Julbordets favoritrecept
Älskade klassiker
Inget julbord utan julskinka, sill, lutfisk, köttbullar, prinskorv och Janssons!
God jul!
Är du trött på det klassiska julbordet och vill ha något nytt? Här tipsar vi dig om annorlunda julmat till julbordet. Julklassiker men med en twist för en uppdaterad och godare jul!
Tips: Klassiskt julbord!


Använd havrebaserad iMat och iMat visp precis som matlagnings- och vispgrädde för ett härligt gräddigt resultat. Den passar till allt och funkar lika bra kall som varm. Med iMat från Oatly blir det enkelt att laga klimatsmart vardagsmat.
Här listar vi supergoda recept för dig som vill ha lite annorlunda julmat på julbordet.

Pasta med brysselkål är en krämig pastarätt som är perfekt att göra på julens rester av brysselkål! Granatäppelkärnor tillför syra och honungen ger sötma. Spaghettin toppas med valnötter och middagen är serverad!
Krämig och god gratäng som du gör av både brysselkål, purjolök och spenat. Extra smakrik blir gratängen när du toppar med smakrik Västerbottensost.

Svartkål eller palmkål är en korsning mellan savoy- och grönkål som är en uppskattad ingrediens i rätter från Toscana. I den här gräddiga kålrätten så matchar parmesan och vitlök den milda svartkålsmaken. Det här är en god vegetarisk rätt som passar allra bäst som tillbehör till kallskuret t ex italienska charkuterier.

Grava lax tillsammans med granatäpple! De rubinröda, saftiga små granatäppelkärnorna ger laxen härlig sötma och syra. Servera på buffébordet till jul, påsk eller midsommar.

En silltallrik slår aldrig fel, sommar som påsk eller jul! Lägg matjessillen på en tallrik tillsammans med kokt ägg och toppa med kapris, gräddfil, gräslök och färskriven pepparrot. Servera med brynt smör-slungad potatis.

En krämig potatisgratäng passar till det mesta och gör sällan någon besviken. Prova att ta gratängen till en ny nivå med smakrik ädelost som gifter sig utmärkt med potatisen i denna gräddiga härlighet!

Har du provat coleslaw på rödkål? Krämigt, krispigt, enkelt och gott! Blanda strimlad rödkål och äpple med majonnäs och yoghurt och smaksätt med senap och citron för en krämig rödkålssallad som passar lika bra till grillmiddagen som på julbordet.

Skippa griljeringen på julskinkan i år och testa en smakrik och klibbig glaze! Du kokar enkelt ihop glazen med tranbärsdryck och senap, penslar den över hela julskinkan som sedan bakas gyllene i ugnen. Lätt som en plätt och ljuvligt gott!

Ett toppenrecept på kålsallad till julbordet! Den lakto-ovo-vegetariska kålsalladen är gjord på rödkål marinerad i en senaps- och honungsdressing, som serveras med matvete och smulad Västerbottensost. Enkelt och supergott!

Ett lakto-ovo vegetariskt substitut för sill, där svamp får ersätta sillen! Här görs svampsillen på portabello, som picklas och läggs in i en sås med chili och ingefära. Hur gott som helst, och perfekt till julbord, midsommarbuffé eller påsklunch!

Smaksätt 5-minuterssill med chili och ingefära! En enkel och otroligt god och krämig sill som kommer att göra succé, vare sig det är på julbordet, midsommarbuffén eller påsklunchen.

Rotsellerin bakas i ugn och serveras i bitar tillsammans med brynt salviasmör, ruccola och rostade, hackade hasselnötter som tillför krisp. En underbar lakto-ovo-vegetarisk rätt till julbordet!
En ljuvligt gul och härligt krämig saffransgryta som passar fint till julbordet! Blomkålen får ta smak av saffran, kokosmjölk och vitt vin som den kokas i.

Uppdatera julbordet och komplettera buffén med detta ljuvliga recept på ugnsrostad palsternacka som serveras med sardellröra på sardeller, schalottenlök och kapris. Toppa med färsk persilja!

Lufttorkad skinka, serrano eller prosciutto serveras tillsammans med smulad ädelost, mandel och torkade tranbär. Lätt fixat och väldigt gott! En perfekt sista-minuten-rätt som passar till både glöggfest och självaste julafton.

Låt denna rätt ta plats på årets julbord: karamelliserad brysselkål med chorizo! Rostad brysselkål och chorizo serveras med ruccola och granatäpple, en otrolig smakkombination.

Ett recept på varmrökt lax till julbordet, laxen serveras med kokta ägg och sallad. Rätten toppas med senapsfrön som blivit rödbetspicklade. Enkelt, vackert och ljuvligt gott!

Ett roligt tillskott till årets julbord är den ugnsbakade ricottan! Ricotta blandas med parmesan, ägg och salt och gräddas i ugnen. Den färdigbakade ricottan toppas med syrligt apelsinskal och krispiga svartkålschips.

Supersaftiga köttbullar som är smaksatta med rostad lök och dijonsenap. Prova detta recept till julbordet, du kommer inte bli besviken! Stek köttbullarna i olja och smör för det perfekta resultatet.

Prova en annan typ av pesto! Mixa bara grönkål med valnötter och halloumi tillsammans med olja och citron, och du har en god grön röra. Peston passar perfekt till pasta, som topping på snittar eller röra till buffén.
Få smaker går upp mot glöggkokta päron! Gör inkokta päron med smak av glögg: bara att koka päronklyftor i glögg och sedan kyla ner. Servera dessa goda glöggpäron tillsammans med cheddarost, ett perfekt tillskott till julbordet.
Älskade klassiker
Inget julbord utan julskinka, sill, lutfisk, köttbullar, prinskorv och Janssons!
Jul, jul, strålande jul
Kanske kan denna lista inspirera till en godare julfrukost. Helt klart värt att kika!
Julefrid
Fira jul med en festlig middag istället för julbord!
Adventsmys
Goda recept på dryck, sött och salt som passar utmärkt till adventsmyset.
Smakfull jul
Pepparkakscupcakes, saffranskrans och julens vackraste kladdkaka.
Baka och frys in
Ett gäng goda julkakor som du kan baka i god tid, frysa in.
Grönare julbord!
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Matskola
Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Färgstark krydda
Sätt färg och smak på din mat med saffran allt från bullar till jul eller paella året runt