som omelett – med potatis, ägg, riven ost, örter och färdig tomatsås. Smidigt värre om du råkar ha ett gäng kokta potatisar på lut i kylen. Bjud gärna den matiga potatisfrittatan med en rejäl vitkålssallad.
  Potatisfrittata med tomatsås
Potatisperfektion

Så förvarar du potatisen

Potatisen mår bäst om den får vila mörkt och svalt. 5-8 plusgrader är en bra temperatur. Ligger den för varmt bildar den gärna groddar och skrumpnar, och om den förvaras kallt, under 3 plusgrader, förvandlas stärkelsen till socker som ger potatisen sötaktig smak och vattnig konsistens.

Perfekt kokt potatis – varje gång

Sätt på vattnet redan när du börjar skala potatisen. Ju längre tid i varmt vatten, desto mer urlakas potatisen på sitt näringsvärde. Ytterligare en anledning är att man snabbt vill ta potatisen förbi 60°C-stecket.  Då tar den åt sig vätska och stärkelsekornen sväller. Stannar man länge vid den temperaturen kan potatisen bli seg, blött och vattnig. Vid kokning vill man att stärkelsekornen ska svälla men inte sprängas sönder, då läcker den klistriga stärkelsen ut och det blir ett segt mos. Det är inte för inte man kan göra tapetklister av potatismjöl…När du har kokat färdigt potatisen så låt den ånga av. Sätter du på locket när du hällt av vattnet går temperaturen upp igen.

Fördelar med att inte skala

Skalet skyddar även oss

Det är i skalet som många av nyttigheterna sitter i frukter, grönsaker och andra växter. Där skyddar de mot attacker från omvärlden, som till exempel solljus och angrepp från bakterier och insekter. En viktig sak som skiljer oss människor från äpplen är att vi kan gå iväg från det starka solljuset och sätta oss i skuggan, men äpplena sitter fast på sin gren och är i stället beroende av de skyddande ämnena, eller antioxidanterna, som finns i skalet. Många av antioxidanterna kan man se, till exempel den röda färgen i äppelskalet och blåbärens och plommonens blåa nyanser. Ett äpple som har ett soligt läge är rödare; solljuset gör att äpplet bildar mer färg som det sedan får skydd av. Många av de här ämnena funkar även på oss; i våra kroppar kan de oskadliggöra ämnen som kallas för fria radikaler och som ökar risken att få till exempel diabetes och sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. 

Men riskerna med skal då?

När vi äter färgrika frukter, bär, grönsaker och rotfrukter får vi mer skyddande ämnen; och ännu mer om vi behåller skalet på, där det går. Men det kan också finnas rester av bekämpningsmedel i skalet, och det är inte lika åtråvärt. Anneli Widenfalk, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket, kommer dock med lugnande besked. – De gränsvärden som finns för växtskyddsmedel, det vill säga den maximala mängd som är tillåten i ett livsmedel, baseras på att man ska kunna äta hela frukten, grönsaken eller rotfrukten med skal. Dessutom utan sköljning utan att det innebär någon risk för hälsan på kort eller lång sikt. 

Välj helst ekologiskt odlat

Störst andel bekämpningsmedel finns i frukter som man traditionellt äter utan skal, som banan, citrusfrukter och melon. Vill man äta deras skal bör man välja ekologiskt odlat. Tre fjärdedelar av svenskodlade grönsaker brukar vara fria från mätbara halter av bekämpningsmedel, berättar Anneli Widenfalk. Men hon tycker ändå att det är bra att skölja frukt och grönsaker, speciellt bladgrönsaker, för att få bort eventuella bakterier. I dag finns det både potatis och rotfrukter som är sköljda i rent vatten innan de förpackas, och de kan användas direkt. 

Må bra med fem varje dag

Det finns många undersökningar som visar att man mår bra av att äta mer frukt, grönsaker och rotfrukter. Därför är det ett av de viktigaste kostråden, inte bara i Sverige utan i hela världen. Frukt och grönt kan till exempel skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck och diabetes. Forskarna tror att skyddet framför allt kommer från fibrer, vitamin C och antioxidanter. Det är sådant som det finns extra gott om i skalet, så låt det sitta kvar. En bra tumregel är att äta fem portioner frukt och grönt om dagen. Tänk två frukter och tre nävar grönsaker, eller tvärtom.

Du kanske också gillar...

Skåprensning

Laga enkel och nyttig mat på det du har hemma

Här tipsar vi om ingredienser som du enkelt kan byta ut i ett recept.
Bild laddas
Boosta med broccoli!

Gott med broccoli - 15 recept att testa!

Broccoli, en av våra mest näringsrika grönsaker. Här är våra 15 bästa recept med broccoli!
Bild laddas
Rädda dagen!

8 mättande och goda tunnbrödsrecept

Här är tunnbrödsrecept för snabb, mättande och varierade middag. Allt för en enklare vardag!
Bild laddas
Krångla inte till det!

Vardagsmat med halvfabrikat

5 enkla vardagsrätter för alla oss som inte kan stå i timmar i köket.
Bild laddas
Extra allt!

Matiga mackor

Goda mackor till middag? Vi serverar mackor med allt från kryddiga köttbullar till kalvstek
Bild laddas
Det lönar sig

5 enkla recept med rödspätta

Fisk behöver inte vara svårt! Här är 5 snabba, enkla och billiga recept med rödspätta.
Bild laddas
Middagstips

Snabba middagar

Saknar du matinspiration och tid? Vi har samlat enkla recept på goda middagar i vardagen.
Bild laddas
Topplista!

Snabblagad enkel pasta

Dessa recept på enkla pastarätter kommer garanterat att bli återkommande favoriter!
Bild laddas
Snabba smaker

3 snabba middagar

Vi har listat 3 vardagsrecept du gör på nolltid så du slipper trötta middagar och disk.
Bild laddas