Svartkål med vitlök, parmesan och rostade pumpafrön

Svartkål eller palmkål är en korsning mellan savoy- och grönkål som är en uppskattad ingrediens i rätter från Toscana. I den här gräddiga kålrätten så matchar parmesan och vitlök den milda svartkålsmaken. Det här är en god vegetarisk rätt som passar allra bäst som tillbehör till kallskuret t ex italienska charkuterier.

Ingredienser
4 portioner
ca 400 g svartkål
1 lök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 dl vispgrädde
1/2 dl finriven parmesan
salt
svartpeppar
1 dl pumpafrön
Serveringsförslag
potatis gnocchi
rökt eller lufttorkad skinka
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2506 KJ / 599 kCal
Fett42.3 g
Kolhydrater32.2 g
Protein20.9 g
Kommentarer
Tog hälften grönkål 🥬, enligt principen ”man taget vad man haver”. Blev jättebra och funkade utmärkt till julskinkan som vi provsmakade ikväll! 👌 God Jul! 🎄
Karin
2024-12-23Ska man ha en buljongtärning till en dl vatten?
Git
2024-02-10Hej Git! Man ska använda 1/5 dels buljongtärning till 1 dl i detta recept. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-02-12Väldigt gott! Gjorde det med gnocchi, toppen middag!
Sophie
2024-02-06